Új Wikimédia-wiki létrehozása

This page is a translated version of the page Create a new Wikimedia wiki and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ez az oldal a Wikimédia tevékenységek, bizottságok és társszervezetek wikijeinek létrehozását írja le. Lásd az Új nyelvekre vonatkozó kéréseket az új nyelven történő Wikimédia projekt-wiki létrehozására vonatkozó információkért, valamint az Új projektekre vonatkozó ajánlatokat az új projekt-wiki létrehozására vonatkozó javaslatokról.

Előfordul, hogy egy közösség új wikit kér a Wikimédia Alapítványtól. Ha szeretnéd, hogy egy wikit a Wikimédia Alapítvány üzemeltessen, akkor egy kérelmet kell kitöltened a Wikimédia Phabricatoron. Ez az oldal tartalmaz néhány részletet arról, hogyan működik általában a wiki létrehozásának folyamata, és mik a feltételei egy új wiki létesítésének.

Általában a wikik nem jönnek létre jó ok nélkül. Egy wiki általában a következő okok miatt hozható létre:

Az, hogy valaki ezekbe a kategóriákba tartozik, még nem garantálja, hogy a wiki létre fog jönni. A rendszeradminisztrátorok fenntartják a jogot, hogy bármilyen okból elutasítsák a wiki létrehozására irányuló kérelmet.

Ez az oldal csak a belső Wikimédia-wikikről tartalmaz adatokat (azaz nem a tartalmi projektekről). Ha egy új tartalmi projektet szeretnél elkészíteni, kérjük, olvasd inkább a Kérések új nyelvekre oldalt.

Hogyan lehet új wikit igényelni a Wikimédia Alapítványtól?

 1. Egyetértés - tényleg szükség van erre a wikire? Mire lesz használva? Az illetékes közösség, vitabizottság vagy WMF szerv, mely a wikiért felelős, beleegyezett-e a wiki létrehozásába?
 2. Kérelem egy wiki létrehozására. Ennek útvonala a(z) mw:Phabricator (Wikimédia feladatkövetőjén) keresztül történő kérés.
  1. Feladat iktatása a Wikimédia Phabricatorban. Kérjük, használd a dedikált űrlapot a wiki létrehozásához. (lásd Útmutató a Phabricatorról, ha még nem használtad a Phabricatort);
  2. Győződj meg róla, hogy a cél tartalmazza a helyi on-wiki konszenzusra mutató URL-t, lehetőleg állandó linket használva (kattints az eszköztárban a "Permanent link" linkre, amelynek hatására az URL-nek &oldid=...-re kell végződnie); az ezen az URL címen található oldalnak is hivatkoznia kell a célra;
  3. Melyik tartományban legyen a wiki elérhető? Ne feledd, hogy a WMF nem a saját domaineden fog otthont adni a wikinek, hanem a wikimedia.org aldomainjét kell használnod (vagy kivételes körülmények között, mint például a döntőbizottsági wikik, a wikipedia.org-ot).
  4. Milyen láthatósággal kell rendelkeznie a wikinek? (lásd alább a részleteket)
 3. Ha a wikinek speciális konfigurációra van szüksége a beállításkor, akkor ezt is lehet igényelni. Példák:
  • Ki olvashatja?
  • Ki szerkesztheti?
  • A profil létrehozását csak jóváhagyással lehet elvégezni, vagy bárki rákattinthat a "profil létrehozása" gombra?
  • Az E-mail értesítést be kell kapcsolni? (általában igen)
  • Be kell-e kapcsolni bizonyos bővítményeket, mint például a mw:Extension:Translate Fordító?
  • Szükség van valamilyen speciális névtérre? (Például a VRT Wiki rendelkezhet névtérrel a "Response:" és a "Response_talk:" számára)
  • Szükség van-e bármilyen egyéni beállításra a feltöltéshez, például a feltöltés le van tiltva, vagy szokatlan fájltípusok engedélyezettek?
 4. Ügyelj arra, hogy kövesd a Phabricatoron található kérést, és segíts megválaszolni minden olyan kérdést, amely a beszélgetés során felmerülhet.

