Wikimedia Taiwan/Wiki Live Monday

歡迎加入「一直"剝"維基」的行列!

我們從2016年12月12日起,每隔週一的晚間7點半到8點之間,給大家半個小時的精彩直播。由資深維基人帶領大家,一起"剝"開維基社群的社祕面紗。

Welcome to Wiki Live Monday.

This is a Wikimedia Taiwan live show on Facebook, 7:30 pm to 8:00 pm (UTC+8) every other Monday since 12th Dec 2016.

收看方式 Way to watchEdit

敬請訂閱「台灣知識種子計畫」臉書粉絲專頁,直播開始時將有機會收到通知。
Please "Like" fans page of Wiki Seed of Taiwan Knowledge. Facebook will notice you when the show online.

節目介紹 What is Wiki Live Monday?Edit

每集半小時輕鬆但深入的內容,帶領觀眾深入維基社群中不為人知的面向,拉近維基百科社群與一般民眾之間的距離。節目分為以下三種單元,每集隨機播出。

剝人物 Refreshing PeopleEdit

到底是「誰」,貢獻了維基上豐富的內容呢?是一群整天埋首書堆中的狂熱研究者?還是閒閒沒事,隨便亂傳資料的搗蛋鬼?

「剝人物」將邀請傳說中的維基人現身,直接跟大家交代他們的「維基人日常」。去哪裡找書?用什麼電腦寫作?寫作時會不會怕被親朋好友抓包?在節目裡將無所不問,剝個精光!

剝知識 Refreshing InfoEdit

超過90萬筆知識的中文維基百科,其中究竟有多少有趣的事物?半個月來,又有多少新知出現在維基百科上?

不寫報告的時候,我們也來讀讀維基百科;不管是從好條目中學到新知,還是讀奇怪的內容,都在「剝知識單元裡」裡層層剝開,一一探索。

剝事件 Refreshing EventEdit

維基世界裡,也有著種種的新聞大事件發生,而且會默默地影響著你搜尋維基上的資料時,能夠看到的東西。

想要知道這些新聞媒體上看不到的事,只有「剝事件」單元獨家爆料。

直播時間 TimeEdit

2016年12月12日起,每隔週一 19:30 - 20:00

7:30 pm to 8:00 pm (UTC+8) every other Monday since 12th Dec 2016

節目列表 ArchiveEdit

直播日期
Live Date
主題
Title
來賓
Guest
回看連結 (需登入Facebook)
Replay Link (Facebook ID needed)
{{{date}}}
  • 維基百科亞洲月,有趣條目報你知
    Interesting articles in Wikipedia Asian Month.
  • 醫學維基翻譯專案來開講
    Healthcare Translation Task Force in Taiwan
  • Aaron:醫學維基翻譯專案主持人
    Aaron: Organizer of Healthcare Translation Task Force Taiwan
Replay
2016-12-26
  • 2016 台灣分會精采活動大回顧!
    Amazing event of Wikimedia Taiwan 2016 !
  • 薇姬們現身啦!
    They are WikiWomen!
  • Jessie:「薇姬的房間」主持人
    Jessie:Organizer of "A Room of WikiWomen's Own"
  • 依瑪貓:WoFOSS 發起人、「薇姬的房間」發起人
    imacat: Promoter of WoFOSS & A Room of WikiWomen's Own
Replay
2017-01-09
  • 2016 中文維基熱門條目榜 Top 10
    Top 10 hits articles of Chinese Wikipedia 2016
  • 國會助理重磅登場
    Congress assistant is coming
  • 王忠智:立法院國會助理工會理事長
    Wang Chung-chin:Board Director of Legislative Assistants Union of the Legislative Yuan, R.O.C. (Taiwan)
Replay
2017-01-23
  • 維"雞"人來拜年
    Happy Lunar New Year, Wi"chick"pedian
  • 台灣維基分會理監事
    Board members of Wikimedia Taiwan
Replay
2017-02-06
  • 朴子編輯成果分享
    Outcomes from editing camp of Puzi
  • 電廠達人 Eric 現身!
    Story of Eric, an expert in power plant.
  • Eric Deng:跑遍台灣水力發電廠的維基百科編輯志工
    Eric Deng: A wikipedia editor who almost visited every hydroelectric stations in Taiwan
Replay
2017-02-20
  • 維基姊妹的故事
    Story of Wiki Women.
  • 港台大連線
    Dialog between Hong Kong & Taiwan.
  • 梁忠明:香港資深維基編輯
    Chung-ming Leung: Senior Hong Kong wikipedia editor.
Replay