Wikinews/yue

维基新闻嘅logo
另一个维基新闻嘅logo
初步嘅logo,您可以去依度提交您對logo嘅建議

維基新聞Wikinews)係一個由維基媒體基金會營運嘅維基計畫,目標係以中立的觀點合作報導同綜合各領域內發生嘅新聞時事。本提案將描述計畫嘅目標同五項基本要求。本計畫一旦貫徹將係多種語言中開展。具體如何貫徹本計畫嘅五項要求將交由各語言版本單獨決定。

為了協助未來各語言社群制訂這些具體政策,我們嘗試係Meta制訂出一套政策草案,以備未來各社群參考。這些具體嘅貫徹措施被收錄在Wikinews/Thinktank

元維基社群已經係2004年10月投票決定根據本提案所規劃出嘅五項基本要求來開設維基新聞計畫,第一個維基新聞計劃開展的項目是英語維基新聞。

使命聲明Edit

2001年1月15日,有一班人開始了一項大膽嘅實驗:他們令全世界參與,用多種語言創造一部百科全書,永遠免費提供給全世界嘅人。在跟住來嘅日子裡,令這個夢想成為現實嘅不只係技術嘅創新,重係因為有咗一個敬業嘅社群熱情參與寫作同制訂各項規範。他們係通過公開、漸進嘅進程實現依一个結果嘅,因為佢地擁有一個達成共識嘅信念、一個改進人類現狀嘅希望,以及一份對人類精神嘅愛。

維基新聞背後嘅夢想同樣大膽。我哋希望創造一個自由嘅新聞來源,歡迎每一個人參與報導各種新聞事件,或大或小,或係親身經歷,或係綜合其他嘅新聞來源。維基新聞創建嘅目標是建立一啲新嘅嘢,而唔係破壞舊有嘅嘢。佢係建立係噉樣嘅一個信念之上,即係我哋可以一齐開創一個能夠豐富媒體版圖嘅獨特嘅新聞來源管道。

即使我們啱啱開始嗰時只擁有較少嘅原創報導,維基新聞仍然係有價值嘅,因為佢將喺各種不同管道萃取精華,提供免費、中立同綜合的新聞報導。即使啱啱開始時它提供嘅新聞報導可能唔全面,維基新聞仍然係有價值嘅,因為我哋已經可以喺合作嘅wiki模式中獲益。佢可以日日成長為越來越有用嘅工具。

維基新聞唔但只希望能夠成為一個有價值嘅計畫,它重希望成為好似美聯社、路透社之類新聞機構以外嘅一个選擇;也即係话,佢將免費向獨立嘅媒體機構提供高品質嘅新聞報導,為他們嘅新聞增色。感謝copyleft,現在任何人都可以在我們工作嘅基礎上建立一個免費嘅新聞來源,即使這個新聞管道是非中立嘅。雖然啱啱開始時我們所能提供嘅報導將不會很多,佢哋卻都將係免費嘅、永遠可供使用嘅,並且不使登記就可瀏覽。

雖然我們面臨住好多新嘅挑戰,維基新聞將秉持個啲令維基百科和其他Wikimedia計畫如此成功的核心原則:中立、自由以及一個開放嘅決策機制。

我們希望能夠推廣“公民記者”(citizen journalist)嘅理念,因為我們相信所有人都能參與描繪在我們這個世界上所發生嘅每一件事。現在就是建立一個民有、民享嘅自由新聞來源的時候了。我們邀請您加入到我們嘅行列,參與這項可能永遠改變世界嘅計畫。

國際化Edit

維基媒體基金會的高度國際化是我們最重要的優勢,而維基新聞自創建一始就會利用這一優勢。我們的第一個要求就是維基新聞自創立一始就應像維基百科一樣,給每一個語言版本設立獨立的功能變數名稱,像:

  • de.wikinews.org
  • en.wikinews.org
  • fr.wikinews.org

等等。一個維基新聞的語言版本將在滿足以下兩個條件的情況下開始:a)該語言已經被維基媒體基金會承認為正式的語言;b)至少有1人表示有興趣參與該語言版本的維基新聞。但是在一個維基新聞語言版本正式被承認為維基媒體基金會的計畫,以及正式任命一個管理員之前,必須至少有5名參與者。這樣做是為了防止任何個人可能成為某一語言版本的維基新聞的“開明獨裁者”。


新聞發佈步驟Edit

新聞報導係一個歷史文件,因而新聞條目不能象現有的百科全書條目一樣隨意更改,特別是當新聞事件結束之後。同時,新聞可以有很深嘅政治影響力,嚴重到可以導致暴力流血事件或人道主義災難等後果。所以,當一條新聞被發佈時,所有的事實都要經過嚴格的推敲,並要力求客觀公正。任何人都可以任意引用同散發維基新聞正式發佈嘅新聞條目。因此,我們嘅第二個要求係每一條新聞喺正式發佈前都要至少通過下列四個步驟:

  1. 初始寫作:自願參與者編寫新聞文字,提供相關媒體好似照片等;
  2. 審查:確保該新聞係準確性,中立性,版權,合法性同全面性等方面唔問題;
  3. 發佈:新聞正式發佈,在相關頁面提供鏈結;
  4. 存檔:新聞被永久封存,以供引用。存檔後新聞主體內容就唔可以被更改。所有更新,注釋,勘誤等都只能用附加的形式。

原創報導Edit

我們的目標不僅係綜合概括其他新聞來源,而係原創嘅新聞報導。因此,我們嘅第三個要求係新聞嘅原創性,即維基新聞至少要有兩類報導:

  • 引用其他新聞來源嘅概括性報導;
  • 維基新聞記者嘅原創報導。

在原創性嘅前提下,我們要求維基新聞遵循以下關鍵原則:所有新聞報導必須列明所有消息嘅來源,除非某些來源需要匿名保護。

準確性和合法性Edit

原創報導令維基基金會所提供嘅內容範圍大大增加咗,但基金會最終都可能要為呢啲內容負法律責任。所以我們嘅第四個要求係要有有效嘅程式確保原創報導嘅準確性同係所發佈嘅國家裡邊嘅合法性(同時都可能要顧及呢條新聞有主要讀者嘅其他國家,但具體應由每個新聞項目同基金會獨立討論)。我們唔能夠依賴好似維基百科噉樣嘅漸近完善過程來處理新聞,因為新聞有時效性。新聞發佈時就要確保準確性同合法性。

注意這裡我們並不指明具體該如何確保準確性和合法性。具體措施要由各個維基新聞專案自行制定。

中立性Edit

維基新聞應該好似維基百科噉樣施行中立原則。所有的觀點同信念都應指明佢嘅支持者,所有關於事實嘅宣稱都要有來源。維基新聞唔可以作政治鼓動,比如,維基新聞不會支持某一黨派候選人。在最後審查階段,如果文章嘅中立性無法保證,那麼呢條新聞就唔應該被發佈。