Template:IEG/Committee/Criteria/ms

This page is a translated version of the page Template:IEG/Committee/Criteria and the translation is 100% complete.
menyertai jawatankuasa

Kami menikmati jawatankuasa yang besar dan tidak menjalankan pilihan raya. Mereka yang berazam untuk memenuhi kriteria dijemput untuk menjadi ahli semasa tempoh panggilan terbuka setiap tahun. Keahlian adalah untuk tempoh 1 tahun, yang mungkin boleh diperbaharui.

Untuk dipertimbangkan untuk menjadi ahli:
1. Semak kriteria keahlian dan pastikan anda memenuhinya.

2. Semak semula tugas jawatankuasa dan pastikan anda sanggup dan mampu untuk melaksanakannya (kami akan tunjukkan caranya!).

3. Tambahkan nama anda pada senarai calon. Sila sertakan kenyataan ringkas tentang latar belakang anda dan penglibatan Wikimedia, menunjukkan cara anda memenuhi kriteria tersebut.

tugasan

1. Berikan maklum balas tentang cadangan geran: Semak idea baharu, draf dan cadangan, melibatkan diri dalam perbincangan halaman perbincangan untuk membantu memperbaikinya dan bertanya soalan untuk memastikan maklumat yang mencukupi disediakan dan matlamat serta anggaran adalah realistik.

2. Semak cadangan yang telah dimuktamadkan: Baca dan selidik penyerahan, sertai kumpulan kerja untuk menjaringkan cadangan mengikut rubrik yang ditentukan oleh kriteria pemilihan dan memberi maklum balas kepada pemohon.

3. Cadangkan cadangan untuk pembiayaan: Cadangkan senarai pendek cadangan untuk pembiayaan kepada kakitangan WMF berdasarkan bajet yang ada.

kriteria keahlian

Wajib:

 1. Pengalaman dengan pergerakan Wikimedia dan sekurang-kurangnya satu Projek Wikipedia.
 2. Pengalaman dengan beberapa aspek kerja program atau berasaskan projek Wikimedia, cth penglibatan editor, WikiProjek atau proses penganjuran dalam wiki lain, jangkauan, acara, perkongsian, penyelidikan, pendidikan, alat atau pembinaan bot, dsb.
 3. Keupayaan untuk mengedit penanda wiki asas (perbincangan cadangan geran sebahagian besarnya dijalankan pada meta-wiki).
 4. Kemudahan yang munasabah dengan bahasa Inggeris, untuk menyemak dan membincangkan cadangan geran.
 5. Dalam kedudukan komuniti dan undang-undang yang baik (tidak disekat atau dilarang pada masa ini, terlibat dalam dakwaan tingkah laku kewangan yang tidak beretika, dsb).
 6. Ketersediaan untuk terlibat secara aktif dalam proses pemilihan semasa jadual yang diterbitkan untuk pusingan itu (komitmen masa adalah kira-kira 3 jam seminggu, ditambah 1 hari tambahan untuk pemarkahan).

Sebaik-baiknya:

 1. Alami pengalaman memimpin, menyelaras atau mengurus projek dengan impak pada wiki atau dalam talian yang dimaksudkan.
 2. Pengalaman mengendalikan wang yang disediakan secara luaran dan bekerja mengikut belanjawan, sebaik-baiknya dalam konteks bukan untung.
 3. Pengalaman memohon geran atau bekerja dalam program geran (dalam Wikimedia, akademik atau dunia bukan untung yang lebih luas).
 4. Keupayaan membaca dan menulis dalam pelbagai bahasa.

Boleh Diterima:

 1. Ahli boleh memohon Geran Penglibatan Individu sendiri, tetapi mereka akan menarik diri daripada menyemak cadangan dalam kategori yang sama seperti mereka sendiri semasa pusingan itu.
 2. Keahlian tidak bercanggah dengan keahlian dalam jawatankuasa Wikimedia lain, termasuk Jawatankuasa Penasihat Geran atau Jawatankuasa Biasiswa Wikimania.