Skanwiki/Utvalgte artikler/May, 2006


Veke 18 – 1. mai - 7. mai 2006Edit

svensk

Joseph Raymond McCarthy, var en amerikansk republikansk politiker och senator från delstaten Wisconsin. Under sina tio år i senaten, mellan 1947 och 1957, blev McCarthy och hans medarbetare ökända för sina aggressiva kampanjer, med anklagelser riktade mot misstänka kommunister som man ansåg hade infiltrerat den amerikanska administrationen och fanns överallt i samhället.
redigera - från svensk - diskussion - til dansk - til bokmål - til nynorsk


dansk

Alanis Morissette (født 1. juni 1974) er en canadisk Grammy-vindende sangerinde og skuespillerinde. Hun stammer fra Ottawa i Canada, og hendes forældre er skolelærerere. Hun har desuden to brødre, hvoraf den ene er hendes tvillingebror. Allerede som meget ung sprang hun ud som sangerinde og sangskriver, og som 9-årig skrev hun sin første sang. Hun er hovedsageligt kendt for sit tredje album, Jagged Little Pill, som er blevet solgt i ikke mindre end 30 million eksemplarer på verdensplan. Selvom You Oughta Know blev et kæmpehit, var det dog det faktum, at de efterfølgende singler også var af høj kvalitet, der gjorde, at albummet blev så stor en succes. Efter You Oughta Know kom Hand In My Pocket, og tredjesinglen var Ironic, som blev hendes største hit. Med de efterfølgende singler You Learn og Head Over Feet lykkedes det Jagged Little Pill at blive på Billboards top 20 i mere end et år. Singlerne er i dag anerkendt som nogle af de mest kendte sange fra 1990'erne. Jagged Little Pille blev nomineret til seks Grammyer, og vandt titlen som "Årets album", "Bedste kvindelige rocksang", "Bedste rocksang" og "Bedste rockalbum". I Danmark vandt Alanis Morissette desuden prisen "Årets udenlandske sangerinde" og "Årets nye udenlandske navn" ved Danish Music Awards.
redigér - fra dansk - diskussion - til bokmål - til nynorsk


bokmål

Astrid Lindgren (født Astrid Anna Emilia Ericsson den 14. november 1907 i Vimmerby i Sverige, død 28. januar 2002 i Stockholm) var en svensk forfatter som er blitt kjent verden over mest for sine barnefortellinger som også mange voksne har hatt glede av å lese. Les mer…
rediger - fra bokmål - diskusjon - til dansk - til nynorsk


nynorsk

α₁-antitrypsinmangel eller alfa 1-antitrypsinmangel, òg kalla A1AD eller rett og slett alfa-1, er ein kodominant arveleg sjukdom der α₁-antitrypsinnivået i blodet er for lågt. A1AD kan føre til lungeemfysem og i nokre fall til leversjukdom. A1AD, inkludert i lettare form, er òg sett i samband med m.a. behandlingsresistent astma og kronisk sinusitt. A1AD er vanlegast blant europearar av baltisk, sørskandinavisk, nederlandsk, britisk og iberisk (spansk og portugisisk) bakgrunn, og i tillegg blant saudiarabarar. Les meir…
endre - fra nynorsk - diskusjon - til dansk - til bokmål


Veke 19 – 8. mai - 14. mai 2006Edit

svensk

Leeds är en stad i countyt West Yorkshire i norra England, Storbritannien. Staden har omkring 430 000 invånare medan storstadsdistriktet (City of Leeds) har omkring 715 000 invånare. Leeds fungerar i bland annat ekonomiskt hänseende som huvudort i en storstadsregion. Staden växte kraftigt från 1600-talet och framåt och kom att överta Yorks position som dominerande stad i regionen, i huvudsak på grund av den växande ullindustrin. Numera arbetar de flesta inom servicesektorn och finanssektorn är en av de största i landet. Les meir…
redigera - från svensk - diskussion - til dansk - til bokmål - til nynorsk


dansk

Hjørring er den største by i Vendsyssel, Nordjyllands Amt med et indbyggertal på 24.789 (1. januar 2004). Hovedby i Hjørring Kommune og i det 1970 nedlagte Hjørring Amt.

