Help:Transwiki/nl

(Redirected from Transwiki/nl)
Other languages:

De term "transwiki" slaat op het verplaatsen van een pagina van één wiki-project naar een zusterproject. Deze term werd eind 2003 gebruikt door Eclecticology en als basiscode geïntroduceerd bij MediaWiki door Brion Vibber halverwege 2005 als deel van Special:Import function.

Transwiki is een speciale naamruimte in alle Wikimedia-projecten om tijdelijk artikels op te slaan die verplaatst dienen te worden van het ene wiki-project naar het andere. De tijdelijke naam voor dergelijk artikel wordt steeds vooraf gegaan door het prefix: "Transwiki:".

Let wel!
De importfunctie moet aangevraagd worden bij de developers op bugzilla. Je dient er op te geven van welke zusterprojecten je artikels wenst te importeren en je dient (momenteel) ook nog aan te vragen om de speciale naamruimte "transwiki" aan te maken.

Doel

edit

Het transwiki-gebeuren is ontwikkeld om waardevolle artikels te kunnen behouden door ze naar de juiste plek te verplaatsen, daar ze anders nodeloos verwijderd werden om de enige reden dat ze op de verkeerde plaats werden gepost.

Vijf groepen van foutief geplaatste, doch zinvolle pagina's treffen we geregeld aan:

  1. woordenboek-achtige uitleg: deze hoort thuis in Wikiwoordenboek
  2. anderstalige artikels: deze horen thuis in het Wiki-project van de desbetreffende taal. Zie lijst van anderstalige Wikipedia's.
  3. pagina's die een samenhangend geheel vormen in boekvorm: deze horen thuis in Wikibooks.
  4. memorials: kunnen momenteel ondergebracht worden in de 9/11 Memorial. Deze kan in de toekomst uitgebreid worden als herdenkings-wiki voor alle ramp-slachtoffers.
  5. lijst van uitspraken: hoort thuis in Wikiquote
  6. originele bronteksten: horen (integraal) thuis op Wikisource

Let wel! Nieuwsgeving hoort thuis in Wikinews, maar aangezien de inhoud ervan valt onder de licentie van Creative Commons, is het niet mogelijk dergelijke artikels naar andere projecten over te brengen waar de inhoud onder GFDL valt.


De naam: transwiki

edit

Het woord transwiki werd bedacht voor de eenduidigheid. Voor de werkbaarheid hiervan is het echter wel nodig dat elk Wiki-project in elke taal deze naamsruimte hiervoor gebruikt. Op deze manier kan een Wikiaan ten alle tijden de transwiki-logs terugvinden, zelfs in talen die de Wikiaan niet machtig is. Het volstaat om van de pagina "transwiki" een redirect-pagina te maken naar het speciale transwikilogboek of naar de verzoekpagina tot export. De Engelstalige Wikipedia doet het als volgt: en:transwiki is een redirect naar en:Wikipedia:Transwiki log.

Import

edit

Automatisch

edit

Gelukkig kan het importeren van pagina's met hun auteursgeschiedenis nu helemaal automatisch gebeuren door moderatoren.
Op de pagina [[Speciaal:Import]] kan de moderator een artikel vanuit een zelf gekozen zusterproject importeren naar het eigen Wiki-project.
Het geïmporteerde artikel behoudt zijn automatisch naam bij import.
De moderator kan kiezen in welke naamruimte het artikel terecht komt, doch het is aangewezen de geïmporteerde artikels in de speciale naamruimte transwiki te zetten (deze naamruimte staat reeds als voorkeur aangeduid op de specialpage).
De moderator kan zelf kiezen om de auteursgeschiedenis al dan niet mee te importeren. Let erop geen auteursrechten te schenden wanneer je kiest de geschiedenis niet mee te importeren.

Logboek van import

edit

Een apart logboek houdt automatisch alle imports bij. Dit logboek heet [[Speciaal:Log/import]] en wordt automatisch aangemaakt bij de aanvraag van de importfunctie.

Verzoek tot transwiki

edit

Het is aangewezen een verzoekpagina aan te maken waar gebruikers de moderators kunnen verzoeken een bepaald artikel te importeren of exporteren.

De import-verzoekpagina bevat best twee onderdelen:

  • Gewenste artikels (met de link van het gewenste artikel)
  • Afgehandelde verzoeken (deze kunnen bijvoorbeeld tot een week na import vermeld blijven)

Wikificatie

edit

De bedoeling is dat artikels in de transwiki-naamruimte worden aangepast naar de gebruikelijke opmaak van het eigen wiki-project. Meestal gaat het om corrigeren van links en afbeeldingen, een andere opmaak, enzoverder.
Daarna kan het d.m.v. eenvoudige naamswijziging verplaatst worden naar de gewenste plek in het wiki-project.


Export

edit

Artikels die geschikt zijn om te verplaatsen naar andere projecten, worden in sommige Wiki's al samengebracht op pagina's als things to be moved to Wiktionary en en:Wikipedia:Votes for deletion/foreign language. Deze pagina's zijn echter niet zomaar terug te vinden door ander(stalig)e Wiki's en worden daarom vaak niet door de juiste Wikianen opgemerkt. Ze blijven daarom vaak in een minder bruikbare vorm verdwaald in de wiki-ruimte achter.

Exportpagina

edit

Door een pagina aan te maken met de verzamelde artikels voor export, zullen deze makkelijker vindbaar zijn voor de juiste Wikianen. Redirect daarom de artikelnaam "transwiki" naar deze exportpagina.

Een woordenboek-artikel kan nu makkelijker gevonden worden door een Wiktionariaan die dit artikel vervolgens zal kunnen importeren en omzetten naar een gepaste vorm voor het Wikiwoordenboek. Dankzij de transwiki zullen de juiste mensen de juiste artikels makkelijker kunnen vinden, gebruiken en verplaatsen.

De export-pagina bevat best volgende onderdelen:

  • Specifieke zusterprojecten waarnaar (vermoedelijk) geëxporteerd moet worden. (lijst met links van te exporteren artikels)


Verplaatsen naar transwiki

edit

Indien pagina's op de eigen wiki storend zijn en men deze liever verwijderd ziet, kunnen ook zij hernoemd worden naar de speciale naamruimte transwiki in afwachting van de export. Op deze manier gaat de inhoud niet verloren, maar verdwijnt het artikel wel uit de hoofdnaamruimte van de eigen wiki. Artikels in de transwiki-naamruimte worden niet meegeteld bij het artikeltotaal.

Waarschuwingstekst bij export

edit

In de tussentijd tussen verplaatsen en verwijderen van de oorspronkelijke pagina, kan men een waarschuwingstekst plaatsen zoals deze:

''De inhoud van deze pagina en haar geschiedenis werden verplaatst naar een ander Wiki-project op [[Transwiki:Naam artikel]] via het [[transwiki]]-systeem. Nieuwe wijzigingen dienen voortaan daar te gebeuren. Deze pagina zal binnenkort verwijderd worden.''~~~~