Hoogtepunten Wikimedia januari 2012

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, January 2012 and the translation is 100% complete.

Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor januari 2012, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

 
Medewerkers van de WMF bereiden zich voor op de anti-SOPA-actie

Stichting steunt historische anti-SOPA-actie op de Engelstalige Wikipedia

Op 18 januari 2012 heeft de gemeenschap van de Engelstalige Wikipedia geschiedenis geschreven met het besluit om het hele project gedurende 24 uur niet beschikbaar te maken als protest tegen twee wetsvoorstellen in de Verenigde Staten, SOPA en PIPA, die het vrije en open internet, inclusief Wikipedia, serieus zouden bedreigen. De gemeenschappen van dertig andere Wikipediaprojecten steunden het protest. Veel medewerkers van de Foundation hebben ondersteuning geboden voor de actie, door de technische kant van het besluit van de gemeenschap in te vullen. Zij hebben programmacode en ontwerp geleverd, overleg gefaciliteerd, analyse van de wetsvoorstellen geleverd en een nog niet eerder geziene hoeveelheid aandacht van de pers afgehandeld.

Gedurende de actie, hebben meer dan acht miljoen lezers uit de VS de functie CongressLookup gebruikt om hun politieke vertegenwoordiger op te zoeken. Op een blogbericht van Sue Gardner zijn meer dan 13.000 reacties binnengekomen, een overgrote meerderheid sprak steun uit voor de actie. In Google News verschenen meer dan 11.000 mediaberichten over de actie van Wikipedia en de andere protesten op internet op 18 januari. Op Twitter werd #wikipediablackout meer dan één miljoen keer gebruikt. Sindsdien is de steun voor SOPA en PIPA enorm afgenomen. Analysten verwachten dat deze wetsvoorstellen niet worden aangenomen.

 
Deelnemers aan de San Francisco Hackathon

San Francisco Hackathon

De eerste San Francisco Hackathon is bezocht door 92 deelnemers. Velen van hen waren nieuwkomers. Ze hebben een training gehad over de Wikimediatechnologie, gevolgd door het werken in teams aan demoprojecten die gepresenteerd werden en beoordeeld door een jury. De eerste prijs is gegaan naar "SMSpedia", dat een gebruiker in staat stelt om de naam van een pagina naar een telefoonnummer te SMS-en. Daarna wordt de gebruiker gebeld, en wordt de Wikipediapagina hardop voorgelezen.

Aankondigingen voor mobiel: Officiële app voor Android en partnerschap met Orange voor vrije toegang tot Wikipedia in Afrika en het Midden Oosten

In een eerste samenwerking op dit gebied ooit, gaan de mobiele provider Orange en de Wikimedia Foundation aan meer dan 70 miljoen klanten van Orange in twintig landen in Afrika en het Midden Oosten mobiele toegang geven zonder hiervoor kosten te berekenen. In januari is ook de officiële Android app voor Wikipedia aangekondigd. De app is meer dan een half miljoen keer gedownload in de eerste twee weken.

Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over januari 2011 (2 februari 2012)

Wereldwijde unieke bezoekers in december:

457 miljoen (-3,7% vergeleken met november; +%15,6 vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor januari later in februari vrij)

Opgevraagde pagina's in januari:

18,0 miljard (+10,4% vergeleken met december; +16,4% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor december 2011 (>= vijf bewerkingen in een maand):

83.293 (+0,1% vergeleken met november / +1,6% vergelijken met vorig jaar)

(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons)

Rapportkaart voor december 2011: http://stats.wikimedia.org/reportcard/RC_2011_12_detailed.html

De rapportkaart wordt op dit moment opnieuw ontworpen als een volledig functioneel dashboard, waarin verschillende statistische gegevens en trends over WMF-projecten worden geïntegreerd.

Financieel

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor december 2011.

Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 31 december 2011.

