Wikimédia-társsszervezetek/Beszámolók/Wikimédia Magyarország/2012. január

This page is a translated version of the page Wikimedia chapters/Reports/Wikimédia Magyarország/January 2012 and the translation is 100% complete.
Wikimédia Magyarország Beszámoló
5. évfolyam 1. szám
2012. január
Készítette: Damokos Bence

Ez a Wikimédia Magyarország 2012. januári tevékenységeinek beszámolója. A 2011. szeptemberétől decemberéig terjedő időszakot lefedő jelentések elkészültek, de egy szervermeghibásodás miatt csak egy későbbi időpontban lesznek közreadva.

Találkozók

Január során egy általános tagsági gyűlésünk volt, valamint egy elnökségi ülés. A taggyűlés célja a közösségépítés, a jelenleg folyamatban lévő projektek és ötletek megbeszélése volt. Az elnökségi ülés fő oka három új tag felvétele volt. A legújabb tagok felvételével a Wikimédia Magyarországnak már 60 tagja van.

Alkalmazott

A január nagy szakmai ugrás volt a Wikimédia Magyarország számára, mert felvette Mészöly Tamást irodavezetőnek, aki felelős a legtöbb adminisztratív feladatért és az olyan speciális projektekért, melyeket kijelölünk neki.

December végén állt munkába, de az ünnepek miatt január volt az első teljes hónapja. Az első fő feladata volt az iroda beindítása (telefon, nyomtató, bankszámla hozzáférés). Feladata volt még a könyvelőnkkel, tagokkal és elnökségi tagokkal való együttműködés, a 2011-es könyvelés lezárására, és partnereink felé való gesztusként üdvözlőkártyáink megrendelése és elküldése.

Szerverösszeomlás

Január 11-én összeomlott a weboldalainknak és számos webszolgáltatásunk (többek között pl. a tagjelentkezési űrlap) helyet biztosító szerver RAID vezérlő komponense, és a cserekomponens hibája miatt bizonyos adatok elvesztek.

Már átcsoportosítottuk az alapvető szolgáltatásokat (mint például az e-mail küldés) a saját szerverünkre,és azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk és újraírjuk azt a tartalmat, amelyet az összeomlott szerveren tároltunk (ügyelve arra, hogy legyenek a szerveren kívüli biztonsági mentések is). Időközben , a wikimedia.hu a Meta-Wiki oldalunkra irányít át.

Zágrábi út

A Wikimédia Magyarország az elmúlt években sok segítséget kapott a partnereitől, és idén szerettünk volna ezt visszaadni a közösségnek a szomszédos országok Wikimédia-közösségei önszerveződésének és a régió wikipédistáinak magyarországi és regionális Wikimédia-eseményeken való részvételének a támogatásával.

Ebbe a szándékba illett bele a függetlenül megfogalmazódott a régióba irányuló Wikimédia Alapítvány kuratóriumi és Társszervezeti Bizottsági utazások ötlete, melynek első lépesként Ting Chen az alapítvány kuratóriumából, Miloš Rančić (Wikimedia Serbia) és Damokos Bence (Wikimédia Magyarország) a Társszervezeti Bizottságból január 20. és 22. között Zágrábba látogatott.

Az út során kapcsolatba léptek a helyi wikipédistákkal, akik már megalapították a még el nem ismert Wikimédia Horvátország chaptert, és egy helyi hackerspace szervezettel, az MAMA-val. A látogatók arra bátorították a horvátországi wikipédistákat, hogy legyenek rendszeres találkozóik (amelyek útiköltségeit a Wikimédia Alapítvány ösztöndíja támogathatná), és arra is, hogy indítsák újra a Wikimedia Croatia, vagyis a Wikimédia Horvátország elismertetésének eljárását.

A következő úti cél Szlovénia, amelyet február 26-án fogunk meglátogatni, a szlovén Wikipédia fennállásának 10. évfordulóján.

A folyamatban lévő projektek és elképzelések

Januárban számos projekt kelt életre a megbeszélés fázisa során, és némelyikük a teljesség későbbi szakaszaiba értek, azonban ezeknek csak később érnek be gyümölcseik.

  • Elkezdtünk kisebb ajándéktárgyaink pótlásán (tollak, ceruzák, jojók stb. ) dolgozni. Ezeket valószínűleg folytatjuk februárban mihelyst találunk egy olyan nyomdát, amely képes görbe felületekre nyomtatni (ceruzákra és más görbült tárgyakra, melyeken gondolkodunk).
  • Hat részleges ösztöndíjat ajánlottunk fel a 2012-es Wikimániára és jóváhagytunk egy utazási támogatási kérést a februári Open Wiki GLAM of Serbia eseményhez.
  • A Wikimédia Észtország javaslatára, hogy tartsunk egy workshopot a nyáron a témában, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy milyen erőforrásokkal járulhatnánk hozzá a finn-ugor nyelvű wikipédiák fejlődéséhez (pl. előadásokkal különböző konferenciákon, diákok bevonásával, stb.).
  • Elkezdtünk gondolkodni egy közös észt–magyar szócikkíróversenyen is a Wikipédián.
  • Végül, kiadtunk egy felhívást egy PR- és kommunikációs gyakornoki pozícióra.