Hjørring er en gammel amtsby, derfor er der gode uddannelsesmuligheder samt et stort sygehus. Desuden har Hjørring også en af verdens største fodboldturneringer, nemlig Dana Cup. Omkring byen findes nogle af Danmarks bedste strande, Løkken og Tversted og Hjørring er også hjemby for Hjørring revyen. Byen har desuden et stort militært reparationsværksted, HMAK, som ligger i byens sydlige del. Hjørrings placering gør, at den i mange århundreder har været samlingspunkt for egnen, både kultur- og handelsmæssigt.

Hjørring nævnes tidligst på en brakteat fra midten af 1100-tallet (Heringa), dernæst i Kong Valdemars Jordebog (1200-tallet) i formen Jhoringy (fejl for Hj-) og i den oldnordiske Knýtlingesaga omkring 1260 i formen (í) Jorungi. Navnets oprindelse må betegnes som uvis, men et bud er at det består af to dele: Hjórr (der betyder et sværd) og af en typisk endelse for gamle danske byer (-ing). Helt fra oldtiden har den isolerede bakkeø, hvorpå de centrale dele af Hjørring nu ligger, været bebygget. Med sin centrale beliggenhed midt i Vendsyssel var den et naturligt mødested for landsdelens befolkning, når de ønskede at forsamle sig.
redigér - fra dansk - diskussion - til bokmål - til nynorsk


bokmål

Pomorhandel eller Russehandel er benevnelsen på en handelsforbindelse mellom pomorene i Nordvest-Russland og folket langs kysten av Nord-Norge, så langt sør som til Bodø. Denne handelen foregikk fra 1740 og fram til den russiske revolusjon i 1917. Pomorhandelen var i utgangspunktet en byttehandel mellom folk i nordområdene, med kornprodukter fra Russland mot fisk fra Nord-Norge som hovedhandelsvare. Etter hvert utviklet dette seg til å bli en pengehandel, og faktisk ble rubelen brukt som valuta flere steder i Nord-Norge. Navnet kommer av russisk: помо́ры; po «ved» og more «hav»; «kystboere», samme ord som ligger til grunn for Pommern. Les mer…
rediger - fra bokmål - diskusjon - til dansk - til nynorsk


nynorsk

Odda er ein kommune i Hordaland fylke. Administrasjonsstad og sentrum i Odda kommune er byen Odda, som ligg inst i Sørfjorden i Hardanger. Kjende tettstader i Odda kommune er mellom anna Odda, Tyssedal, Røldal og Skare. Odda er kjend som ein viktig stad for turisme, med fossar som Låtefossen og mykje natur. Hardangervidda og Folgefonna er naturområde ikkje langt frå Odda sentrum. Keisar Wilhelm II av Tyskland var årviss gjest frå 1889 til 1914.

Odda er òg kjend som ein industrikommune, med føretak som Odda Smelteverk og Boliden Odda AS (Norzink). Våren 2003 gjekk smelteverket konkurs, og kommunen er inne i ei omstillingsperiode. Mange forfattarar kjem frå Odda. Mellom anna Frode Grytten tek utganspunkt i livet i Odda i forteljingane sine. Les meir
endre - fra nynorsk - diskusjon - til dansk - til bokmål


Veke 20 – 15. mai - 21. mai 2006Edit

svensk

Regalskeppet Vasa var ett svenskt örlogsskepp som kantrade och sjönk i Stockholms hamn på sin jungfruresa den 10 augusti 1628. Skeppet bärgades 1961 och finns numera i Vasamuseet. Vasas färd har varat blott 20 minuter och i sträcka mätt, ca 1300 meter. Trots närheten till land omkommer minst 25 personer vid olyckan.

Redan i mitten av 1600-talet bärgades 61 av skeppets 64 kanoner men sedan föll Vasan i glömska.
redigera - från svensk - diskussion - til dansk - til bokmål - til nynorsk


dansk

Ole Rømer (25. september 1644 - 19. september 1710) var en dansk astronom, ingeniør og politidirektør. Selvom Rømer var et enestående multitalent, som udrettede meget i sin levetid, så er hans opdagelse af lysets endelige hastighed dog den bedrift, som han især huskes for.

Rømers metode gik ud på at observere Jupiters måne Io i mere end et år. Io har en rotationstid omkring Jupiter på omkring 42½ time, og logisk set burde man altid måle denne tid. Men Rømer fandt ud af, at Io nogle gange dukkede frem for tidligt og andre gange dukkede op for sent i forhold til de forventede tidspunkter.

