Međunarodni dan izbjeglica Edit-a-ton 2023.

This page is a translated version of the page International Refugee Day Edit-a-thon 2023 and the translation is 100% complete.

Međunarodni dan izbjeglica Edit-a-ton

20-30 juna 2023.

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, Wikimedia Srbija organizuje drugi globalni edit-a-ton na kome će volonteri Wikipedije širom sveta pisati i poboljšavati članke o temama vezanim za tekuću izbjegličku krizu, izbjeglička ljudska prava, filmove, knjige o iskustvu izbjeglica itd. Izbjeglice ne samo da su prisiljene ostaviti sve što imaju iza sebe i otići u nepoznato, već se suočavaju i s diskriminacijom, ksenofobijom, i raznim oblicima nasilja svakodnevno na svom putu. Ovo je posebno štetno za djecu i žene izbjeglice. Širenjem slobodnog znanja o problemima i preprekama kroz koje prolaze izbjeglice, cilj nam je suzbiti stigmatizirane predrasude i diskriminaciju i smanjiti socijalnu distancu prema njima.

Pozivamo vas da nam se pridružite u ovoj aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica i da podignete svijest o problemima s kojima se izbjeglice svakodnevno suočavaju. Predlažemo da stupite u kontakt s nevladinim organizacijama i institucijama koje su fokusirane na pitanja izbjeglica u vašoj zemlji i upoznate ih sa Wikipedijom i drugim Wikimedijinim platformama.

Ako želite podržati događaj i dobiti više informacija, možete kontaktirati Nevena Rudinac putem sljedeće e-pošte: nevena.rudinac(_AT_)vikimedija(_DOT_)org.