Wikimedia press releases/PR-1M-HU

A Wikipédia angol nyelvű szócikkeinek száma elérte az egymilliót edit

ST. PETERSBURG, FLORIDA, Egyesült Államok, 2006. március 1.

A Wikimédia Alapítvány ma bejelentette az egymilliomodik szócikk létrejöttét a Wikipédia angol nyelvű kiadásában, amelyet a skóciai Jordanhill vasútállomásról Nach0king, azaz Ewan MacDonald hozott létre. A Wikipédia egy ingyenes, többnyelvű online enciklopédia 3,3 millió szócikkel több, mint 125 nyelven.

A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales a hírhez annyit fűzött, hogy "Nagyon izgalmas, hogy az egymilliomodik angol nyelvű szócikk a Jordanhill vasútállomásról szól, amely nem egy olyan dolog, ami egy hagyományos enciklopédiában megjelenhetne. Mindez azt mutatja, hogy a Wikipédia milyen jól tükrözi az emberek szükségleteit és érdeklődését, s nem csak az akadémikusok által arra érdemesnek ítélt témák kerülnek bele az enciklopédiába."

Az angol nyelvű Wikipédia teljes tartalma megtalálható a en.wikipedia.org címen. A szócikkek mellett az angol Wikipédia több tucat szemléletes idővonalat és téma-specifikus portált kínál. Média tárházában 4000 képet és több száz teljes dalt, videót és animációt találhatunk, amelyek nagy részét ingyenesen lehet terjeszteni.

Bár az újszerű szerkesztési módszere vitatott, a Wikipédia már elismerést és díjakat nyert részletes tájékoztatásáért az aktuális eseményekről, népi kultúrákról és tudományos témákról; használhatóságáért; közreműködőinek nemzetközi közösségéért. A BBC News a Wikipédiát az egyik legmegbízhatóbb hasznos információforrásnak tartja. Daniel Pink, a WIRED Magazine rovatvezetője a jövő önszerveződő, önjavító, hiperaddiktív könyvtárának, Tim Berners-Lee, az Internet atyja pedig minden tudás forrásának nevezte.

A Wikipédia a világ egyik legnépszerűbb weblapja, minden nap látogatók tízmillióit fogadva. A Wikimédia Alapítvány emellett más projekteket is létrehozott, így például egy szótárat, egy tankönyvtárat, idézetek egy tömör kivonatát, egy híroldalt és egy média tárházat. Ezeket a projekteket mind a MediaWiki szoftver nyílt forrásának használatával futtatják.

Más cikkek, amelyek szó szerint másodpercekkel később keletkeztek többek közt Tennessee Pénzügyi Szervezeteinek Felügyelőjéről, Aaron Ledesma baseball-játékos életéről, valamint a számítástechnikában használatos celluláris architektúráról szólnak. Összeségében több, mint 100 szócikk jött létre ugyanabban a másodpercben, mint a Jordanhill vasútállomásról szóló, hiszen rengeteg szerkesztő alig várta a lehetőséget, hogy övé legyen az egymilliomodik szócikk.

A Wikipédia eredeti célja a 100000 szócikk elérése volt, ami 2003. január 23-án megtörtént.

A Wikipédiáról edit

Képzelj el egy világot, ahol a világon minden ember ingyen juthat hozzá az emberi tudás összességéhez. Ez az amire mi törekszünk. -- Jimmy Wales, a Wikimédia Alapítvány alapítója és elnöke

A 2001 januárjában elindított Wikipédia a világ legelterjedtebb, leggyorsabban növekvő és legnagyobb enciklopédiája. Teljes egészében önkéntesek készítik, akik bővítik, frissítik és átnézik a cikkeket, egymással együttműködve. Az angol nyelvű kiadás 20 millió belső linket tartalmaz és naponta 65000 szerkesztés és 1700 új szócikk létrehozása történik.

A Wikipédia tartalma a köz számára íródott és a világosság, olvashatóság és pontosság érdekében folyamatosan átdolgozzák. A Wikipédiához hozzájárulók szövegei, képei és hanganyagai engedélyezve vannak (GNU Szabad Dokumentációs Licensz (GFDL)), hogy a felhasználók egymás munkáit másolhassák és módosíthassák az ún. "copyleft" alapelv alapján. Az egész adatbázis teljes terjedelmében ingyenesen letölthető.

Bár a projektet 2005-ben néhány ténybeli pontatlanságáért kritizálták, a Nature c. tudományos folyóirat decemberben egy tanulmányt publikált, amely a Wikipédia tudományos tartalmát csak kevéssel találta hibásabbnak cikkenként mint az Encyclopedia Britannicáét. Más, kevésbé formális külső vélemények alapvetően pozitívak voltak.

A Wikimédiáról edit

A Wikimédia Alapítvány részvénytársaság egy nemzetközi non-profit szervezet, amelynek célja az ingyenes, többnyelvű tartalom terjesztésének növelése és fejlesztése, valamint az, hogy projektjeit ingyenesen biztosítsa a publikumnak. A Wikimédia Alapítvány a világ legnagyobb közösen szerkesztett tájékoztató projektje közül többet működtet, így a Wikipédiát, a világ 25 leglátogatottabb oldala közül az egyiket. A Wikipédia és Wikimédia díjai közt megtalálható a Webby Awards, a Prix Ars Electronica Golden Nica, a japán hirdetők egyesületének Web Creation Award-ja, valamint kommunikációs technológiában elért World Technology Award.

A Wikimédia Alapítványt 2003-ban azért hozták létre, hogy a létező projektek működését irányítsa és a floridai St. Petersburgban található a központja, de van helyi kirendeltsége az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Szerbia-Montenegróban és Lengyelországban, de Kanadában, Indiában, Kínában, Ausztráliában és Hollandiában is hamarosan megjelennek.

Az alapítvány tevékenységét az olvasók és a közreműködők finanszírozzák, általában legfeljebb 50 dolláros (10000 forintos) hozzájárulásokkal. A 2005-ös költségvetése 739200 dollár (150 millió forint) volt, de a forgalom növekedéséből arra következtethetünk, hogy a 2006-os költségvetés ennél jóval magasabb lesz.


További információ edit

Kapcsolat edit

Kérdésekkel és interjúkkal kapcsolatban ide forduljon: press@wikimedia.org, vagy (csak angolul):

Jimmy Wales, Chair, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Phone: +1-310-474-3223
Email: jwales (at) wikia.com

Angela Beesley, Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Phone: (+44)-208-816-7308
Email: abeesley (at) wikimedia.org

Helyi kapcsolat edit

Más helyi kapcsolatok is rendelkezésre állnak.


Javasolt mádia edit

A Wikimédiáról és Wikipédiáról edit

Click for enlargements.

A Jordanhill vasútállomásról edit