Postavlja se, naravno, pitanje: Šta je smisao rada na ovoj strani? Tačnije, hoće li ovaj pokušaj predstavljati samo lepu želju ili će dati i neke rezultate. Evo kako ja (Millosh) vidim mesto ovog rada. (Podrazumeva se da je to jedno od mišljenja i da o tome valja raspraviti.)

  1. Na ovom mestu bi se raspravili svi sporni članci. Naravno, put je dug :)
  2. Članci bi trebalo da postoje na nekom od južnoslovenskih jezika (najbolje bi bilo na nekom od b/h/s), te da o tim člancima raspravljamo. Ako je članak na engleskom, valjalo bi ga prevesti, pa od prevoda i početi.
  3. Za razmatranje bismo tražili mišljenje različitih ljudi i različitih izvora, pa bismo, isprva, jednostavno nagomilali ta mišljenja određenim povodom.
  4. Potom bismo besmislice izbacili, a sporne delove bismo naveli kao mišljenje jedne od strane (uzmimo, hrvatski filolozi kažu ovo, srpski filolozi kažu ono, preovlađujuće filološko mišljenje u svetu je to). Takav članak bismo smatrali dogovorenim.
  5. Dogovoren bi se članak preveo i na engleski (ko zna i neki drugi jezik, može i na taj drugi).
  6. Dogovoren članak bi bio predlog koji bismo (pokušali sprovesti) sproveli na svojim vikipedijama.
  7. Tražili bismo da se takav članak smatra zvaničnim i da se čuva od vandala, menjačkih ratova i sl. Svakako, o ovome bi trebalo u određenom trenutku obavestiti i ostale bitne osobe na Meti. Ne sumnjam da bismo dobili podršku.
  8. Naravno, jako je dobro da na našim vikipedijama imamo administratore/birokrate.

Treba spomenuti da je uz englesku relevantna i njemačka Wikipedija zbog prilično velikog interesa koji tamošnji urednici pokazuju za "naše" teme, što zato što su iseljenici što zbog drugih razloga. Dapače, čak imaju i jedan de:Portal Südosteuropa. --Joy 14:30, 18 Sep 2004 (UTC)