Translation requests/WMF/Quant a Wikimedia

La Fundació Wikimedia (Wikimedia Foundation, Inc.) és l'organització mare de diversos projectes de contingut lliure, el més notable dels quals és la Viquipèdia, la guardonada enciclopèdia en línia a Internet.

Quina és la missió de la Fundació?

La missió de la Fundació Wikimedia és la de promoure i encoratjar gent d'arreu del món a recopilar i desenvolupar contingut educatiu sota llicència lliure o en domini públic, i poder difondre-la globalment i eficaç.

En col·laboració amb una xarxa de projectes, la Fundació proporciona la infraestructura organitzativa essencial per fer possible el desenvolupament dels nostres projectes wiki multilingües i realitzar altres esforços conformes amb la missió. La Fundació farà i mantindrà disponible la informació útil gratuïtament dels seus projectes, a perpetuïtat.

Vegeu també la nostra declaració de principis.

És una organització benèfica?

Wikimedia és una organització sense ànim de lucre organitzada sota les lleis de Florida, Estats Units. Totalment auditada, la Fundació Wikimedia és una de les organitzacions llistades a Guidestar i associats. La Fundació Wikimedia té l'estatus d'exempció d'impostos 501(c)(3) als Estats Units.

L'existència de la Fundació Wikimedia fou anunciada oficialment pel fundador de Wikipèdia Jimmy Wales el 20 de juny de 2003. Els estatuts de la Fundació Wikimedia estan disponible en línia.

A quins projectes es dóna suport?

WMF presta suport a la Wikipèdia, la famosa enciclopèdia en línia, que a finals del 2006 era un dels 15 llocs web més visitats del món. Des que es fundà Wikipèdia el gener del 2001, i la incorporació de la Fundació Wikimedia el juny del 2003, el creixement ha estat impressionant. La Wikipèdia en llengua anglesa, el primer projecte, ha crescut dels 135.000 articles quan s'incorporà fins als 2.400.000 actuals (juny 2008). Les viquipèdies en dinou idiomes han superat els 100.000 articles (la catalana en té 118.000 (a 19.6.8).

Així mateix, la Fundació també opera altres projectes a banda, com el Wikimedia Commons, la mediateca que té 2.900.000 d'arxius lliures. El Wiktionary (Viccionari en català), els diccionari gratuït que té nou versions amb més de 100.000 definicions. Wikisource (Viquitexts), un arxiu de texts en diverses llengües; Wikiquote (Viquidites, un arxiu de cites), Wikibooks (Viquillibres), Wikinews (Viquinotícies, periodisme col·laboratiu), i Wikiversity.

Diverses pàgines web poden portar el nom wiki o derivats. La Fundació només acull, però, els projectes indicats ací.

Com funciona la Fundació?

El Consell d'Administració de la Fundació gestiona aquesta organització sense afany de lucre, i supervisa les sel·licituds i la disposició dels donatius. El Consell és la màxima autoritat corporativa de Wikimedia Foundation Inc. (article IV, sec. 1 del reglament de la Fundació Wikimedia). El Consell està autoritzat a dirigir les activitats de la fundació.

En aquesta adreça trobareu notes de les reunions del Consell.

En l'any 2006, el procediment es va canviar a un sistema dual, amb actes de les reunions (que normalment no es publicaven), i resolucions. Es van formar diversos comitès i es va contractar el primer Director Executiu, Brad Patrick, al juny del 2006. Les interaccions entre membres del consell, personal, membres dels comitès, programadors i la comunitat es fa, majoritàriament, en línia, mitjançant les viquis, les llistes de correu i el xat electrònic (IRC). Per veure'ns cara a cara, els viquipedistes tenim Wikimania (el nostre congrés anual) i les reunions físiques del Consell.

La Fundació té dos locals, a Florida i a Califòrnia (Estats Units d'Amèrica), on treballa el personal contractat, setze persones al juny del 2008; això no inclou els molts voluntaris que treballen de franc (incloent-hi membres del Consell).

