Wikimedia Quarto/2/BBC/nl

Na een presentatie die Angela Beesley en Jimmy Wales gaven voor de werknemers van de BBC in augustus 2004, werden ze uitgenodigd om in november twee weken in het BBC-kantoor in het Bush House in Londen te verblijven. Tijdens die twee weken hebben ze presentaties gehouden voor BBC-medewerkers over Wikipedia en andere Wikimediaprojecten (inclusief de Wikimedia-software), en de grondbeginselen van de open inhoud en gemeenschappen.

Angela en Jimmy hebben met zo'n 150 mensen gesproken, een klein deel van de 27.000 mensen die bij de BBC werken. De presentaties varieerden afhankelijk van het feit of Angela en Jimmy dachten dat de BBC-afdeling in kwestie het meest zou profiteren van Wikipedia-artikelen, of van speciaal voor de BBC-website geschreven materiaal.

Wikipedia werd onder andere aangehaald bij de presentaties voor de afdeling Zoek- en Bewerkingsbeleid met betrekking tot de Richtlijnen voor Producenten, om te zien of de BBC reden had om Wikipedia-artikelen níet aan te bevelen op hun zoekmachine. Een verouderde pagina van de wiki van de Zoek-afdeling opperde dat een "drie-keer-klikken regel" dit kon verhinderen, maar recentere richtlijnen wijzen uit dat dit geen probleem hoeft te zijn.

Na een presentatie over de projecten van Wikimedia aan het Online Nieuwsafdeling waren de vragen vrijwel alleen gericht op het recent opgestarte Wikinews, met veel vragen over hoe er toezicht op gehouden wordt en hoe betrouwbaar de informatie is. Angela en Jimmy hebben uitgelegd dat Wikinews zich op dit moment vooral richt op het samenvatten van bestaande nieuwsbronnen, en nog niet op het doen van originele verslaglegging.

Voor de presentatie aan de afdeling Radio en Muziek was er een imitatie van how Wikipediacontent er uit zou zien op de BBC-website, in vergelijking met de huidige content die de BBC verkrijgt van Muze.

Later was er veel discussie over de verschillen tussen de gemeenschappen van h2g2 en van Wikipedia, en hoe de top-down benadering die op de BBC-website gebruikt wordt, verminderd zou kunnen worden.

Gedurende de eerste week bij de BBC kwam Paula LeDieu langs om te discussieren over het Creatieve Archief. Dit archief beval alle door de BBC bewaarde televisie- en radiouitzendingen. De BBC is van plan deze vrij te geven onder een Creative Commons licentie. De licentie wordt een niet-commerciële, en is mogelijk alleen bestemd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de BBC van veel content niet de rechten bezit, zijn de moeilijkheden om mensen zover te krijgen dat ze akkoord gaan met een vrije licentie een van de redenen van de keus voor een licentie commercieel gebruik niet mogelijk maakt.

The Sport department appeared the most keen on making use of Wikipedia content, and also in forming communities of their own. They want to have more content on minority sports, and were interested to learn how this could be done more cost effectively by allowing fans of these sports to add the content via wikis.

The People's War site is due to close its doors to editing. We discussed with the people working on this what their plans for the site would be when the project finished. Although contributors of the stories hosted on the site agreed to the BBC's terms and conditions which allow the BBC to sublicense the content, it was felt that releasing it under the GFDL and potentially having the content used in inappropriate ways would be unacceptable to the community. Alternatives proposed included keeping the existing stories static, but allowing the community to continue building around the site, adding metadata and factual information related to the stories.