Ask a question/FAQ/Content/nl

This page is a translated version of the page Ask a question/FAQ/Content and the translation is 100% complete.

Hoe neem ik contact op met de mensen of entiteiten waarover op jullie sites wordt geschreven?

Hoewel de websites die we onderhouden, artikelen bevatten over een groot aantal mensen, bedrijven en bedrijven, houden we geen contactgegevens van hen bij. De contactgegevens kunnen worden opgenomen in het artikel over het onderwerp of in de links die in het artikel worden verstrekt. Zo niet, kunt u deze informatie misschien opzoeken met een zoekmachine of andere bron. Als organisatie die bijna geheel afhankelijk is van de goede wil van vrijwilligers, hebben wij niet de middelen om onderzoek van deze aard te doen.

Hoe kom ik meer te weten over onderwerpen op jullie sites?

Aangezien de inhoud van onze educatieve projecten niet wordt gemaakt, beoordeeld of gecontroleerd door een centrale autoriteit, maar door leden van het publiek die vrijwillig helpen, zijn we niet in staat om meer informatie over de onderwerpen op onze sites via e-mail aan te bieden. Als organisatie die bijna volledig afhankelijk is van de goede wil van vrijwilligers, hebben we niet de middelen om dergelijk materiaal te onderzoeken.

Het is echter mogelijk dat u aanvullende informatie op de site zelf kunt krijgen. Veel talen van Wikipedia hebben een "reference desk" - een online bron waar verschillende vrijwilligers proberen op kennis gebaseerde vragen te beantwoorden. De Engelstalige Wikipedia bevindt zich bijvoorbeeld hier. U vindt een lange lijst met referentiebureaus in andere talen onderaan de werkbalk aan de linkerkant van de pagina. Hoewel er geen garantie is dat ze een antwoord kunnen geven, kunnen ze dat vaak wel. Wees specifiek in uw vraag, zodat anderen u beter kunnen helpen.

Alles wat u hier post, wordt openbaar. Daarom raden wij u aan geen persoonlijke gegevens zoals e-mailadres of telefoonnummers te plaatsen. Als u eenmaal uw vraag hebt geplaatst, kunt u over een dag of twee weer op de website kijken of een vrijwilliger uw vraag heeft kunnen beantwoorden.

Hoe kan ik misbruik van mijn auteursrechtelijk beschermde gegevens op uw sites melden?

Het spijt ons dat u dit probleem op onze site heeft. Helaas kan het team voor belangenbehartiging van de gemeenschap, dat hier in het Hub vragen beantwoordt, niet direct bij het verwijderen van de inhoud helpen. De Wikimedia Foundation creëert of regelt geen inhoud op onze sites; dit werk wordt gedaan door een grote gemeenschap van vrijwilligers.

Er zijn verschillende manieren om inhoud te verwijderen als het uw auteursrecht schendt.

Ten eerste kunt u contact opnemen met onze aangewezen vertegenwoordiger voor een DMCA-verwijderingsverzoek (zie deze pagina voor meer informatie). U kunt daartoe e-mailen naar legal wikimedia org. Als u ons DMCA-beleid wilt bekijken, dat vindt u hier.

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de gemeenschap van vrijwilligers om verwijdering van inhoud aan te vragen. Ze zijn beschikbaar via e-mail op info-en-c wikimedia org. Wikimedia-sites, waaronder Wikimedia Commons, hebben geen centrale autoriteit, maar de vrijwilligers die op deze e-mailadressen werken, zijn ervaren gebruikers die het beleid en de processen kennen en u kunnen helpen met dergelijke verzoeken.

Stuur geen verzoeken naar beide adressen, want dit kan de behandeling van uw verzoek vertragen. U moet uw verzoek verwerken via het juridisch team op het eerste adres of via de wachtrij die door vrijwilligers wordt behandeld.

Hoe meld ik onjuistheden in de inhoud van een project?

Onze projecten zijn "wiki's", wat betekent dat iedereen die de site bezoekt de meeste pagina's kan bewerken of aanvullen. In de meeste gevallen, als u van mening bent dat de inhoud kan worden verbeterd, vragen we u om dit zelf op de site aan te pakken.

Ten eerste kunt u bijna elke pagina rechtstreeks bewerken. U hoeft zich niet aan te melden of speciale toestemming te krijgen om lid te worden. Bovenaan elke pagina staat een label 'Bewerken'. Probeer het bijvoorbeeld eens op de zandbak op Wikipedia. U hoeft niet eens in te loggen om te bewerken, hoewel het aanmaken van een account u meer opties geeft en u helpt uw bijdragen bij te houden. U kunt een account aanmaken op onze educatieve projecten door rechtsboven op "Account aanmaken" te klikken.

Onze projecten staan open voor vrijwilligers en moedigen mensen aan om hun steentje bij te dragen. Over het algemeen kunt u informatie over hoe vinden in de zijbalk van elk project. De Engelstalige Wikipedia's Inleiding en Tutorial zijn nuttige lectuur voor het bewerken van MediaWiki-software, als u ervoor kiest om rechtstreeks bij te dragen.

