Werken op Wikipedia Week

Languages:

Wat is de Edit Wikipedia week?Edit

De Werken op Wikipedia week (Engels: Edit Wikipedia Week) is een wereldwijd gebeuren dat waarschijnlijk zal plaatsvinden in de week van 3 december 2007. Hopelijk zal het een jaarlijkse gewoonte worden.

Gedurende deze week is het de bedoeling dat iedereen helpt om een aantal activiteiten te organiseren voor de Edit Wikipedia Week, waarbij we naar buiten treden om mensen over heel de wereld er toe aanzetten om deel te nemen in onze projecten.

Dergelijke activiteiten kunnen bijna om het even wat wat zijn, zowel groot als klein. Je kan gaan spreken over de projecten in een plaatselijke school; jezelf proberen op televisie te krijgen; bij de plaatselijke fotografieclub gaat praten over hoe je kan bijdragen op Commons; een marathonweekend van vertalingen organiseren; nieuwe mensen recruteren om een WikiProject te organiseren, of gewoon je vader leren hoe hij bewerkingen kan maken. Alles wat je maar kan bedenken dat de projecten zal verbeteren: het idee is om de mensen te bereiken die niet bijdragen, en hen aan te moedigen om te helpen.

Deze promotieweek is bedoeld als een experiment. De basisvoorwaarde is dat iedereen iets kan organiseren voor de Edit Wikipedia Week, onder welke vorm dan ook. Niemand heeft toestemming nodig: gewoon doen!

Er zijn geen vaste regels, behalve deze:

  • Verspreid het nieuws op jouw manier in je eigen taal, lokaal project, je familie, omgeving, enz.
  • Maak hieronder een lijst van de ideeën die in jouw taalgebied, project enz. opgebracht worden.
  • Begin in je eigen taal een pagina zoals deze over de Edit Wikipedia Week, waarmee je ideeën kan aanmoedigen en in het oog kan houden.

Vertel het voortEdit

Onder dit hoofdstuk kan je je promo-ideeën met je collega's delen.

  • Promotieposters: op de Engelstalige basispagina Edit Wikipedia Week vind je een sjabloon dat vertaald kan worden.

Geplande activiteitenEdit

Hieronder volgt een lijst van initiatieven die jijzelf of mensen die je kent van plan zijn te ondernemen tijdens de Edit Wikipedia Week.

Ideeën voor activiteitenEdit

Je kan anderen helpen door hen inspiratie te geven voor mogelijke activiteiten. Hoe specifieker het idee, hoe meer kans dat het ook ten uitvoer wordt gebracht!

  • Lessen voor beginners (op school, op het werk, thuis, in je club, ...). Als je een draadloos netwerk hebt kan je zelf je eigen huis als locatie gebruiken om een groep mensen uit te nodigen. Een meeting in je plaatselijke bibliotheek (of die van je school) bied de kans om boeken als referentie te gebruiken.
  • Ga praten over hoe Wikipedia / jouw project werkt, welke uitdagingen er zijn, hoe mensen het kunnen gebruiken en hoe ze kunnen bijdragen
  • Workshops om bronnen voor artikels te vinden, evalueren en toe te voegen.
  • Debatten over vrije cultuur (voeg hieronder discussieonderwerpen toe)
  • ...

Andere manieren om te helpenEdit

Als je geen activiteit kan organiseren, dan zijn er nog steeds andere manieren om bij te dragen. Print enkele affiches uit en hang ze op in een openbare gelegenheid met internettoegang, het prikbord van een nabije universiteit, of de bars in de buurt.

Als je het niet voor elkaar krijgt om een lokaal te regelen voor een wiki-sessie, kan je misschien eens informeren bij een lokaal cybercafe? Je kan daar affiches ophangen voor een snelcursus Wiki, gratis behalve de kosten voor het surfen in het cybercafe. Als je een groep van enkele mensen hebt kan je een sessie laten doorgaan -je zou een T-shirt van je project kunnen laten drukken via CafePress, dan ben je duidelijk herkenbaar tijdens de sessie.

Waarom Wikipedia?Edit

De nadruk ligt hier op Wikipedia omdat het ons grootste en meest bekende project is, en dus het meeste kans heeft om de aandacht te trekken van het grote publiek en de media. Dat wil niet zeggen dat je geen activiteiten kan organiseren voor Wikinews, Wikibooks, Wikisource, Commons, Wikiversity, enzovoort.

Er zijn plannen om een speciale pagina edit.wikipedia.org op te starten, waarop een link zou staan naar de lokale Wikipedia's. Er zou ook een link zijn naar de inzamelactie die momenteel loopt, d.m.v. een kadertje met informatie over de verschillende manieren waarop je Wikipedia kan helpen (bvb. door financiële steun, dus).

BronnenEdit

Het is belangrijk te voorkomen dat nieuwelingen teleurgesteld geraken wanneer hun bewerkingen ongedaan gemaakt worden. Bronvermelding kan hiertoe sterk bijdragen, en een bibliotheek is daarom een goede plaats voor een activiteit. Nadat mensen de basis van de wiki-taal onder de knie hebben (door te oefenen in de zandbak), kan je ze best eerst leren hoe ze referenties kunnen gebruiken, alvorens ze hun eerste bewerkingen maken in echte artikels.

Zie ookEdit

Externe linksEdit