This page is a translated version of the page Founder group and the translation is 100% complete.

De globale oprichtergroep werd aangemaakt op 27 februari 2009. Bedoeld om de lokale Engelse Wikipedia 'steward'-vlag te dupliceren die was gekoppeld aan en:User:Jimbo Wales, gaf de groep Wales volledige toegang tot Special:UserRights en andere steward-rechten. Het was aangemaakt conform zijn stewardbevestiging in 2009 in een poging om een compromis te sluiten tussen de standpunten van de verschillende groepen (weghalen wegens inactiviteit, verplaatsen naar de werknemersgroep, blijven omdat hij een mede-oprichter is, enzovoorts). Deze globale groep bevatte vroeger de meeste rechten die de stewards hadden op het moment van oprichting.

Naar aanleiding van Verzoeken om commentaar over vlag oprichter verwijderen en Petitie aan Jimbo, deed Wales afstand van bijna al deze rechten[1] en verwijderd hen: na daaropvolgende bewerkingen geven de oprichtersgroepen leestoegang tot de meeste logboeken, de mogelijkheid om gesloten wiki's te bewerken, IP-blokkade vrijgestelling, rollback, de mogelijkheid om pagina's te verplaatsen zonder een doorverwijzing achter te laten, de mogelijkheid om verwijderde bestanden te bekijken en een paar andere diverse machtigingen. Jimbo heeft niet de mogelijkheid, via zijn vlag oprichter, om inhoud te verwijderen, inhoud te verbergen, checkusers uit te voeren, onderdrukte inhoud te lezen of het groepslidmaatschap te wijzigen. Ook kan Jimbo niet beschermde pagina's bewerken via de vlag oprichter, noch kan hij semi-beschermde pagina's bewerken, maar dat kan veranderen op verzoek.

Zijn rol in verschillende Wikimedia-projecten is nog niet gedefinieerd. De Engelstalige Wikipedia heeft een lokale founder group, die voorheen Jimbo Wales volledige toegang gaf tot UserRights op dat project. De groep blijft bestaan als een gunst en verleent geen geavanceerde rechten.

Jimmy Wales behoudt ook de positie van "Founder's seat" in de WMF Board of Trustees.

Zie ook

Referenties

  1. " [Foundation-l] Vragen over mij en mijn rol uit deze discussie verwijderen" : mailarchive:foundation-l/2010-May/058095.html, mailarchive:foundation-l/2010-May/058158.html.