Dette forhold tilskrev han Jordens rotation omkring Solen. De gange, han målte en for tidlig opdukken, måtte Jorden være tættere på Jupiter, og de gange, han målte en for sen opdukken, måtte Jorden være længere væk fra Jupiter. Denne forskel skyldes, at lyset tager en vis tid om at nå os fra Io. Rømer målte at lyset er omkring ti til elleve minutter om at tilbagelægge distancen på halvdelen af jordens rotationsdiameter.
redigér - fra dansk - diskussion - til bokmål - til nynorsk


bokmål

Buekorps er en organisasjon for og av barn, der eksersis, marsjering, idrett, turer og utflukter er vesentlige elementer og hvor offiserene er støtter for de unge soldatene.

Buekorps ble dannet på midten av 1800-tallet i mange byer, men i dag finnes de bare i Bergen. Alle andre steder er de forsvunnet. Les mer…
rediger - fra bokmål - diskusjon - til dansk - til nynorsk


nynorsk

Islam i Noreg. Islam er den nest største religionen i Noreg.

I 2003 budde det truleg omlag 115 000 menneske med muslimsk bakgrunn i Noreg. Av desse var om lag 80 000 medlemer i 92 muslimske trussamfunn i 2004. Om lag 60 000 av desse bur i Oslo og Akershus. Dei aller fleste muslimar i Noreg har innvandrarbakgrunn. Det islamske miljøet i Noreg er sterkt fragmentert, men mange moskéar er organisert i paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge. Les meir…
endre - fra nynorsk - diskusjon - til dansk - til bokmål


Veke 21 – 22. mai - 28. mai 2006Edit

svensk

William Ewart Gladstone, (1809-1898) var en brittisk liberal politiker, premiärminister 1868-1874, 1880-1885, 1886 samt 1892-1894. Han räknas som en av de verkligt stora premiärministrarna och en mycket skicklig talare. Gladstone stödde inledningsvis sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget (1861-65). Under sina sista perioder som partiledare för det liberala partiet och som premiärminister blev han alltmer isolerad på grund av sin kamp för självstyre för Irland. Han utkämpade flera politiska dueller och valkampanjer mot sin likaledes stora motståndare Benjamin Disraeli.
redigera - från svensk - diskussion - til dansk - til bokmål - til nynorsk


dansk

Nidarosdomen er Norges vigtigste kirke. Den er i dag en luthersk domkirke og menighedskirke og betragtes både som Norges nationalhelligdom og som kroningskirke (selv om der ikke længere foretages kongekroninger i Norge). I den norske grundlov blev det fastslået at Kongeriget Norges regent skal krones i Trondheim. Nidarosdomen blev sidst benyttet som kroningskirke i 1906, da Haakon 7. blev kronet. Efter afskaffelsen af kroningsceremonien er regenten blevet velsignet i kirken. De norske kronregalier opbevares i kirken.

I middelalderen havde kirken også det højstemte tilnavn «Cor Norvegiae» (Norges hjerte), da den var Olav den Helliges gravkirke. Et mere almindeligt navn var Kristkirken i Nidaros, for selv om den var stærkt knyttet til Skt. Olav, var den ikke indviet til ham.

Kirken og Olavs grav blev et vigtigt pilgrimsmål for hele Nordeuropa, skønt det også er bevisligt, at der kom pilgrimme fra mange andre dele af den kristne verden. I middelalderen var Nidarosdomen katedral for en katolsk ærkebiskop (før 1153: biskop), og ærkebispedømmet Nidaros' kirkeprovins omfattede bispedømmer i hele Norge og de daværende eller tidligere norske, oversøiske lande.
redigér - fra dansk - diskussion - til bokmål - til nynorsk


bokmål

Bodø er en bykommune i Nordland. Bodø er fylkeshovedstad i Nordland. Bodø ligger nord for polarsirkelen (67°17′ N og 14°23′ Ø) og har midnattsol fra 4. juni til 8. juli. Byens plass midt mellom hav og innland har gitt byen dets næringsgrunnlag.

