Strategy/Wikimedia movement/2018-20/2019 Community Conversations/Partnerships/fa

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2018-20/2019 Community Conversations/Partnerships and the translation is 84% complete.
Outdated translations are marked like this.

Template loop detected: Template:Strategy/Wikimedia movement/2018-20/WGmenu/fa

Scoping format

حوزه بررسی شما چیست؟

در اینجا منظور ما از مشارکت همان همکاری بین سازمان‌ها یا افراد فعال در جنبش ویکی‌مدیا و نهادهای خارجی است. این مشارکت ممکن است مبتنی بر دیدگاه یا راهبرد مشترک، هدف مشترک یا اثر جمعی باشد. مشارکت در سطوح مختلف جنبش، شامل محلی، ملی و جهانی رخ می‌دهد. مشارکت ممکن است به ائتلاف‌ها -مشارکت‌ بین همکاران مختلف- نیز شکل دهد.

ما کار خود را محدود به مشارکت با نهادهای خارجی، بر خلاف مشارکت‌های درون-جنبشی (بین وابستگان ویکی‌مدیا)، کرده‌ایم. ما می‌دانیم که موفقیت مشارکت‌های خارجی اغلب مستلزم همکاری داخلی و درون-جنبشی است.

ما بر این باوریم که ویکی‌مدیا برای دستیابی به اهداف «دانش منصفانه» و «دانش به عنوان خدمت» تا سال 2030، نیازمند مشارکت است. دستیابی به این اهداف ممکن است مستلزم اعمال تغییرات ساختاری گسترده باشد که در پرسش ما گنجانده خواهد شد. ما از طریق مشارکت از «افراد دارای پیشینه‌های گوناگون» می‌خواهیم که برای «ایجاد جوامع قدرتمند و متنوع» و «رفع موانع اجتماعی، سیاسی و فنی در مسیر دسترسی افراد به دانش و انتشار آن» به ما کمک کنند. باور ما این است که دستیابی به این هدف بدون مشارکت موفق ممکن نیست.

حوزه بررسی ما عناصر زیر را پوشش می‌دهد:

  • طراحی چارچوب مشارکت که دیدگاه ویکی‌مدیا به عنوان همکار جنبش Big Open را برآورده کند
  • شناسایی مشارکت‌های کلیدی لازم برای ایجاد فرهنگ خدمت و برابری در ویکی‌مدیا.
  • رسیدگی به چالش‌های درون-ساختاری که ارائه موفق دانش به عنوان خدمت مستلزم برطرف شدن آنهاست.
  • شناسایی موانع ساختاری کنونی در مسیر ایجاد ایجاد و اجرای چارچوب مشارکت موفق در «جنبش ویکی‌مدیا» از طریق تقویت همکاری اجتماعی.
  • ایجاد ارتباطاتی که زمینه‌ساز همکاری شرکا و تشریح مشارکت به اعضای جنبش از طریق پلتفرم‌ها و کانال‌های مختلف می‌شود.
  • فراهم کردن امکان زمینه‌سازی و تقویت مشارکت و فرهنگ حمایت و تبادل دانش در جنبش برای اعضای جامعه.
Talk

وضعیت فعلی چگونه است؟

امروزه، فرصت بهسازی ظرفیت نهادهای جنبش ویکی‌مدیا برای ایجاد زمینه مشارکت و همکاری با نهادهای خارجی فراهم است. بسیاری از مشارکت‌های کنونی موردی و طرح-محور هستند و درباره آثار آنها اطلاعات چندانی در دست نیست. مشارکت‌ها باید راهبردی‌تر و مبتنی بر اثر باشد.

ایجاد مشارکت

جنبش ویکی‌مدیا امروز از چارچوبی راهبردی که قابلیت هماهنگ کردن همکاران و ایجاد جنبش Big Open را داشته باشد، محروم است. در رویکرد فعلی، مشارکت عمدتاً ابزاری برای دستیابی به اهداف خاص تلقی می‌شود. ما بر این باوریم که مشارکت باید خود هدف یا حداقل مسیری برای دستیابی به اهداف راهبردی جنبش باشد

معرفی ماموریت، کار و اثر. ویکی‌مدیا در بیشتر نقاط دنیای به هم متصل به نامی خانگی تبدیل شده است ولی جنبش ویکی‌مدیا اقدامات چندانی برای تشریح دیدگاه، کار و اثر خود انجام نداده است. ارائه توضیحات مناسب به همکاران و متحدان بالقوه با هدف فراهم کردن زمینه مشارکت آنها ضروری است. ما باید همچنین اهداف مشارکت را برای اعضای جنبش شرح دهیم.

ظرفیت فنی

در حال حاضر، محیط فنی حامی مشارکت در بهترین حالت پیش‌پاافتاده و در بسیاری موارد ناموجود است. ابزارهای مهم از پشتیبانی یکدست یا متمرکز برخوردار نیستند. موسسات همکاری که قصد انتشار محتوا و داده‌ رادارند، با سطح سرویسی فرساینده و غیرحرفه‌ای روبرو می‌شوند و حفظ و ارزیابی اثر آن همکاری‌ها برای آنان دشوار می‌شود. گردانندگان ویکی‌مدیا از کار اصلی خود منحرف می‌شوند و مجبور به توسعه راهکارهای ابتکاری برای پر کردن شکاف‌های زیرساختی می‌شوند. این چالش‌ها به‌ویژه برای جوامع نوپا شدیدتر است.

