Grants:Inlärningsmönster/Fotografera dina lokala byggnader

This page is a translated version of the page Learning patterns/Photographing your local buildings and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.
A learning pattern forevent
Photographing your local buildings
problemCommons always needs high-quality photos of your local buildings, including those that may never be considered "notable" according to Wikipedia criteria. But how can you be sure your uploads will be useful, and how do you take high quality photos anyway?
solutionHere we give you a few simple tips to help you produce good and useful photos for Commons: how to get more out a building already photographed, how to provide information that will help others to use your uploads, some dos and don'ts at locations, and copyright basics.
creatorMichaelMaggs
endorse
created on4 July 2014


Vilket problem löser detta?

Gemenskapen arrangerar en stor mängd av olika fotoevent och tävlingar, varav de bäst kända är "Wiki Loves Monuments" och andra mindre "Wiki Takes ..."-event och "Fotosafaris". De flesta av dessa event involverar uppladdning av bilderna till Commons; men det är inte alla deltagare som vet vad som utgör en bra bild, eller vad Commons eftersöker för att se till att de uppladdade bilderna är passande för återanvändning av Wikimedia-gemenskapen och annorstädes.

Vad är lösningen?

Du kan drastiskt förbättra kvalitén och användbarheten av dina uppladdade foto genom att komma ihåg några enstaka enkla tips.

Tips för fotografer

Jag är inte världens bästa fotograf. Vill Commons verkligen ha mina bilder?

Ja, det vill vi verkligen! Syftet med de flesta av fototävlingarna är inte bara att hylla våra bästa fotografer, även om det också är viktigt. Ännu viktigare för Wikimediarörelsen är att få fler personer involverade i att bidra och fritt dela med sig av användbara bilder. Vi vill göra folk medvetna om att de kan välja att låta sina bilder ligga på en hylla, eller en hårddisk, och samla damm, eller att publicera under en fri licens så att de blir tillgängliga och kan användas av alla var som helst i världen.

Wikipedia har redan fotografier av alla intressanta byggnader i mitt område. Varför vill ni ha fler?

En enskild bild av en byggnad kan ge en generell överbild, men inte mycket mer. Vårt mål på Commons är att samla så många informativa och utbildande byggnader som möjligt; för att ge många valmöjligheter till den som behöver en bild av byggnaden och för att fånga de olika aspekterna av byggnaden. Så om du ser att din favorit byggnad redan har en högkvalitativ bild på Wikipedia där du inte skulle kunna ta en bättre själv, oroa dig inte. Istället för att ladda upp en dubblett av lägre kvalitet, koncentrera dig på något lite annorlunda. Exempelvis kan något av följande vara av intresse:

 • Fotografier från olika vinklar eller med olika perspektiv
 • Byggnaden i sin omgivande miljö
 • Bilder från baksidan och sidorna (helst dem alla)
 • Arkitektoniska detaljer, både stora drag och små detaljer
 • Bilder från insidan (i de fall man kan få tillstånd för detta)
 • Tillhörande byggnader, om sådana finns (t.ex. gårdsbyggnader, annex etc.)
 • Byggnaden under olika ljusförhållanden eller vid olika tider på året
 • Byggnaden i användning, exempelvis under en högtid eller när den är öppen för besökare
 • Äldre halvhistoriska bilder, under förutsättningen att du själv tog bilden
 • Artistiska bilder

Hur är det med "tråkiga" eller icke-anmärkningsvärda byggnader?

Commons är ett brett arkiv för informativa och utbildande bilder och andra mediefiler. Commons applicerar inte några av Wikipedias "relevanskriterier" på sina bilder. De kräver dock att alla foton åtminstone är potentiellt användbara för informativa och utbildande syften.

För att försäkra dig om att dina bilder är användbara för andra, ange alltid detaljerad information om vad du fotograferat. En omärkt och till synes slumpmässig bild av ett radhus löper risken att raderas av en administratör på Commons då den inte betraktas som användbar ur ett pedagogiskt syfte; men samma bild kan vara av avsevärt syfte om du angivit:

 • en förklarande titel (t.ex. "Detalj från ett av radhusen i kvarteret Canada, Lidingö kommun"),
 • en informativ beskrivning (t.ex. "Detaljbild av en av portarna i kvarteret Canada, Lidingö. Radhusen i kvarteret Canada från 1908 omtalas ibland som Sveriges första radhus.").
 • (helst) en koordinat.

Undvik problem på plats

 • Visa hänsyn och tänk på andra fotografer, och andra på platsen.
 • Var extra hänsynsfull om byggnaden du vill fotografera är en privat bostad. Fortsätt inte att fotografera om den som bor där ber dig att sluta. Förklara gärna varför du tar en bild av just deras hus.
 • Om du fotograferar inomhus, sluta direkt om någon ber dig. Vissa platser förbjuder fotografering inomhus, men andra kan detta tillåtas om du får tillstånd.
 • Gör inte intrång på privat egendom (i många länder är det dock helt ok att ta bilder av privat ägda byggnader från en allmän plats, som exempelvis från gatan). I vissa länder finns det begränsningar: se Commons:Freedom of panorama.
 • Försök att undvika att ta bilder där individuella människor får en framträdande plats. På livliga platser, t.ex. vid turistattraktioner, kan det dock vara svårt att helt undvika folk. Om inget annat alternativ finns, ta med en större grupp människor eller individer om de inte utgör en betydande del av bilden.
 • Där det är möjligt försök att undvika att fotografera fordon, speciellt registreringsskyltar.

Upphovsrätt

 • Ladda inte upp fotografier av affischer, anslagstavlor, skyltar eller moderna väggmålningar, eller något annat med text eller en tvådimensionell bild som kan vara upphovsrättsligt skyddad. Detta gäller även om texten eller bilden finns på en offentlig plats. Även om alla andra tar bilder av denna typen av texter och bilder innebär detta inte att bilden kommer att accepteras på Commons. (Tillräckligt gamla väggmålningar i exempelvis kyrkor är ok då deras upphovsrätt har löpt ut.)
 • Kontrollera listan på Commons:Freedom of panorama för att se om det finns begränsningar i lagen för ditt land för fotografering av moderna byggnader och skulpturer där upphovsrätten ännu inte löpt ut.

När används den

 • Individuellt uppladdade fotografier av lokala byggnader
 • Wiki Loves Monuments, 'Wiki Takes ...'-evenemang och fotosafaris

Stöd

Se även

Relaterade mönster

Externa länkar

Referenser