Help:Talk page/nl
Softwarehandleiding voor MediaWiki — Lezers, Bewerkers, Beheerders, Systeembeheerders, Researchers
Er zijn twee soorten overlegpagina's: standaard overlegpagina's worden gebruikt om een artikel te bespreken, terwijl overlegpagina's van gebruikers worden gebruikt om met andere gebruikers te communiceren of berichten achter te laten. Elke pagina heeft een bijbehorende overlegpagina, behalve pagina's in de Special: namespace. Als er geen discussie is over een pagina, zal de link naar de overlegpagina rood zijn. U kunt nog steeds over de pagina discussiëren - u bent gewoon de eerste persoon die dit doet.
Toegang tot een besprekingspagina
editOm toegang te krijgen tot een overlegpagina zoekt u naar een link met de naam Overleg, Discussie of Bespreek deze pagina. Deze links zijn te vinden bovenaan de pagina of aan de linkerkant (in de buurt van Bewerken).
Een overlegpagina voegt Talk: toe aan het begin van de titel van de hoofdpagina. Als de hoofdpagina een voorvoegsel heeft, wordt na dit voorvoegsel talk toegevoegd. Bijvoorbeeld, een overlegpagina die gekoppeld is aan de hoofdnamespace van het artikel heeft gewoon het voorvoegsel Talk:, terwijl een overlegpagina die is gekoppeld aan de gebruikersnamespace het voorvoegsel User talk: heeft. Dit artikel staat in de Help: namespace, dus de overlegpagina voor dit artikel is Help talk:Talk page. De Main Page staat in de hoofdnamespace (omdat het geen voorvoegsel heeft), dus de overlegpagina is Talk:Main Page.
Nadat iemand anders uw gebruikersoverlegpagina heeft bewerkt, wordt automatisch de waarschuwing "U heeft nieuwe berichten" weergegeven op alle pagina's die u bekijkt, totdat u uw gebruikerspagina bekijkt.
Overlegpagina's gebruiken
editU moet uw bijdragen ondertekenen door drie of vier tildes in te typen:
- (~~~ = Gebruikersnaam)
- (~~~~ = Gebruikersnaam 12:49, 28 October 2024 (UTC)).
Zie Help:Automatic conversion of wikitext .
Op een overlegpagina verwijst "deze pagina" meestal naar de pagina (d.w.z. de pagina waaraan de overlegpagina is gekoppeld). Als er naar de overlegpagina zelf wordt verwezen, schrijf dan "deze overlegpagina".
Als u discussieert over de naam van de pagina of over het samenvoegen met een andere pagina, vermeld dan altijd de huidige paginanaam. Anders worden na het hernoemen (verplaatsen) van een pagina verwijzingen naar "deze paginanaam" dubbelzinnig.
Met de functie "Plaats een reactie" kunt u een nieuwe sectie starten zonder dat u de hele pagina hoeft te bewerken. De kop wordt de bewerkingssamenvatting wanneer u de pagina opslaat, dus deze hoeft maar één keer te worden getypt.
Het gebruik van "spam" - het plaatsen van soortgelijke berichten op meer dan een paar gesprekspagina's van gebruikers, vaak met het doel om tot een bepaalde actie op te roepen - wordt ontmoedigd.
Opmaak
editOmdat het wiki softwareplatform voorziet in een breed scala aan opmaakstijlen, is een goede of op zijn minst consistente opmaak essentieel voor het behoud van leesbare overlegpagina's.
De referentie van een opmerking wordt bepaald door het aantal dubbele punten (':') ervoor. Als er op een stelling wordt geantwoord, voegt men een dubbele punt toe aan het aantal dubbele punten dat wordt gebruikt in de stelling waarop wordt geantwoord. Deze stijl van praten is gemakkelijk te lezen.
Voorbeeld:
How's the soup? --[[User:Bob|]] |
Dit zal resulteren in:
How's the soup?--Bob I think the soup-discussion should be moved to Talk:Soup... --Lisa
|
Zie ook
edit- Sjabloon overlegpagina
- MessageBox op Meatball Wiki
Inhoudsopgave - Nederlandse helppagina's: Meta b: n: w:/w: q: wiktionary
|