ظرفیت اجتماعی برای مشارکت

بسیاری از افراد که مشارکت آنان چشمگیر است، در زمینه پایدار ساختن کار خود، مثلاً تامین بودجه برای فعالیت‌ها، با مشکلات بسیاری روبرو می‌شوند. افراد فرسوده می‌شوند. در زمینه مهارت‌هایی که افراد برای مشارکت نیاز دارند، سرمایه‌گذاری چندانی صورت نگرفته است. مشارکت‌ها بیش از حد بر موسسات بزرگ و جهانی شمالی متمرکز شده است. ما ارتباط چندانی با موسسات کوچکتر و موسسات کشورهای غیر غربی نداریم.

تبادل دانش

در سطح جنبش، فرهنگ مشترک و جامعی در زمینه تبادل دانش، مهارت و روال‌های حمایت از کار جمعی وجود ندارد. انگیزش مقطعی رخ می‌دهد ولی معمولاً ناپایدار است. در عین حال، موفقیت بسیاری از مشارکت‌ها به انرژی فردی، انگیزش و شایستگی‌های اعضای «جنبش ویکی‌مدیا» بستگی دارد.

Talk

چرا این حوزه؟

در دستور راهبردی 2030 تصریح شده است که ویکی‌مدیا باید «به زیرساخت اساسی اکوسیستم دانش رایگان تبدیل شود و هر کس که دید مشترکی با ما داشته باشد می تواند به ما بپیوندد.» این رویکرد، مشارکت و همکاری با فعالان خارج از جنبش ما را در قلب آینده ما قرار می‌دهد و این نکته را آشکار می‌کند که ما به تنهایی قادر به ایجاد دانش مشترک نیستیم.

این اعتراف ما را بر آن می‌دارد که ارزیابی جامعی از حوزه مشارکت کنونی ویکی‌مدیا انجام دهیم و دیدگاه برجسته‌ای برای سنجش و متنوع کردن روش همکاری تدوین کنیم. در این زمینه باید مشخص کنیم که تا امروز چه نوع مشارکت‌هایی، در چه شرایطی و بین چه بازیگرانی رخ داده است. همچنین باید بپرسیم که چه کسانی از مشارکت محروم شده‌اند: کدام نوع همکاران و کدام جوامع، مناطق و افراد. در ضمن، باید موانع ساختاری و فرهنگی محیط ویکی‌مدیا را که مانع مشارکت شده است، در سطح فرد به فرد (بین یک وابسته و یک سازمان) و در سطح شبکه‌ها و ائتلاف‌ها، شناسایی کنیم.

از دیرباز موضوع امکان وجود جنبش بزرگ Big Open برای متحد کردن ویکی‌مدیا با بازیگران سازگار مانند Creative Commons، Mozilla و دیگر انواع جنبش /دسترسی باز به سازمان‌های دانش، با هدف دستیابی به برنامه مشترک بهداشت اینترنت و دسترسی به دانش مطرح بوده است. ما بر این باوریم که راهبرد 2030 ویکی‌مدیا باید شامل دیدگاه تبدیل این مفهوم عمومی Big Open به واقعیتی کاربردی باشد. نظر کارگروه ما این است که این دیدگاه Big Open نباید صرفاً فرصتی برای ویکی‌مدیا بلکه -به عنوان قطعه مرکزی زیرساخت اینترنت و خواستار حفظ نقش مرکزی در سالهای آینده و فراتر از آن- باید مسئولیت ویکی‌مدیا باشد.

Talk

Scoping questions

پرسش‌های کلیدی حوزه «کارگروه» چیست؟

  1. چگونه می‌توانیم ویکی‌مدیا را تبدیل به زمینه‌ساز کارآمد مشارکت‌ها، ائتلاف‌ها و اقدامات جمعی اثربخش مبتنی بر دیدگاه مشترک دانش باز و جنبش Big Open کنیم؟
  2. چگونه می‌توانیم زیرساخت فنی، ظرفیت‌ها و حمایت لازم را برای تبدیل شدن به همکار کارآمد در زمینه تبادل «مجموع همه دانش» و تحقق بخشیدن به دیدگاه دانش به عنوان خدمت برای همکاران خود توسعه دهیم.
  3. چگونه می‌توانیم افراد و سازمان‌های فعال در زمینه مشارکت را برای دریافت حمایت لازم در جهت تحقق بخشیدن به مشارکت‌های متنوع، پایدار، کارآمد و اثربخش توانمند کنیم؟
  4. چگونه می‌توانیم فرهنگ جامع تبادل دانش، مهارت و روال‌های مربوط به مشارکت و همکاری را در سطح جنبش ایجاد کنیم تا همه فعالان جنبش بتوانند در آن مشارکت و از آن بهره‌مند شوند؟
Talk