World War I edit-a-thons/press release/sv

Vi skriver om första världskriget på Wikipedia
Edit

– så att vi alla kan lära oss av historien –
Edit

För att minnas och skriva om första världskriget samlas frivilliga i Europa och Australien på lördag den 29 juni 2013 för att delta i skrivstugor och online-evenemang som syftar till att förbättra täckningen av första världskriget i världens största encyklopedi, Wikipedia. En skrivstuga är en tillfälle där folk samlas för att skriva nya eller utöka befintliga Wikipedia-artiklar på valfritt språk. Evenemangen arrangeras av Wikimediarörelsen tillsammans med Europeana samt lokala museum och andra partners.

Första världskriget startade i slutet av juli 1914 och nästa år blir den 100:de årsdagen av den omskakande händelse. I stunder som dessa får den sjätte största webbplatsen i världen, Wikipedia, alltid stora ökningar av besökare på artiklarna i ämnet. För att få första världskrigsartiklarna i ordning till dessa är skrivstugor mycket värdefulla.

"Vi kommer också ha förberett bilder från Europeanas enorma första världskriget-portal så att vi kan använda de fantastiska bilderna i de artiklar vi arbetar på. Det kommer att öka värdet på artiklarna vi har på Wikipedia rejält", förklarar koordinatorn för skrivstugorna, John Andersson från Wikimedia Sverige.

Målet med skrivstugorna är, utöver att göra Wikipedia bättre, att få nya personer och organisationer involverade i arbete som Wikimediarörelsen gör.

"Det här är ett utmärkt sätt att skapa kontakter mellan Wikimedia och lokala museum likväl som mellan lokalavdelningar av Wikimedia i olika länder. Vi vill visa hur långt vi har nått sedan dess och hur mycket som har ändrats och vad som är möjligt med modern teknik", säger John Andersson.

Det kommer att vara skrivstugor i sex länder: Australien, Belgien, Nederländerna, Serbien, Sverige och Storbritannien. I Grekland kommer det att arrangeras online-evenemang. De som deltar i evenemangen tävlar dessutom om en resecheck på 300 euro i tävlingen Europeana Challenge. Vinnarna utses genom ett poängsystem där längre tillägg av text ger högre poäng.

Kontakta den internationella koordinatorn om du har ytterligare funderingar:

John Andersson, Wikimedia Sverige
Telefon: 0733965189
E-post: john.andersson wikimedia.se

För ytterligare information, se:
Den internationella webbsidan för skrivstugorna: http://meta.wikimedia.org/wiki/World_War_I_edit-a-thons
Den svenska evenemangssidan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/F%C3%B6rsta_v%C3%A4rldskriget_2013
Tävlingssidan för Europeana Challenge: http://meta.wikimedia.org/wiki/World_War_I_edit-a-thons/Europeana_Challenge/Welcome_to_the_Challenge.


Wikimedia är rörelsen bakom Wikipedia, som stöttar samma mål om att skapa en värld där kunskap är fritt tillgänglig för alla. Dettta görs genom USA-baserade Wikimedia Foundation och ett nätverk av nationella organisationer kallade lokalavdelningar som har nära samarbete med frivilliga i Wikimediaprojekten som till exempel Wikipedia.

Wikipedia och de relaterade webbplatserna som drivs av Wikimedia Foundation har mer än 500 miljoner unika besökare varje månad vilket gör dem till den sjätte största webbplatsen i världen. Tillgängligt på mer än 280 språk har Wikipedia mer än 26 miljoner artiklar skrivna av hundratusentals personer världen över.

Europeana samlar det digitaliserade innehållet i Europas gallerier, museum, arkiv och audiovisuella samlingar. För närvarande ger Europeana integrerad tillgång till 26 miljoner, filmer, målningar, museiartefakter och arkiverade dokument från över 2 200 innehållsinnehavare. Innehållet aggregeras från Europeiska länder och gränssnittet finns på 29 europeiska språk. Europeana är huvudsakligen finansierat av EU. Se även Europeanas webbplats på www.europeana.eu. Kontaktperson på Europeana rörande samarbetet är Geer Oskam, geer.oskam@kb.nl.