Wikimedian kohokohdat lokakuulta 2011

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, October 2011 and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.

Kohokohdat Wikimedia Foundationin raportista ja Wikimedian ohjelmistotuotantoraportista lokakuussa 2011 sekä kuukauden muut tärkeät tapahtumat Wikimedia-liikkeessä

Wikimedia-säätiön kohokohdat

Arabiankielisen Wikipedian tapaamiset Lähi-idässä

 
Ryhmäkuva arabinkielisen Wikipedian edistämistapaamisesta Qatarissa

Barry Newstead, Frank Schulenburg, Moushira Elamrawy ja Sara Yap Wikimedian Global Development -osastolta matkustivat Lähi-itään tapaamaan paikallisia Wikipedian käyttäjiä ja käynnistämään Wikipedia Education -ohjelman laajennuksen. Adel Iskandar, joka on professori Georgetownin yliopistossa ja joka opetti Public Policy Initiativessa (Global Education -ohjelman pilottihanke yhdysvalloissa), liittyi ryhmään tavatakseen professoreita ja Wikipedian käyttäjiä Qatarissa, Egyptissä ja Jordaniassa. Tapaamisten tarkoituksena on tiedottaa paikallisen opetusohjelman suunnittelusta – ohjelman on tarkoitus käynnistyä 2012. 14 päivää kestäneen vierailun aikana Wikimedian lähettämä ryhmä loi suhteita paikallisiin asiantuntijoihin, yliopistojen henkilökuntiin, opiskelijaryhmiin sekä arabiankielisen Wikipedian edistämistapaamisen osallistujiin. Edistämistapaaminen järjestettiin Dohassa Wikimedia säätiön ja Qatarin tietokonetutkimusinstituutin yhteistyönä. Tapaaminen keskittyi etsimään keinoja aktivoida arabiankielisen Wikipedian korkealaatuista kasvua sekä Lähi-idässä että Pohjois-Afrikassa.

http://blog.wikimedia.org/2011/11/08/building-a-story-for-the-arabic-wikipedia/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/23/arabic-wikipedia-convening/
http://blog.wikimedia.org/2011/10/21/foundation-engages-in-egypt-qatar-jordan-develop-arabic-content/

MediaWiki 1.18 ja https-tuki

MediaWiki 1.18 otettiin käyttöön lokakuussa kaikissa Wikimedian wikeissä. Uuden version näkyvimmät muutokset:

 • Tuki sukupuolen huomioon ottamiseen käyttäjäsivujen nimissä. Kielissä, joissa sana käyttäjä riippuu sukupuolesta on nyt mahdollista määritellä eri versiot mies- ja naispuolisille käyttäjille, jos he ovat asetuksissaan määritelleet sukupuolensa.
 • Parempi tuki kielille, joita kirjoitetaan oikealta vasemmalle. MediaWiki 1.18 helpottaa eri suuntiin kirjoitettavien kielten käyttöä samalla sivulla. Tämä on yleistä muun muassa hepreassa, arabiassa ja farsissa.

Lokakuussa otettiin käyttöön myös aito https-tuki kaikkiin wikeihin. Kaikkia wikejä voi nyt käyttää turvallisemmin https-osoitteilla, kuten https://fi.wikipedia.org/.

Muokkaajien pysyvyyttä parannetaan A/B-testauksella

Steven Walling ja Maryana Pinchuk Wikimedian yhteisöosastolta tekivät yhteistyötä englannin- ja portugalinkielisen Wikipedian kanssa selvittääkseen eri sananmuodoin kirjoitettujen varoitusviestin vaikutusta parantaakseen uusien Wikipedian käyttäjien pysyvyyttä. Näitä valmiiksi kirjoitettuja viestejä on mahdollista lisätä uusien käyttäjien keskustelusivuille nappia painamalla. A/B-testauksella pyritään selvittämään vaikuuttaa henkilökohtaisempi, vähemmän sääntöihin viittavat tai vain ystävällisempi viesti käyttäjän seuraaviin toimiin. Kuinka usein he muokkaavat viestin saatuaan, onko heidän seuraava muokkaus häiriköintiä, ottavatko he yhteyttä kokoneempaan käyttäjään, jolta saivat viestin ja onko heidän yhteydenottonsa rakentava vai ei.

Testauksessa käytettiin häiriköinninestotyökaluja kuten Hugglea ja Twinkleä sekä SDPatrolBotia, joka varoittaa käyttäjiä, jotka poistavat merkinnän pikaisesti poistettava muokkaamastaan artikkelista. Steven ja Maryana myös aloittivat kokeilut yhteisön kanssa rekisteröitymättömien käyttäjien yhteisten käyttäjäsivujen arkistointikäytäntöjen parantamisesta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:UWTEST
https://meta.wikimedia.org/wiki/Template_A/B_testing
http://pt.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia_Discuss%C3%A3o:Huggle#Mudan.C3.A7as_nas_mensagens_no_Huggle

Tilastot ja trendit

 
ComScoren uniikkien käyttäjien määrän kasvu alueittain, syyskuu 2010 – syyskuu 2011

