Training modules/dashboard/slides/10321-citations-quiz/hu

This page is a translated version of the page Training modules/dashboard/slides/10321-citations-quiz and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎euskara • ‎magyar • ‎polski • ‎العربية

Forrásmegjelölés kérdések

Teszteld a tudásod!
Mondjuk, hogy szerkesztettél egy cikket, és pontosan megjelölted a forrásaidat is. Egy másik szerkesztő magyarázat nélkül eltávolítja. Mi a legjobb lépés?
 1. Egyből visszateszed. Ha el akarnak valamit távolítani, előbb kérdezzenek meg téged. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  Téves. Ezt hívják "szerkesztési háborúnak", amiért el is tilthatnak a szerkesztéstől! Nem túl kedves a másik szerkesztőtől, ha minden magyarázat nélkül eltávolítja a hozzájárulásodat. De a Wikipédián fontos jóhiszeműséget feltételezni a többi szerkesztőről. Ha valamit nem értesz, kérdezd meg a cikk vagy a szerkesztő vitalapján, vagy kérj segítséget egy tapasztalt szerkesztőtől vagy járőrtől.
 2. A cikk vitalapján elmagyarázod, mit és miért szerkesztettél, és megint hivatkozol a forrásaidra, vagy a szerkesztő vitalapján megkérdezed, miért távolította el a szöveged. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  Helyes! A legjobb módszer a Wikipédián, hogy kiderítsd, mi történt, ha rákérdezel. Ekkor kiderülhet, hogy véleménykülönbségről van szó, vagy csak egyszerű félreértésről. Feltételezd a másik jóhiszeműségét, és vádaskodás nélkül kérdezz: így könnyebben megtaláljátok a megoldást.
 3. Arra gondolsz, hogy biztos rossz forrást használtál, vagy más hibát vétettél, ezért nem szerkeszted többet a cikket. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  Téves. A Wikipédia "szabad enciklopédia, amelyet bárki szerkeszthet", és a bárki alatt téged is értenek! Ha kényelmetlennek érzed a vitalap használatát, van más megoldás is. Bármikor kérhetsz segítséget egy szerkesztőnek küldött üzenetben vagy a Wikipédia egyik kocsmafalán.
 4. Beírod a vitalapra, hogy egy iskolai vagy más feladat keretében szerkesztettél, és senki se szerkessze a cikket, amíg kész nem vagy a feladattal. Az üzeneted csupa nagybetűvel írod, hogy mindenki lássa. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  Téves. Ne felejtsd, a Wikipédia cikkei senkinek sem a "tulajdonai". Rendkívül ellenségesnek tűnhet, ha megkérsz más szerkesztőket, hogy hagyják abba a cikk szerkesztését. (SZINTÚGY HA CSUPA NAGYBETŰVEL ÍRSZ.) A szerkesztéseid minden estben elmentésre kerülnek a Wikipédián. Ha valaki eltávolítja vagy módosítja őket, attól még a tanárod vagy bárki más láthatja őket a laptörténet-fül alatt.

(A kérdés megvitatása)