Inkomsten: USD 25,6 miljoen

Uitgaven:

  • Technologie (Technology Group): USD 4.801.082
  • Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group): USD 2.501.444
  • Globale ontwikkeling (Global Development Group): USD 2.154.912
  • Bestuur (Governance Group): USD 464,533
  • Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group): USD 2.916.686

Totaal onkosten: USD 12.838.657

Totaal overschot/(tekort): USD 12.784.247

De inkomsten liggen voor op plan vanwege subsidies ter waarde van USD 2.8 miljoen en extra donaties ter waarde van USD 2 miljoen.

De uitgaven voor de maand waren met USD 2,9 miljoen 11% hoger dan de USD 2,6 miljoen die was begroot. De uitgaven in het fiscale jaar liggen met USD 12,8 miljoen werkelijk ten opzichte van 14,2 miljoen begroot ongeveer 10% lager dan begroot.

De lagere uitgaven in het huidige boekjaar liggen uitgaven aan kapitaal (het budget van USD 989.000 was gelijkmatig over 12 maanden gepland), internethosting (USD 64.000), ontwikkeling van de vrijwilligers (USD 142.000), reizen en uitgaven aan conferenties (USD 233.000), personeel (USD 584.000), werving en selectie (USD 124.000) en kantoorautomatisering (USD 77.000) en meer uitgaven aanbeurzen en subsidies (het budget van USD 261.000 was gelijkmatig verdeeld over 12 maanden), uitgaven voor juridisch en boekhouding (USD 81.000), professional services (USD 293.000) en bankkosten (USD 248.000).

Er is USD 30,6 miljoen aan contanten beschikbaar; een reservepositie van dertien maanden op basis van de huidige uitgaven en veertien maanden volgens de jaarbegroting.

Andere hoogtepunten in de beweging

 
Geanimeerde groepsfoto van het RecentChangesCamp2012

RecentChangesCamp2012

Bij de University of Canberra is van 20 tot 22 januari RecentChangesCamp2012 gehouden, een OpenSpace unconference met een focus op wiki's en werkwijzen om online samen te werken. RecentChangesCamp2012 bestaat al sinds 2006. Het evenement is bezocht door veel Wikimedianen uit Australie en van daarbuiten.

Het oudste museum van Nederland begint een bewerkingsuitdaging

 
De "Ovale Zaal" van het Teylers Museum (1784)

Wikimedia Nederland en het Teylers Museum (het oudste museum in Nederland) zijn "De Teylers Challenge" begonnen waarin deelnemers samenwerken aan meertalige inhoud over het museum en de collectie.

In reis naar Zagreb wordt de toekomst van een chapter voor Kroatië onderzocht

Van 20 tot 22 januari zijn Ting Chen, voorzitter van de Wikimedia Foundation, en Miloš Rancic (Wikimedia Servië) en Bence Damokos (Wikimedia Hongarije), beiden lid van het Chapters Committee, in Zagreb geweest om leden van de lokale gemeenschap te ontmoeten en te overleggen over de toekomst van Wikimedia Kroatie, een chapter in oprichting.

Australisch Paralympisch Comité en Wikimedia chapter sturen "Wikimedians to the Games"

 
Het logo van "Wikimedians to the Games"

Het Australische Paralympisch Comité en Wikimedia Australië hebben "Wikimedians to the Games" gelanceerd. Dit is een wedstrijd om beschikbaar materiaal over de geschiedenis van de paralympische beweging in Australië te verbeteren. De twee winnaars krijgen de mogelijkheid om naar Londen te vliegen en daar verslag te doen van de Paralympische Zomerspelen 2012 voor Wikinews, Wikimedia Commons en Wikipedia.

Eerste viering van "Public Domain Day" in Frankrijk

Op 26 januari heeft het Franse Wikimediachapter samen met Creative Commons Frankrijk, Communia en mensen van de Open Knowledge Foundation (OKF) de viering van "Public Domain Day" georganiseerd. Tegelijkertijd is een website aangekondigd. Tijdens evenementen rondom "Public Domain Day" wordt het toetreden tot het publieke domein van werken uitgelicht aan het begin van iedere jaar. Dit jaar is het evenement voor de eerste keer in Frankrijk gehouden.