Licensing update/Vote-header/bs

Translators: When updating the vote header, please also update its status at Licensing update/Header tracking so the updated content will be properly copied to the vote server.
Ažuriranje licenci
Kuratorijum Wikimedia fondacije poziva čitavu zajednicu na glasanje, da se Wikimedija sadržaji ubuduće pored GNU Free Documentation License (GFDL) licence, licenziraju i sa Creative-Commons-Attribution-ShareAlike-Licenca (CC-BY-SA). Kuratorij je poslije pregleda drugih mogućnosti licenziranja, došao do mišljenja, da je ovaj prijedlog najbolja mogućnost sprovedbe našeg cilja: skupljanja obrazovnog materijala, njegovog širenja i obrade, te ga napraviti besplatno pristupnim svim ljudima i za sva veremena.

Prijedlog Fondacije je sve uslove licenziranja i korištenja Wikimedia projekata promjeniti po sljedećem:

  1. Svi sadržaji, koji su za sad licenzirani po GNU-Licenca za slobodnu dokumentaciju (sa "odjeljak o promjeni varijanti"), će naknadno biti licencirani po CC-BY-SA 3.0
  2. Nove izmjene zajednice moraju ubuduće imati navedene obe licence
  3. Preuzimaoci će biti informisani da se importirani sadržaji licenzirani po CC-BY-SA-only ne mogu koristiti po GDFL licenci.

Autori i mjenjači sadržaja će i dalje, kao što je već uobičajeno u praksi i dozvoljeno i po CC-BY-SA, morati dopustiti navodenje njihovog imena bar kroz link ili URL stranice koju uređuju.

Pogledaj Licensing update/Questions and Answers/bs za ukupan pregled.