Grants:PEG/WM HU/Annual Program Plan 2012/Report Q4/hu

(English|magyar)

Bevezető

edit

Ez a Wikimédia Magyarország Egyesület 2012. negyedik negyedévről szóló beszámolója, mely az október, november, december hónapok tevékenységét foglalja össze.

Szépirodalmi szócikkíró verseny

edit

Október 5. és november 20. között lezajlott szépirodalmi szócikkíró verseny. A vártnál jóval nagyobb sikert aratott a verseny, több szerkesztő vett részt - újonnan regisztráltak, régi visszatérő és jelenleg is aktív szerkesztők -, több szócikk született, mint az a verseny megszervezésekor reméltük. Legjobb három szerkesztőnk, akik a fődíjakat elnyerték, 17, 13 illetve 12 szócikkel neveztek. Rajtuk kívül számos különdíjat osztottunk ki a szócikkek kiváló minőségére tekintettel.

Wikimedia CEE Meeting Belgrád

edit

A Wikimédia Magyarország Egyesületet képviselve 2 fő vett rész október 13-n és 14-én Belgrádban a Közép-és Kelet-Európai országok wikimédia Egyesületeinek a konferenciáján Wikimedia CEE Meeting 2012.

A konferencián, amelynek megrendezését a Magyar Wikimédia Egyesület 1000 Euróval támogatott, 45 résztvevő volt 17 országból. A 17 ország közül 14 ország képviselői voltak a CEE régióból és 7 fő USA-ból, Angliából és Németországból. A CEE régióból 9 országban működik wikimédia egyesület és 5 olyan ország képviselője volt jelen (Bosznia, Görögország, Macedónia, Örményország és Törökország.) ahol még nincs wikimédia Egyesület.

A konferencia célja a Wikipédia fejlesztésére irányuló egyesületi tevékenység során szerzett tapasztalatok (best practices) átadása volt. Előadást nem tartottunk, de a panel beszélgetések aktív résztvevőjeként ki vettük részünket a konferencia sikerében. A hagyományos projektek mellett (szócikkíró verseny, karbantartó verseny, stb. amihez hasonlót minden egyesület rendez, nagy figyelmet keltettünk két magyar projekttel a Fotósétákkal Fotóséták és a hagyományos Wikitáborokkal Wikitábor)

Egyeztettünk az Észt egyesülettel a kis lélekszámú finnugor nyelvek Wikipédiáinak lehetséges támogatásáról Finnugor együttműködés . Az Észt egyesület által az idei nyárra tervezett finnugor találkozó szervezéséről. Előzetes ígéretet tettünk a rendezvény támogatására, és az azon való aktív részvételre.

Közgyűlés és Wiki-találkozó

edit

2012. december 1-jén délelőtt közgyűlést, majd ennek folytatásaként Wikitalálkozót szerveztünk.

A közgyűlésen az elnökség beszámolt az éves munkájáról, majd lezajlott az egyesület tisztújítása, melynek során az elnök és a gazdasági alelnök továbbra is betölti tisztségét, az elnökség két új taggal bővült, illetve új ügyvezető alelnököt választottunk. A felügyelőbizottságba szükséges tagot szintén megválasztotta a közgyűlés. Következő pontként az elnökség ismertette a 2013. évi programtervet, majd egyéb, egyesületet érintő témákkal folytatódott az esemény.

A délutáni Wiki-találkozón zajlott a szépirodalmi cikkíró verseny eredményhirdetése, díjátadása, valamint megünnepeltük a Wikimédia Magyarország Egyesület négy éves évfordulóját.

Az egyesület első és eleddig egyetlen alkalmazottja, Samat új munkája miatt felmondott.

Szabad Szoftver Konferencia

edit

Az FSF.hu alapítvány (A Free Software Foundation magyar chapterje), amelynek a célja a szabad szoftverek magyarországi honosítása, oktatása és népszerűsítése, 2012. december 8-án. rendezte meg közel 300 résztvevővel a Szabad Szoftver Konferenciát és Kiállítást Budapesten. A konferencia reggel fél tíztől délután ötig tartott. Három szekcióban zajlottak szakmai előadások, és ezekkel párhuzamosan az aulában szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás volt. A Wikimédia Magyarország Egyesület önálló kiállítóként népszerűsítette a Wikipédiát, a szabad tudást. [1] Egyesületünket 3 sok éves szerkesztői tapasztalattal rendelkező egyesületi tag képviselte. Folyamatosan biztosítottuk, hogy az látogatók kérdéseikre azonnal, megfelelő választ kapjanak Standunkon magyar nyelvű prospektust (Üdvözölünk a Wikipédiában) és kitűzőket kaphattak az érdeklődők akik száma az idei évben lényegesen nagyobb volt mint tavaly. Sokan tettek fel a Wikipédia felépítéséhez a szerkesztéshez kapcsolódó kérdéseket.

Média

edit

A 4. negyedévben a szépirodalmi cikkíró versenyről készült bejegyzés a blogunkba ([2]), valamint angolul a wikimédia blogjába ([3]), illetve ezzel kapcsolatos sajtóközleményt ([4]) is megírtuk.

Közelgő események

edit
  • 2013. január 15-re, a Wikipedia Day estéjére Wiki-találkozót szervezünk.
  • Teljes állású irodavezetőt keresünk
  • Irodahelyiséget keresünk
  • Pályázatot írtunk ki a 2013-as Wikitábor megszervezésére, melynek leadási határideje 2013. március 1.