Szócikkszámlálási reform

This page is a translated version of the page Article count reform and the translation is 100% complete.

Ez a lap 2003-ból származik és elavult, mivel az alább megbeszélt változtatásokat bevezettük; az oldalt (és a szavazási lapot) archivációs szándékkal tartottuk meg. Friss információkért lásd a MediaWiki.orgot és a 2015-ös áttekintő lapot.


A probléma: jelenleg (2003-ban) a Wikipédia szócikkszámlálási rendszere (amelyet a kezdőlapokon és más többnyelvű összehasonlító oldalakon használunk) csak azon lapokat tartja számon, amelyeken legalább egy vessző található. A szűrő célja az volt, hogy az üres lapokat, szubcsonkokat és hasonló lapokat ne számolja a szócikkek közé.

Egyes nyelvekben (például japán) azonban ritkák a vesszők, így a számláló ezen projektekben pontatlan, továbbá a szűrő miatt számos, az angoltól különböző nyelvű projektben felesleges vesszőket illesztenek a cikkekbe.

A megoldás: új számlálóra van szükség. A kérdés a szócikk-állapot megállapításának rugalmassága; ehhez több javaslat is érkezett.

Az eredmények: a szavazás lezárult, és a következő dontés szüketett (az átirányító és a nem a fő névtérben található lapok továbbra sem fognak a szócikkek közé számítódni):

  1. Szócikknek számít az a lap, amely a szóközöket, üres sorokat stb. leszámítva nulla bájtnál hosszabb (azaz nem üres) ÉS
  2. legalább egy belső hivatkozást ([[wiki link]]) tartalmaz

A szavazás további elemzéséről lásd ezt az üzenetet.

A szavazatok itt találhatóak.

Hozzászólások

Hogyan lehet az, hogy egy szócikk tartalmaz linket, mégis üres? Szinte minden csonk tartalmaz hivatkozásokat (Bukarest Románia fővárosa <- tipikus csonk), így ez nagyon rossz feltétel. Taw 2003. június 20. 12:02 (UTC)

Igazad van. Ha egy szócikk „legalább egy linket tartalmaz”, akkor nem lehet üres, így az első feltétel redundáns és csak a második számít. Den fjättrade ankan 2003. július 22. 21:05 (UTC)

Az ötlet jó az üres lapok esetén, de szerintem a szubcsonkokat is számítani kellene (mivel ezek fontosak a kisebb wikiken). Vibhijain 2011. május 8. 15:03 (UTC)

Ha legalább egy hivatkozás van a szócikkben (a csonksablonban található, a csonk magyarázatát leíró link is ennek számít). Mindössze ennyi a lényeg.

Ezt az információt kerestük eddig az indonéz Wikikönyvekkel kapcsolatban, mivel számos hosszú szócikk nem jelent meg a számlálóban; kíváncsi vagyok, hogy mások találkoztak-e ezzel a problémával. Szívesen bemásolnám a mw:Manual:Article count lapra. Bennylin 2012. március 13. 05:47 (UTC)

További statisztikák

A további statisztikák készítése kívül esik a szócikkszámlálás körén, azonban gyakran azonos célt szólgál (nyelvközi összehasonlítás, összehasonlítás egy kereskedelmi enciklopédiával, a mérföldkövek megjelölése).

A fenti szavazással való összetévesztés elkerülésének érdekében a javaslatok itt olvashatóak.