Granturi:Modele de învățare/Fotografierea clădirilor din zona dumneavoastră

This page is a translated version of the page Learning patterns/Photographing your local buildings and the translation is 79% complete.
Outdated translations are marked like this.
A learning pattern forevent
Photographing your local buildings
problemCommons always needs high-quality photos of your local buildings, including those that may never be considered "notable" according to Wikipedia criteria. But how can you be sure your uploads will be useful, and how do you take high quality photos anyway?
solutionHere we give you a few simple tips to help you produce good and useful photos for Commons: how to get more out a building already photographed, how to provide information that will help others to use your uploads, some dos and don'ts at locations, and copyright basics.
creatorMichaelMaggs
endorse
created on4 July 2014


Ce problemă rezolvă modelul?

Comunitatea organizează o varietate largă de competiții/evenimente cu fotografii, din care cele mai cunoscute sunt „Wiki Loves Monuments” și evenimentele „Wiki Takes...” mai mici, de asemenea și „Wiki Scavenger Hunts”. Majoritatea acestor evenimente includ încărcarea de fotografii la Commons; dar nu toți contribuitorii știu ce înseamnă o fotografie bună sau ce caută Commons pentru a se asigura că imaginile încărcate sunt potrivite pentru refolosirea lor de către comunitatea Wikimedia și oriunde altundeva.

Care este soluția?

Puteți mări calitatea și utilitatea fotografiilor dvs. încărcate în mod semnificativ prin reținerea unor sfaturi simple.

Sfaturi pentru fotografi

Nu sunt cel mai bun fotograf din lume. Chiar are Commons nevoie de imaginile mele?

Da, foarte multă nevoie. Scopul majoritatea concursurilor de fotografie nu este doar de a sărbători munca celor mai buni fotografi ai noștri, oricât de important ar fi acest lucru. Și mai important pentru mișcarea Wikimedia este să implicăm cât mai multe persoane în contribuirea și partajarea de imagini liber utilizabile. Dorim ca oamenii să realizeze că pot alege pe de o parte între a-și lăsa fotografiile să zacă pe un raft sau într-un calculator, nefolosite și nevăzute, și pe de altă parte a le publica sub o licență liberă pentru a fi utilizate de oricine, oriunde în lume.

Wikipedia are deja fotografii cu toate clădirile interesante din zona mea. De ce vreți mai multe?

O singură imagine a unei clădiri poate da cel mult o idee generală. Scopul nostru la Commons este să strângem cât mai multe imagini interesante și educative - pentru a oferi o varietate de variante oricui îi trebuie o imagine generală a clădirii, dar și să imortalizăm aspecte diferite ale ei. Deci dacă vedeți că o clădire pe care o cunoașteți are deja o imagine de bună calitate la Wikipedia și estimați că nu puteți face ceva mai bun, nu vă faceți griji. În loc să încărcați o imagine aproape identică dar de calitate mai joasă, aveți următoarele variante pe care le puteți explora:

 • fotografii din unghiuri și perspective diferite
 • clădirea într-o încadrare mai largă care cuprinde tot mediul ei
 • vederi din spate sau laterale (de preferat din toate laturile)
 • detalii arhitectonice, de la cele de scară largă, până la decorațiunile cele mai mici
 • imagini de interior (unde se poate obține permsiunea)
 • dependințe (dacă există)
 • fotografii în condiții diferite de iluminat, sau la momente diferite ale anului
 • felul cum e utilizată clădirea, de exemplu în timpul unei sărbători locale, sau când este deschisă vizitatorilor
 • alte imagini semiistorice, dacă imaginile sunt făcute de dumneavoastră
 • imagini artistice

Dar despre clădirile „monotone” și nenotabile?

Commons este un depozit larg de imagini și alte fișiere media cu utilitate educativă. Lor nu li se aplică niciun test de „notabilitate” (în sensul Wikipediei), deși se impune ca toate să fie cel puțin potențial utile într-un scop educativ.

Pentru a vă asigura că imaginile dumneavoastră sunt utile altora, vă rugăm să furnizați întotdeauna și informații detaliate despre ce anume ați fotografiat. O fotografie neetichetată, aparent aruncată la întâmplare, ce înfățișează niște blocuri de beton, este expusă riscului de a fi ștearsă de administratorii de la Commons deoarece nu va fi privită ca fiind utilă vreunui scop educativ; dar aceeași imagine poate fi deosebit de valoroasă pentru alții doar dacă specificați:

 • un titlu explicativ (de ex. „detaliu al unui bloc din 1960 de la Derwent College, University of York”)
 • o linie de subiect informativă (de ex. „detaliu al unui bloc CLASP, format din plăci și panouri prefabricate”)
 • (de preferat) coordonatele geografice în format standard

Evitarea problemelor la locul fotografiei

 • Vă rugăm să fiți respectuoși și atenți la ceilalți fotografi și la alte persoane aflate acolo
 • Fiți deosebit de respectuoși dacă clădirea pe care o fotografiați este o reședință privată. Nu continuați să faceți fotografii dacă locatarii vă cer să încetați.
 • Dacă fotografiați interiorul, opriți-vă imediat ce vă cere cineva. În unele locuri este interzisă fotografierea în interior, dar în altele puteți obține permisiunea.
 • Nu pătrundeți pe proprietate privată (dar în multe țări este destul de OK să faceți fotografii ale unei clădiri proprietate privată dacă dumneavoastră vă aflați în spațiul public sau pe stradă). Există restricții în unele țări, inclusiv în România: vezi Commons:Freedom of panorama.
 • Încercați să evitați să faceți fotografii în care apar în prim plan persoane. În locurile aglomerate s-ar putea să fie dificil să evitați total apariția de persoane în imagini – de exemplu, la atracții turistice. Unde nu aveți de ales, puteți include grupuri de persoane dacă ele nu constituie o parte principală a imaginii
 • Unde se poate, evitați fotografierea de vehicule, în special plăcuțele de înmatriculare.

Drepturi de autor

 • Vă rugăm să nu încărcați fotografii de postere, semne, picturi murale moderne sau orice conține text sau imagini bidimensionale ce ar putea fi protejate de drepturile de autor. Aceasta se aplică chiar și la texte și imagini aflate în locuri publice. Faptul că toată lumea fotografiază asemenea texte sau imagini nu înseamnă că ele pot fi acceptate pe Commons. (Picturile murale vechi din biserici sunt ok, deoarece în cazul lor drepturile de autor au expirat).
 • Verificați listele de la Commons:Freedom of panorama pentru a vedea dacă există în țara dumneavoastră limitări legale la fotografierea de clădiri și sculpturi acolo unde drepturile de autor ar mai putea fi în vigoare.

Când să folosești modelul

 • Fotografii încărcate individual, reprezentând clădiri locale
 • Wiki Loves Monuments, evenimente „Wiki Takes ...” și „Wiki Scavenger Hunts”

Endorsements

Vezi şi

Modele asemănătoare

Legături externe

Referințe