Biographies of living people/fi

Policies and guidelines Elävien ihmisten elämäkerrat
Huomautus: Tämä on ehdotettu käytäntö. Lisää kommentit, kritiikki yms. keskustelusivulle.

Need help? See the Translation FAQ or Meta:Babylon. All translators should also subscribe to translators-l to be kept up-to-date (and to ask questions).

Wikimedia Foundationin johtokunnan valtuutetut tekivät huhtikuussa 2009 päätöksen, jolla asetetaan tiettyjä vaatimuksia elossa olevien henkilöiden elämänkerroille.

Muokkaajien on oltava varovaisia luodessaan tai muokatessaan tekstejä, jotka käsittelevät elossa olevia henkilöitä, johtuen siitä vaikutuksesta, mikä niillä voi olla tosielämässä. Muokkaajien ei pidä itse spekuloida näitä henkilöitä koskevilla faktoilla tai vääristellä niitä. Silti on mahdollista, että muokkaajat hyödyntävät toisten ihmisten esittämiä julkilausumia, jotka voivat sisältää tällaista spekulaatiota tai vääristelyä, syyllistymättä itse siihen. Tällöin asia on riippuvainen siitä, millä tavalla nämä julkilausumat on esitetty.

Jokaisen projektin, johon sisältyy tekstejä elossa olevista henkilöistä, on mitä pikimmiten korjattava tai välittömästi poistettava kaikki uudet tai epämääräiset näitä henkilöitä koskevat väittämät, ellei niillä ole asiaankuuluvaa luotettavaa lähdettä takanaan. Tässä tapauksessa lähteiden luotettavuus määrittyy sen mukaan, mitä kussakin projektissa on pidetty käytäntönä.

Niin ikään projekteja, joissa jollain tapaa kerrotaan elossa olevista henkilöistä, rohkaistaan johtokunnan taholta tekemään käytäntöihinsä lisäyksen, jossa painotetaan neutraaliuden ja luotettavuuden tärkeyttä näistä henkilöistä kertovissa artikkeleissa.