Grups d'usuaris de Wikimedia

This page is a translated version of the page Wikimedia user groups and the translation is 100% complete.

Els grups d'usuaris de Wikimedia són idestinats a ser afiliats simples i flexibles amb molts menys requisits que els capítols i les organitzacions temàtiques. Ni tan sols els afiliats que aspiren a convertir-se en capítols o organitzacions temàtiques necessiten complir tots els requisits per a aquests models per tal de sol·licitar el reconeixement com a grups d'usuaris de Wikimedia.


Què són els grups d'usuaris de Wikimedia?

Els grups d'usuaris de Wikimedia són destinats a ser afiliats senzills i flexibles que són una alternativa als capítols i a les organitzacions temàtiques, que requereixen requisits més formals. Els grups d'usuaris són molt valorats com a membres iguals del moviment Wikimedia. Estan destinats a capacitar i involucrar persones de tot el món per recopilar i desenvolupar contingut educatiu sota una llicència lliure o de domini públic, i per difondre'l de manera eficaç i global.

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia i obtenir certes beques; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer cap de les tasques que fan o podrien fer els grups d'usuaris típics, és un pas addicional opcional amb avantatges connectats i alguns requisits.

Els grups d'usuaris són grups de membres oberts amb una persona de contacte establerta i un historial de projectes, dissenyats per ser fàcils de formar.

Per què hauríem de presentar la sol·licitud?

El reconeixement del Comitè d'Afiliacions permet a un grup sol·licitar l'ús de marques comercials de Wikimedia i obtenir certes beques; no obstant això, el reconeixement no és necessari per fer cap de les tasques que fan o podrien fer els grups d'usuaris típics, és un pas addicional opcional amb avantatges connectats i alguns requisits.

Els avantatges de convertir-se en un grup d'usuaris reconegut de Wikimedia inclouen:

 • Utilitzar els logotips de Wikimedia compatibles amb la Política de marques de la Fundació Wikimedia sense cap aprovació addicional. Els grups d'usuaris poden utilitzar altres logotips que no formen part de la Política de marques comercials (com el logotip de la Fundació Wikimedia) segons una llicència de marca comercial amb la Fundació Wikimedia i l'aprovació de l'equip jurídic de la Fundació Wikimedia.
 • Rebre grans quantitats de productes de Wikimedia per utilitzar en activitats i esforços de divulgació.
 • Reconeixement públic de l’afiliació del grup a la Fundació Wikimedia.
 • Suport de la persona d'enllaç del Comitè d'Afiliacions durant i després del procés d'aprovació.
 • Una beca per participar a la Wikimedia Conference, organitzada anualment a Berlín per als afiliats del moviment Wikimedia.

Sense reconeixement, els grups encara poden:

Quins són els requisits d'elegibilitat?

Els grups d'usuaris de Wikimedia són idestinats a ser afiliats simples i flexibles amb molts menys requisits que els capítols i les organitzacions temàtiques. Ni tan sols els afiliats que aspiren a convertir-se en capítols o organitzacions temàtiques necessiten complir tots els requisits per a aquests models per tal de sol·licitar el reconeixement com a grups d'usuaris de Wikimedia.

Els requisits per establir un grup d’usuaris de Wikimedia reconegut oficialment han de ser lleugers i fàcils de seguir.

 1. # Tres editors actius en algun projecte de Wikimedia
  Tot i que es recomana que els grups d'usuaris tinguin uns 10 membres, es requereix que almenys 3 membres siguin actius amb 500 o més contribucions a un projecte Wikimedia (en el cas de Wikidata: 800 o més edicions) durant l'any anterior a la sol·licitud en un compte registrat que hagi existit durant almenys 6 mesos. Aquests membres actius han d'estar en bon estat comunitari (és a dir, que actualment no estiguin suspesos o impedits de participar-hi). Tot i que els grups d'usuaris haurien de donar la benvinguda a les aportacions de persones que no col·laboren activament en els projectes de Wikimedia i se'ls ha de permetre unir-se com a nous membres, no s'han d'allunyar massa de la comunitat. Cal una participació activa dels col·laboradors dels projectes de Wikimedia per permetre a un grup d'usuaris donar vida a les seves iniciatives de la vida real als projectes de Wikimedia.
 2. Acceptar l'acord de grups d'usuaris de Wikimedia i el codi de conducta
  El vostre grup ha d’acceptar l'acord de grup d'usuaris de Wikimedia i el codi de conducta, que descriu les expectatives bàsiques dels grups d'usuaris de Wikimedia, com ara la documentació d'activitats a la wiki, operar dins dels principis rectors de Wikimedia i complir la política de marques comercials. Quan envieu la vostra sol·licitud, se us demanarà que accepteu tant l'acord de grup d'usuaris de Wikimedia com el codi de conducta.