Let op: hoewel bijdragen welkom zijn, hebben de vrijwilligersgemeenschappen die content creëren en regelen wel beleid en richtlijnen die zij hebben opgesteld waaraan inhoud moet voldoen. Deze zullen variëren naargelang het project dat u bewerkt en kunnen in het algemeen worden gelezen door de links links van de pagina van een bepaald project te volgen. Bijvoorbeeld, de beleid die Wikipedia regelt vraagt dat men neutraal blijft in het proza en betrouwbare bronnen biedt om de informatie die u toevoegt te bevestigen. Inhoud dat niet aan de lokale beleidsregels voldoet, kan worden gewijzigd of verwijderd.

Als u het probleem niet zelf wilt oplossen, kunt u uw bezorgdheid kenbaar maken voor beoordeling door leden van de community. Elke pagina op onze projecten heeft een bijbehorende "overlegpagina" of "discussiepagina"; U kunt dit openen door op de link "Overleg" bovenaan de pagina te klikken. U kunt vervolgens uw zorgen uiten door de link "nieuwe sectie" te selecteren in de tabbladen bovenaan de pagina. U ziet twee tekstvakken waarin u kunt schrijven: één voor een titel voor uw notitie en één voor de notitie zelf. (Zie de MediaWiki helppagina op overlegpagina's als u meer informatie wilt over het gebruik ervan).

Als andere bijdragers niet ontvankelijk zijn voor uw notitie of bewerkingen, zijn er procedures voor geschillenbeslechting die u op de sites kunt volgen. U kunt dan vaak meer informatie over vinden door op de "help"-link te klikken die u bij de meeste projecten in de zijbalk aan de linkerkant vindt. Als u de geschillenbeslechtingsprocessen voor een bepaald project niet kunt vinden, kunt u de helpdesk of het gemeenschapsportaal bezoeken om lokale vrijwilligers op dat project te vragen hoe u verder moet gaan.

Naast de procedures voor het oplossen van geschillen binnen een specifiek project (zoals het Wikipedia-project dat u aangaat), is er een cross-wiki discussiepunt genaamd "Meta" die bedoeld is om het werk tussen projecten te coördineren. Als een bepaald project interne problemen heeft die de lokale gemeenschap niet kan oplossen, is het misschien mogelijk om contact op te nemen met andere Wikimedianen voor hulp daar. Het proces dat hiervoor wordt gebruikt, heet "Verzoeken om commentaar". We raden aan om het probleem zo beknopt mogelijk uit te leggen en duidelijke "diffs" of "links" aan te bieden naar pagina's en bewerkingen die het probleem illustreren. Het is handig om de Meta-community te laten zien waar leden van de lokale community hebben geprobeerd het probleem op te lossen en hebben gefaald.

In sommige gevallen kan het gepast zijn om contact op te nemen voor informatie of hulp bij het vrijwillige e-mailresponsteam op info wikimedia org. Het vrijwillige e-mailresponsteam ontvangt elke dag een groot aantal e-mails en ze hebben niet de capaciteit of het mandaat om te helpen met de meeste kleine correcties of standaardgeschillen over inhoud. Ze kunnen echter mensen in bijzondere omstandigheden helpen. Voordat u gaat schrijven, is het een goed idee om het project waar u problemen ondervindt te controleren om te zien of er specifieke instructies zijn om contact op te nemen met vrijwilligers op dat project of specifieke informatie over hoe ze kunnen helpen. Bijvoorbeeld de Nederlandstalige Wikipedia-pagina op hun vrijwillige e-mailresponssysteem bevat specifieke details over wat te doen in verschillende omstandigheden. (U kunt deze informatie op andere projecten vinden door op het vergrootglas in de zoekbalk te drukken, "OTRS" in het vak te typen en op "Help en projectpagina's" onder het vak te drukken.) Sommige projecten bevatten die informatie in de link aan de linkerkant met het label "Contactpagina". (Zie bijvoorbeeld de Engelstalige Wikipedia's "Neem contact met ons op" pagina.)

Als u ervoor kiest om contact op te nemen met het e-mail-reactie-team van vrijwilligers, moet u er rekening mee houden dat onze projecten geen centrale redactie hebben. Hoewel vrijwilligers worden gekozen uit de vrijwilligersgemeenschap door andere vrijwilligers om hun ervaring op de projecten te tonen, kunnen zij alleen handelen in overeenstemming met de door de gemeenschap gecreëerde beleidsregels en processen van de projecten die zij dienen. In sommige uitzonderlijke omstandigheden kunnen zij u misschien direct helpen, maar indien niet, moeten zij u vaak kunnen helpen om de beste weg te bepalen.

Als u contact opneemt met het vrijwilligers-e-mail-reactie-team, leg dan duidelijk uit welke problemen u te maken heeft en, als u naar het algemene adres schrijft, vermeld dan de taal en het project waar u het probleem ondervindt (bijvoorbeeld de Franse Wiktionary; Russische Wikipedia).