Wikimedia Quarto/2/pr/nl

Er waren afgelopen herfst een paar grote nieuwsgebeurtenissen: het persbericht over de 1 miljoen artikelen op de Engelstalige Wikipedia, het persbericht over de Duitse Directmedia CD, dat door de media breed uitgemeten werd, en de lancering van Wikinews, waarvan in verschillende talen flink verslag werd gedaan door verslaggevers en bloggers (zie In de media, pagina 6).

Jimmy Wales wordt geïnterviewd in Rotterdam
Jimmy Wales wordt geïnterviewd in Rotterdam

Gedurende het trimester viel het op dat naast de Engelstalige Wikipedia ook Wikipedia's in andere talen belangrijke media-aandacht kregen. De Franse Wikipedia bijvoorbeeld was onderwerp van verschillende goede artikelen, waaronder een artikel in Libération ([1]), en een heel kritisch artikel in Charlie Hebdo ([2]). Op 27 november nam Anthere deel aan een radio-interview op radio BFM (zie [3]). Een ander interview door Yann: [4] in januari.

Voor citaten uit artikelen over ons, zie: "In de media", pagina 6.

Angela Beesley
Angela Beesley

Angela heeft ook meegewerkt aan een radio-interview op BBC Radio4. Haar verslag:

Op 17 november gaf ik mijn allereerste radio-interview namens Wikipedia. Het was voor het BBC Radio4-programma You and Yours. Ik realiseerde me niet dat het live zou zijn toen ik instemde om mee te werken, maar het bleek minder beangstigend dan ik me had voorgesteld. Het werd opgenomen in de BBC Suffolk studio in Ipswich, omdat de BBC-studio's in Essex, die voor mij dichterbij zijn, volgeboekt waren. Toen ik aankwam mocht ik wachten in de Green Room, wat een stuk minder indrukwekkend was dan het klinkt, het was een kamer met een paar banken, drinkwater en een verzameling krantenknipsels over BBC Radio Suffolk. Kort voor de opname begon werd ik meegenomen naar een kleine studio en kreeg ik een koptelefoon op waardoor ik zowel het programma kon horen, als de redacteur in Manchester die tegen me praatte. Tijdens de opname werd ik alleen gelaten in de studio.

Bamber Gascoigne begon met het geven van een korte geschiedenis van de encyclopedie en daarna werd er een opname afgespeeld van een gezin dat feiten opzocht in een traditionele encyclopedie, vergeleken met het gebruiken van internet. Michael Schmidt, professor Engels aan de University of Manchester Institute of Science and Technology, vertelde hoe studenten tegenwoordig liever hun computer gebruiken voor hun naslagwerk dan boeken. De presentatrice, Liz Barclay, vroeg mij beknopt uit te leggen hoe Wikipedia werkt en ik legde uit hoe de site bewerkt kan worden door alle bezoekers, en dat vandalisme snel ontdekt wordt en teruggedraaid. Bamber zat in een studio in Londen vertelde over zijn HistoryWorldsite. Bamber en Michael vonden allebei dat Wikipedia-artikelen op een gegeven moment "stopgezet" zouden moeten worden om te voorkomen dat er nog veranderingen in zouden komen, maar ik stelde voor om ze niet permanent te beveiligen, maar een stabiele versie aan te bieden aan gebruikers die dat willen, terwijl ondertussen op het Wikipedia-artikel nog wijzigingen plaats kunnen vinden. Dit deel van het programma duurde iets minder dan 20 minuten en eindigde met de uitspraak van Bamber dat het "onzin is om te denken dat gedrukte encyclopedieën betrouwbaar zijn".

Luister naar de uitzending.