Navnet Bodø kan spores tilbake til 1500-tallet. Navnet er mest sannsynlig en forvansking av Bodin, som var kirkestedet i området på denne tiden. Ordet Bodin består av to gammelnorske ord: botha/batha/bod (som kan bety enten «båen» eller «gjestebud») og vin («havnegang«); eller altså havnegang/boplass/gjestebud ved elva.
27. mai 1940 ble byen bombet under angrepet på Norge. Les mer…
rediger - fra bokmål - diskusjon - til dansk - til nynorsk


nynorsk

Henrik Johan Ibsen (20. mars 182823.mai 1906) var ein norsk dramatikar, rekna som ein av «dei fire store» i norsk litteraturhistorie. Banebrytande stykke som Et dukkehjem og Peer Gynt har gjort han kjend over heile verda. Ibsen er rekna som far åt det moderne dramaet og har påverka ei rad seinare kunstnarar.
Les meir
endre - fra nynorsk - diskusjon - til dansk - til bokmål


Veke 22 – 29. mai - 4. juni 2006Edit

svensk

Tvättbjörnen är en art i familjen halvbjörnar som ursprungligen levde i mellersta och norra Amerika, men sedan mitten av 1900-talet finns även populationer i mellersta Europa och i Kaukasus. Tvättbjörnar bebor huvudsakligen löv- och blandskog som är rik på vattendrag. Nuförtiden påträffar man dem även i bebodda områden. Sitt namn har tvättbjörnen fått av sin besynnerliga vana att doppa födan i vatten och gnida den mellan framtassarna, liksom för att tvätta den.
redigera - från svensk - diskussion - til dansk - til bokmål - til nynorsk


dansk

Charlotte Corday (27. juli 176817. juli 1793), myrdede i 1793 den franske revolutionære leder Jean-Paul Marat ved et knivattentat og blev få dage efter henrettet i guillotinen for mordet.

Mordet på Marat var en betydningsfuld begivenhed i den tidlige del af den franske revolution, og at han ikke længere kunne øve indflydelse bidrog nok til, at revolutionen løb løbsk i Dantons og Robespierres jakobinske rædselsregime. Corday er bemærkelsesværdig ved at kunne se, hvad der var på vej, og ved at sætte sit liv ind og trodse alle konventioner i forsøg på at standse det, men det lykkedes hende ikke, og hun kom måske endda utilsigtet til at befordre netop det, hun troede at forhindre.

Charlotte Corday kan med sin målbevidsthed, karakterstyrke og foragt for sin personlige skæbne minde en del om Jeanne d'Arc 362 år tidligere. Det fremgår af de billeder, der findes af hende, at hun var en ung, særdeles tiltrækkende kvinde, og hendes skrifter og optræden efter mordet vidner både om dybde i tanken og om en helt enestående sindsro, om end man ikke kan se bort fra en vis overdreven, romantiserende idealisme. Hun gjorde et voldsomt indtryk på dem, som kom i kontakt med hende under fængslingen, retssagen og ved henrettelsen. Selv bøddelen i Paris, Sanson, hvis gemyt nok hørte til de mindre følsomme, var stærkt påvirket og lod måske af den grund en anden foretage henrettelsen.
redigér - fra dansk - diskussion - til bokmål - til nynorsk


bokmål

Brødrene Marx var fem komikerbrødre som opptrådte i vaudevilleforestillinger, teaterstykker, filmer og på TV. Brødrene var Chico (Leonard, 18871961), Harpo (Adolph Arthur, 18881964), Groucho (Julius Henry, 18901977), Gummo (Milton, 18921977) og Zeppo (Herbert, 19011979).

Brødrene Marx’ forestillinger ble populære akkurat på den tiden hvor Hollywood gikk over til talefilm. Brødrene fikk en kontrakt med Paramount og de ga seg i kast med en filmkarriere. Deres to første filmer var tilpasninger av deres Broadway-forestillinger: «The Cocoanuts» (1929) og «Animal Crackers» (1930). Les mer
rediger - fra bokmål - diskusjon - til dansk - til nynorsk


nynorsk

Ecuador er eit land ved ekvator, nordvest i Sør-Amerika. Landet grensar til Colombia og Peru og har kystline mot Stillehavet. Ecuador er eit av dei minste landa på dette kontinentet, det åttande største målt i flatevidd. Den 24. mai 1822 vart landet sjølvstendig. Les meir...
endre - fra nynorsk - diskusjon - til dansk - til bokmål