Es pot trobar més informació sobre les activitats de la Fundació a

Quins són els membres del consell d'administració de la Fundació Wikimedia

Al gener del 2004, Jimmy Wales va anomenar Tim Shell i Michael Davis membres del consell d'administració Board of Trustees de la Fundació Wikimedia i més tard va fer una crida per a què es presentessin candidats [1]. Al juny del 2004, es va començar el procès per elegir dos usuaris per formar part del consell d'administració. Desprès d'un mes de campanya i dues setmanes de votació en línia, Angela Beesley i Florence Nibart-Devouard van ser elegits per formar part del consell. Van ser reelegits al juny del següent any.

Al Juliol del 2006, Angela Beesley anuncià la seva dimissió i al setembre del 2006, Erik Möller va ser elegit al seu lloc. Al desembre del 2006, la Fundació Wikimedia va afegir-hi dos nous membres, Kat Walsh i Oscar van Dillen. Tim Shell va renunciar i el reemplaçà Jan-Bart de Vreede.

Així, al gener del 2007, la llista dels membres del consell d'administració és:

  • Florence Devouard
  • Kat Walsh
  • Michael Davis
  • Erik Möller
  • Jimmy Wales
  • Oscar van Dillen
  • Jan-Bart de Vreede

Les biografies i els terminis de mandat dels membres del consell es poden trobar a Board.

Com la Fundació acompleix els seus objectius?

Primer, la Fundació Wikimèdia posseeix els servidors Wikimèdia Wikimedia servers el nom de domini i les marques comercials de tots els projectes Wikimèdia i el software MediaWiki. Paga les despeses per tenir els projectes funcionant. Els contribuidors conserven els seus drets de còpia dels contiguts propis però el cedeixen sota una llicència lliure, la més usada GNU Free Documentation License, això permet tothom per fer-ne ús a perpetuïtat i per qualsevol finalitat. Amb aquest principi de contingut lliure, assegurem que el nostre treball mai es perdrà per a la humanitat.

La Fundació també juga un paper molt important en la innovació per projectes futurs, posant en contacte la gent, promocionant la col.laboració amb d'altres grups, etc. Particularment, cadascun dels nostres projectes té una necessitat tecnològica única que desenvolupa el nostre petit però molt eficient equip de programadors. La prioritat principal pel 2007 serà millorar la qualitat en la seguretat. Això inclourà mecanismes per identificar que els articles de Wikipèdia tinguin versions i continguts fiables.

Per a que els nostres esforços reixeixin la Fundació farà tot el necessari per col.laborar amb organitzacions i companyies d'arreu del món. La nostra planificació financera inclou personal professional que cerqui aquesta col.laboració, així com coordinar la nostra creixent xarxa d'organitzacions locals chapter organizationsen diferents països.

En què es gasten els diners?

La major part de les despeses de WMF són per donar suport als nostres programes. La despesa més descatada és pel maquinari i per l'ample de banda per tal de mantenir funcionant les nostres webs.

La despesa principal de WMF és el maquinari, seguit de les despeses de l'hostatjament i de l'ample de banda. La WMF ha d'incrementar el seu inventari maquinari d'ordinadors per cobrir la creixent demanda. Aquí podeu consultar la situació actualitzada del seu maquinari: Wikimedia situació maquinari.

La principal raó que ha motivat la millora ha estat el continu creixement del tràfic. A finals de l'any 2006, Comscore va llistar els Llocs Wikipèdia en el número sis mundial, mesurat per visitants únics (*). Wikipèdia, el nostre buc insígnia, va atendre al voltant 285.000 pàgines per minut. La WMF està preocupada sobre la capitalització i els compromissos operacionals necessaries per mantenir el sistema en òptimes condicions de treball. Només la despesa generada pels sistemes va passar els 2,5 milions de dolars l'any 2008..
(*) No s'hi tenen en compte el tràfic generat a travès de mòbils, PDAs i ordinadors d'ús públic com els dels cibercafès.

Un altra despesa prové del registre de dominis i del registre de marques comercials. La Fundació ja en té alguns d'actius i vincles secondaris/tagencials noms dels dominis, mentre d'altres encara són lliures o bé els tenim en propietat.