Si la vostra sol·licitud de grup d'usuaris no compleix amb aquests requisits, sou benvinguts a postular-vos però ens agradaria saber perquè aquests criteris no són importants per la vostra iniciativa. Contesteu les següents preguntes en la vostra explicació.

 1. Com contribuiria el vostre grup d'usuaris a la missió del Moviment Wikimedia
 2. Com contribueix el contexts dels membres fundadors a l'èxit del vostre grup d'usuaris

Alguns exemples d'aplicacions que poden tenir bones raons per no complir els criteris són coses com ara grups de recerca o altres iniciatives que no requereixen que sigueu col·laboradors actius.

Tingueu en compte que, si no compliu els tres criteris esmentats anteriorment, el Comitè d'Afiliacions necessitarà més temps per debatre la vostra sol·licitud (i esperem que l'aprovi). També pot implicar una comunicació més amb els membres fundadors de la sol·licitud del grup d'usuaris, així que, si us plau, mireu a la vostra safata d'entrada els correus sobre aquest tema per poder respondre-hi ràpidament.

Com sol·licitem el reconeixement?

Un cop hàgiu reunit el grup, la pàgina wiki i les grans idees sobre què voleu fer, visiteu la pàgina de sol·licitud de grup d'usuaris de Wikimedia i sol·liciteu el reconeixement. El Comitè d'Afiliacions us pot fer algunes preguntes, revisar la vostra sol·licitud i, si escau, les enviarà a la Fundació Wikimedia per reconèixer el vostre grup com a grup d'usuaris oficial de Wikimedia. El reconeixement inicial és normalment d'un any i després es revisa. El reconeixement es pot suspendre o eliminar si és necessari si un grup queda inactiu.

Els retards durant el procés d'aprovació de sol·licituds, solen derivar-se sol·licituds incompletes o sol·licituds que cal modificar abans d'aprovar-les. Per evitar que això passi i ajudar a accelerar el procés d'aprovació del vostre grup, comproveu aquesta llista abans d'enviar la vostra sol·licitud:

 1. El vostre nom compleix els requisits de denominació dels afiliats? Les discussions sobre el vostre nom poden trigar molt de temps i, en general, voleu evitar haver de tornar a participar en aquesta conversa després d'haver enviat la vostra sol·licitud. Podeu posar-vos en contacte amb el Comitè d'Afiliacions per demanar informació sobre el vostre nom abans d'enviar la vostra sol·licitud.
 2. El vostre grup té un abast i un propòsit clars que s'expliquin de manera coherent i clara? Si la vostra pàgina de Meta explica el vostre grup d'usuaris d'una manera diferent de la vostra sol·licitud i si difereixen de les activitats que realitza el vostre grup, això pot retardar l'aprovació de l'aplicació, ja que es requereix un abast i un propòsit clars per a la resolució per aprovar el grup d'usuaris i l'acord de grup d'usuaris que signaran els dos contactes principals amb la Fundació Wikimedia. La vostra declaració d'abast i finalitat hauria d'explicar de manera clara i concisa el que el vostre grup espera aconseguir i qui estaria interessat a formar-ne part. Reconeixem que això pot evolucionar amb el pas del temps, però hauríeu de tenir un compromís clar amb una declaració específica en el moment de presentar la vostra sol·licitud.
 3. Els vostres dos contactes principals estan disposats a identificar-se amb la Fundació Wikimedia? De vegades, els problemes de privadesa poden fer que algú canviï d'opinió, cosa que pot endarrerir els passos finals del procés de reconeixement del grup d'usuaris.
 4. El vostre grup està preparat per acceptar nous membres i ja inclou almenys tres editors de Wikimedia en bon estat? Els grups que tinguin un model de pertinença tancat o limitat poden requerir més discussió i revisió. No s'aprovaran els grups que no tinguin almenys tres membres actius que també estiguin en actiu com a editors de Wikimedia.
 5. Els vostres líders i grups designats estan disposats a seguir l'acord i el codi de conducta del grup d'usuaris de Wikimedia? Tots els líders que figuren a la sol·licitud han d'estar-hi d'acord abans d'enviar la sol·licitud. Els sol·licitants que infringeixin l'acord o el codi de conducta no s'aprovaran i els grups d'usuaris existents de Wikimedia que infringeixin l'acord o el codi de conducta podran veure revocat el seu estat d'afiliació.