Maailmanlaajuisesti uniikkeja käyttäjiä syyskuussa:

455 miljoonaa (+7.5% verrattuna elokuuhun; +14.2% verrattuna viimevuoteen)
(comScore-tilastot kaikille Wikimedia Foundationin projekteille; comScore julkaisee lokakuun tilastot myöhemmin marraskuussa)

Sivunlatauksia lokakuussa:

16.8 miljardia (+6.1% verrattuna syyskuuhun; +15.6% verrattuna viimevuoteen)
(Palvelinten lokitiedot, kaikki Wikimedia Foundation projektit mukaan lukien mobiilikäyttö)

Aktiivisia rekisteröityneitä muokkaajia syyskuussa 2011 (>= 5 muokkausta/kuukausi):

92 781 (+0.1% verrattuna elokuuhun; +5.5% verrattuna viimevuoteen)
(Tietokantatiedot, kaikki Wikimedia Foundationin projektit paitsi Wikimedia Commons)

Raporttikortti syyskuulle 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/

Raporttikorttiin tehdään parhaillaan uudistusta, jonka jälkeen se on enemmän täysin toiminnallinen kojelauta, joka koostaa erilaisia tilastoja ja trendejä Wikimedian projekteista.

Talous

(Taloustiedot ovat saatavilla vain syyskuulle 2011 tämän sivun tekohetkellä.)

Tulot: 3 580 474 USD

Menot:

 • Teknologia: 2 169 824 USD
 • Yhteisö ja varainkeruu: 754 685 USD
 • Global Development: 775 647 USD
 • Johto: 263 091 USD
 • Talous/laki/HR/hallinto: 1 416 181 USD

Kulut yhteensä: 5 379 428 USD

Ylijäämä/(alijäämä) yhteensä: (1 798 954 USD)

Tulot olivat suunnitelmaa edellä, koska Stanton antoi 2,8 miljoonan dollarin avustuksen ja muut lahjoitukset olivat 427 751 USD edellä suunnitelmaa.

Expenses were below plan at $ 5.4 million actual vs. $ 6.7 million plan. Expenses were below plan due to lower than plan expenditures in capital expenditures, chapter grants, recruitment cost and other activities due to being only three months into the fiscal year.

Käteisvarat ovat 16 miljoonaa dollaria, joka vastaa kuuden kuukauden kulutusta nykytasolla.

Muita liikkeen kohokohtia

 
Wiki Loves Monuments: Voittajatyö Ranskasta
 • "Wiki Loves Monuments" -kilpailu oli hyvin menestyksekäs: Useat Euroopan maat julkaisivat loppukilpailuun selvinneet työt Wiki Loves Monuments (WLM) -kilpailussa. Osallistujia pyydettiin syyskuussa tallentamaan kuvia maidensa kulttuuriperinnöstä Wikimedia Commonsiin. Tapahtuman järjestivät Wikimedia-yhdistykset 18 osaa ottavasta maasta ja säätiö tuki kehittämällä tarpeellisia ominaisuuksia tiedostojen tallennustyökaluun. Wikimedia Commonsin uusien käyttäjien määrä enemmän kuin tuplaantui syyskuun aikana, ja lähes 170 000 uutta kuvaa tallennettiin kilpailussa. Euroopanlaajuinen voittaja julkistetaan joulukuussa.
 • Saksan Wikimedia-yhdistys julkaisee Wikidata-projektin: Wikimedia Germany on aloittanut palkkauksen Wikidata -projektiin. Se on kunnianhimoinen projekti, jonka tavoitteena on kehittää keskitetty tietovaranto Wikimedian projekteille samaan tapaan kuin Wikimedia Commons on keskitetty multimediavaranto Wikimedian projekteille. Ensimmäisenä toteutetaan kieliversioiden väliset linkit ja tietolaatikot.
 • Italiankielinen Wikipedia sulkeutui väliaikaisesti protestiksi uudelle lakiehdotukselle: 4. lokakuuta italiankielisen Wikipedia yhteistö päätti peittää kaiken sisällön viestillä, joka protestoi Italian parlamentissa keskusteltua lakialoitetta. Viestissä kerrottiin miten lakialoite uhkaisisi mahdollisuutta jakaa tietoa avoimen yhteistyön avulla. Wikimedia Foundation ilmaisi tukensa yhteisölle. 6. lokakuuta viesti poistettiin, koska lakiesitykseen tehtiin muutoksia.
 • 'GLAM-yhteistyö nousussa Israelissa: Wikmedia Israelin jäsen ilmoitti, että maan kulttuurisektorin instituutiot (GLAMs - galleries, libraries, archives and museums; galleriat, kirjatot, arkistot ja muset) ovat liittyneet lukuisiin Wikimedia-yhteistyöprojekteihin maailmanlaajuisesti. Yhteistyö on jo alkanut Israelin kansallismuseossa ja suunnitelmissa on lähettää vieraileva Wikipedisti (WIkipedian-in-Residence) kansalliskirjastoon.