Nemzetközi roma szerkesztőmaraton 2023

This page is a translated version of the page International Roma Day Edit-a-thon 2023 and the translation is 100% complete.
Main pageParticipantsArticle listsResults

Nemzetközi roma szerkesztőmaraton

2023. április 3-9.

Az április 8-ai Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Wikimédia Szerbia globális szerkesztőmaratont szervez, mely során a Wikipédia önkéntesei a világ minden tájáról a roma kisebbségekről, identitásról, történelemről és kultúráról szóló cikkeket írnak és javítanak. Célunk, hogy ezen tudás terjesztésével küzdjünk az előítéletek és diszkrimináció ellen, melyekkel a roma emberek a mai napig túl gyakran kénytelenek szembenézni a munkavállaláskor, az oktatás, az egészségügyi ellátás, köz- és szociális szolgáltatások igénybevétele során, akárcsak az élet számos más területén. A romák Európa legnagyobb kisebbsége, gazdag történelemmel rendelkeznek, és igen jelentősen járultak hozzá társadalmunkhoz. Művészeti és kulturális örökségüket túl gyakran hagyják figyelmem kívül, éppen ezért abban bízunk, hogy ezzel a kampánnyal egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazságtalanság felszámolásához.

A Nemzetközi Roma Nap egyszerre ad alkalmat a roma kultúra ünneplésére és a romákat nap mint nap érintő kihívásokra való figyelemfelhívásra. Arra biztatunk, hogy lépj kapcsolatba az országodban működő roma intézményekkel és a roma lakosság tagjaival – ismertesd meg velük a Wikipédiát és a különböző Wikimédia-projekteket. Tavaly összesen 67 résztvevő 279 új szócikket hozott létre, valamint további 4 szócikk jelentősen fejlődött. Emellett a Wikidatán is fejlesztettek 119 elemet. Reméljük, idén még többen kívánnak majd részt venni, és így még több témába vágó szócikk kerülhet megírásra.