Megjegyzés: Ha a projekted privát vagy Fishbowl jellegű lesz (lásd alább a részleteket), meg kell adni a kezdeményező bürokrata elérhetőségét (felhasználónév+email). Ők kapják meg e-mailben a kezdeti fiókjuk hitelesítő adatait, és ők lesznek felelősek a profilok létrehozásáért mások számára. Ők akarják majd tesztelni, hogy a wiki alapjai - bejelentkezés; ellenőrizni, hogy rendelkeznek-e bürokratai jogokkal; ellenőrizni, hogy a megfelelő adatvédelmi beállítás és láthatóság létezik-e; ellenőrizni, hogy működik-e a feltöltés; ellenőrizni, hogy működik-e a szerkesztés. Mindezek beállításokat igényelnek a szerver végén, és ha egyszer működnek, akkor továbbra is működni fognak. Ők is létre akarnak majd hozni felhasználói profilokat, és szükség szerint rendszergazda/bürokraták lesznek.

Nyilvános wikik esetében kérjük, hogy a Wikimédia intézőktől kérd a kezdeti bürokrata hozzáférést (ez csak a speciális wikikre vonatkozik; a tartalmi wikik nem jogosultak bürokrata kinevezésére, ehelyett a wiki növekedése során lesz kinevezve).

Gratulálunk - amint a kérésedet a Phabricatorban átnézik, megvitatják és jóváhagyják - megkapod a wikidet!

A wiki láthatósági beállításai

A wiki a három láthatósági beállítás egyikével hozható létre. Gyakran előfordul, hogy a felhasználók összezavarodnak, hogy ezek mit jelentenek, és hogy egy WMF-hostolt wiki képes-e arra, amit elvárnak tőle.

 • Nyilvános wiki: mindenki olvashatja és írhatja a wikit, beleértve a névtelen felhasználókat is; ugyanaz a beállítás, mint a legtöbb tartalmi projektnél
 • Fishbowl wiki: mindenki olvashatja a wiki tartalmát, de csak a regisztrált felhasználók szerkeszthetik azt
 • Privát wiki: csak a regisztrált felhasználók olvashatják vagy szerkeszthetik a wikit

A fishbowl és a privát wikik esetében a wikifiókok lokálisak, nem kapcsolódnak a SUL-hoz. Ez azt jelenti, hogy a sysadminok készítenek egy kezdeti profilt, megosztják a jelszavát a kérvényezővel, aki ezután létrehozza a profilokat mindenki másnak, akinek hozzáférésre van szüksége.

Alapok

Egy új wiki beállításának számos módja van, ha oldalakról, tartalomról, sablonokról, modulokról stb. van szó.

Sablonok, modulok, és egyéb
Lásd a Kezdőcsomag kisebb nyelvi wikik számára című dokumentumot, mely általános technikai forrásokat és ajánlásokat tartalmaz új wikik (nem csak belső wikik) számára. Ezek a források tartalmaznak útmutatókat a modulok és botok engedélyezéséről, a sablonok importálásáról, a főoldal testreszabásáról, a wiki konfigurálásáról stb.
Oldalak beállítása
A Mintaoldalak egy korábban már használt és jól működő beállítást írnak le. Olyan jelöléseket tartalmaz, melyeket szükség esetén másolhatsz és beilleszthetsz az alapoldalak létrehozásához. Bátran alakítsd! Megjegyzés: Az oldal nagy része 2008-ban íródott, így a benne lévő információk egy része vagy egésze elavult lehet.
Főoldal adatvédelme
A wiki Főoldala mindig teljesen nyilvános. Bárki láthatja, ahogyan a főoldalon használt átvett információs sablonokat is. Ezenkívül nem törölhetsz róla módosításokat sem. Ha tehát a wikid privát, akkor a főoldaladat bárki számára nyilvános oldallá kell tenned, és a főoldalnak egy másodlagos (nem nyilvános) főoldalra (pl. Portálra) kell mutatnia azok számára, akiknek van felhasználói fiókjuk a wikin, és hozzáférhetnek ehhez a másodlagos főoldalhoz.


Lásd még