Teamwork of projects in languages with singular status/Share experiences/ca

Llengües:

Experiències pròpiesEdit

Els 1000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenirEdit

Aquesta experiència es basa en focalitzar els esforços en desenvolupar els 1000 articles every Wikipedia should have. El resultat és fer pujar la Viquipèdia en el rànquing de List of Wikipedias by sample of articles.

Les claus de l'èxit pensem que es basen en:

  • Aplegar un grup de gent amb interessos diversos que vulguin cl·laborar. Dins d'aquests interessos hi ha d'haver diverses temàtiques i diverses formes de treballar. És a dir, a banda de tenir gent interessada en els temes que abastin des de matemàtiques fins a història etc, cal gent a qui li agradi fer creixer articles curts, altres a qui els agradi traduir daltres llengües, altres a qui els agradi sesenvolupar en profunditat els articles etc.
  • Eines per monitoritzar constantment el progrés del projecte.
  • Un Viquipròjecte que permeti que cada participant es posi els seus objetius i que es vegui el progés colectiu i els avenços individials. Vegeu: VP:Els_1000

Com a complement en assolir fites significatives convé fer notes de premsa i difusió als mitjans de comunicació.

Els 1000 articles sobre la cultura catalanaEdit

Aquesta experiència està relacionada amb la col·laboració amb les entitats que ofereixen classes d'aprenentatge de la llengua.

En el cas del català hem contactat amb l'Institut Ramon Llull que aplega els professors de Català de les universitats de tot el mon, amb els casals catalans d'arreu del món i amb les entitats que ensenyen català als immigrants a Europa.

La proposta que els fem és que els exercicis de traducció que proposin als alumnes siguin d'articles de la Viquipèdia.

En funció del nivell dels estudiants els proposem diferents activitats:

  • Nivell inicial: Desenvolupar viquillibres d'ensenyament del català en la llengua materna dels estudiants. Per exemple Llibre per a hispanoparlants
  • Nivell bàsic. Proporcionar una llista de 1000 articles relacionats amb la cultura catalana que es proposin als estudiants com exercicis per anar traduint a les seves llengües maternes. Els 1000 Articles sobre la cultura catalana que tota Viquipèdia hauria de tenir.
  • Nivell mig. Proposar de fer traduccions de la Viquipèdia del seu idioma al català.
  • Nivell avançat. Proposar de fer contribucions directament al català sobre temes des sus país i la seva cultura.

Espai InternetEdit

Aquesta experiència consisteix en un acord amb el programa Espai Internet de la televisió pública de Catalunya.

Cada setmana abans d'emetre el programa avisen a la Viquipèdia dels temes que tractaran i els articles de la Viquipèdia que convindria poder enllaçar. Llavors els viquipedistes s'organitzen per crear-los o millorar-los. El programa fa esment dels temes en una franja de màxima audiència i després enllaça els articles de la viquipèdia des del seu bloc.

Idees interessants dels altresEdit