Degut al continu creixement del nostre personal d'oficina també els costos administratius han crescut. Tanmateix les despeses per l'administració de la fundació no són altres ja que la majoria dels nostres ingresos a WMF es realitzen per via telemàtica. La WMF mai no emprèn campanyes de publicitat per correu ordinari. Donat que la WMF té presència a la web el més lògic és comunicar o demanar aportacions a travès del seu espai virtual. Fins ara ha estat força efectiu.

Les despeses s'han mantingut baixes els darrers tres anys, particularment perquè la major part de la gent que ens ajuda és voluntària.

Mireu també: per a què necessitem els diners

D'on venen els diners?

Quan va ser fundada al gener del 2006, Wikimedia se sostení amb donacions privades i també amb beques i donacions de servidors i d'hostatge de webs (veieu benefactors)

La WMF rep donacions de més de 50 països arreu del món. Moltes de les donacions a la WMF són de països anglòfons (Estats Units, Regne Unit, Canadà i Austràlia). La meitat d'aquests donacions són anònimes. Malgrat que les donacions individuals són relativament petites, la seva quantiat asseguren el reeiximent.

La Fundació Wikimedia anima a incrementar el seu finançament cercant alternatives que donguin suport, incloses subvencions i patrocinadors i també amb la venda de Wikireaders (Llibres de text amb versions PDF d'articles de Wikipèdia). Hom està discutint si es ven una versió impresa d'una part significativa de Wikipèdia, l'anomenat projecte Wikipedia 1.0.

No s'està considerant com a font de finançament la inclusió de publicitat.

La Fundació Wikimedia té l'estatut 501(c)(3) d'exempció de taxes d'impostos als Estats Units. A d'altres nacions també poden deduir-se de la declaració de renda. Consulteu deductibility of donations per a més detalls. Si us plau, consulteu la nostra pàgina fundraising per fer donacions via PayPal, MoneyBookers o per correu postal. Per d'altres tipus de donacions, contacteu amb Danny Wool, el nostre coordinador de beques i subvencions, a dwool at wikimedia.org.

Com s'auditen les nostres finances?

Els nostres estats financers dels anys 2004, 2005, i 2006 han estat editats per Gregory Sharer & Stuart [2] i s'ajusten als principis generalment acceptats de comptabilitat.

Enllaços als nostres estats financers e informes de gerència:

Què és Wikia? Forma part de Wikipèdia? És un dels projectes de la Fundació Wikimèdia?

La Fundació Widimèdia esta enregistrada com una fundació sense ànim de lucre dedicada a desenvolupar i promoció el contingut lliure. Al 2004, Jimmy Wales i Angela Beesley fundaren Wikia, Inc. amb la idea d'user els mateix model que s'usa als projectes Wikimèdia i crear una extensa col.lecció de wikis dedicades als continguts que no encaixaven amb el model del projecte Wikimèdia. Entre els membres incials de Wikia hi havia Jimmy Wales, Angela Beesley, i Michael Davis, tots tres membres dels consell d'amnistració de la Fundació Wikimèdia. Es, tanmateix, una companyia totalment diferenciada.

D'una banda els llocs Wikia son similars als de Wikipèdia: tots dos ofereixen contingut lliure que qualsevol pot editar. D'altra banda també són diferents: Wikia s'especialitza en continguts concrets, traça les pautes als seguidors, la informació per navegar, les wikis com fer-ho, i la Uncyclopedia, una paròdia popular de la Wikipèdia. Al contrari de Wikipèdia, que es patrocinada per donacions, la Wikia està finançada per inversos i per la publicitat.

Wikimèdia i Wikia tenen una bona relació, la gent d'una sovint participa en l'altra. Fins fa poc, Wikia va ajudar en l'organització de la Fundació Wikimèdia cedint espai d'oficina a St Petersburg, Florida. Són, tanmateix, companyies separades amb models de negocis diferenciats.

Visiteu CentralWikia:Wikimedia per més detalls i per les relacions entre Wikia i Wikimèdia.

Com contactar amb la Fundació?

Vegeu la nostra pàgina de "contacte" per a més detalls.