Notícies destacades de Wikimedia, Febrer de 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, February 2013 and the translation is 100% complete.

El més destacat de l'informe de la Fundació Wikimedia i l'informe d'enginyeria de Wikimedia per a Febrer de 2013, amb una selecció d'altres esdeveniments importants del movimient Wikimedia.

Noticies destacades de la Fundació Wikimedia

Victoria legal per a Wikiviatges i el coneixement lliure

L'equip legal de la Fundació Wikimedia va anunciar un acord en els procesos legals entre la Fundació i Internet Brands respecte a assumptes relacionats amb la creació de Wikiviatges, el projecte més recentde coneixement lliure de la nostra comunitat.

L'any passat, Internet Brands (propietaris d'un projecte de viatges amb fins de lucre basats en wiki) va demandar a dos wikimedistes que recolzaven el projecte wiki de viatges. La Fundació va recolzar la defensa legal dels voluntaris y la cort recentement va desestimar la demanda d'Internet Brands.

La Fundació també va passar a l'ofensiva i va presentar la seva pròpia demanda de manera independient contra Internet Brands buscant una declaració de la cort en sentit de que Internet Brands careixía de fundaments adeqüats per a bloquejar el projecte Wikiviatges. Aquesta demanda es va resoldre a través d'un acord extrajudicial el 14 de febrer de 2013. En aqest acord, Internet Brands va allibrerar a la Fundación i a Wikiviatge e.V. (la organització sense ànim de lucre alemana que es va esforçar per a fer del projecte de viatges un èxit) de totes les reclamacions relacionades de qualsevol manera a la creació i operació del projecte wiki de viatges. En canvi, la Fundació va accedir a desistir en la seva demanda.

 
Captura de pantalla de la nova llista de seguiment per a mòbils

Disponible la llista de seguimient en dispositiu mòbils

Facilitar les contribucions a Wikipedia a través de dispositius mòbils és un objetiu importantper a l'equip mòbil de la Fundació. Com un dels resultats d'aquests esforços, els usuaris de Wikipedia mòbil ara poden accedir al seu compte, i veure i modificar la seva llista de seguiment. En la versió mòbil, es mostra el símbol de l'estrella de la llista de seguiment de tots els usuaris per a animar-los a iniciar sessió o crear un compte. Els col·laboradors experoimentats poden utilitzar la llista de seguiment com de costum: per a vigilar els canvis de les pàgines seleccionades i corregir problemes si és necessari. Però per a fer la llista de seguiment més accessible per a usuaris nous, la versió mòbil també ofereix una vista completa de totes les pàgines, funcionant com una llista de lectura.

L'equip d'Enginyeria de Llenguatge assisteix a conferències de codi obert a l'India

L'equip d'enginyeria de llenguatge de la Fundació Wikimedia va participar a dos conferències a Pune, India: GNUnify 2013, una important conferència sobre codi obert ila Segona Cimera de Llenguatge de Codi Obert, coorganitzat per la Fundació amb Red Hat. L'equip té com a objetiu fer de Wikipedia un lloc web que pugui ser utilitzat per qualsevol persona en el planeta en el seu propi idioma. Els diversos idiomes de l'India fan que sigui un lloc natural per a què lequip vegi el resultat del seu treball. A la Cimera del Llenguatge, lels enginyers de la Fundació Wikimedia van col·laborar amb representants de Red Hat, KDE, Google i altres grups. Les àrees de treball inclouen les següents:

Mètodes d'ingrés (permetent escriure en un idioma determinat), incrementant el nombre de llengues suportades a 140.

Eines de traducció, incloent una demostració del nou disseny i característiques de l'editor de traduccions en Extensió de Traducció de MediaWiki

La «Matriu de Cobertura de lenguatge», una descripció detallada del soport de lenguatges en diferents projectes i plataformes (amb 285 idiomes suportats actualment per Wikimedia y més de 100 en la distribució Fedora Linux)

Dades i Tendències

Resum de visites globals al gener:

488,5 milions (+3,37% comparat amb desembre; +1,31% en relació a l'any anterior)
(com Dades de ComScore per a tots els projectes de la Fundació Wikimedia; comScore donarà a conéixer les dades a finals del mes de març)

Solicituts de pàgina de febrer:

21,8 mil milions (-2,1% comparat amb gener; +20,2% comparat amb l'any passat)
(Dades del registre de servidor, tots els projectes de la Fundació Wikimedia incloent l'accés mòbil)

Editors Registrats Actius per a gener de 2013 (>= 5 edicions de l'espai principal del mes, escloent bots):

84 848 (+8,60% comparatamb desembre / +2,03% comparat amb l'any anterior)
(dades de la base de dades, tots els projectes de la Fundació Wikimedia)

Targeta d'informe (integrant diverses dades estadístiques i tendències sobre els projectes de la FWM) per a gener de 2013: http://reportcard.wmflabs.org/

(Definicions)

Finances

 
Ingressos i Despeses contra la Planificació de la Fundació Wikimedia (YTD) a 31 de gener de 2013
 
Despeses per Funcions de la Fundación Wikimedia (YTD) a 31 de gener de 2013

(La informació financera està disponible només per a gener de 2013 en el moment d'aquest informe).

Tota la informació financera presentada és per al mes actual i l'any present 31 de gener de 2013.

Ingressos $33,756,118
Despeses:
Grup d'Enginyeria $7,393,053
Grup de Recaptació de Fons $2,223,577
Grup de Beques i Programes $2,617,926
Grup de Govern

$413,747

Grup Legal/de Defensa Comunitaria/de Comunicacions $1,818,707
Grup Financer/de Recursos Humans/d'Administració $3,249,731
Despeses totals $17,716,741
Total de superàvit/(pèrdues) $16,039,377
  • Els ingressos per al mes de gener són $2,84 milions contra uan planificació de $276 mil, aproximadament $2,56 milions o 927% per sobre d'allò planificat.
  • Els ingressos a data d'avui són de $33,76 millions contra una planificació de $30,19 milions, aproximadament $3,57 milions o 12% per sobre de la planificació.
  • Les despeses per al mes de gener són de $2,26 milions contra una planificació de $4,13 milions, aproximadament $1,87 o 45% per sota del pla, principalment degut a les baixes despeses de personal, despeses de capital, allotjament d'internet, sincronització del desemborsament de subvencions del FDC, i despeses de viatges parcialment compensades per despeses legals més altes i contractació de serveis externs.
  • Les despeses d'any-dia són de $17,72 milions contra la planificació de $21,90 milions, aproximadament $4,18 milions o 19% per sota del previst, principalment degut a despeses de personal, despeses de capital, allotjament d'internet, sincronització del desemborsament de subvencions del FDC i despeses de viatge parcialment compensats per despeses legals més altes i quotes bancàries.
  • La situació econòmica és de $41,47 milions a 31 de gener de 2013.
Vídeo del mes de la reunión de indicadores y actividades de la Fundación Wikimedia cubriendo el mes de febrero (7 de març de 2013)

Altres aspectes destacats

 
N.º 8 en el concurs d'Imatge de l'any: Panorama de la «Porta de l'Infern», un camp de gas natural en combustió al Turkmenistàn
 
La imatge de l'any 2012

Es van anunciar els resultats del concurs d'Imatge de l'any 2012 a Commons

Després de la votació de 3990 wikimedistes, els resultats del setè concurs annual d'Imatge de l'Any a Wikimedia Commons van ser anunciats el 22 de febrer. La fotografia guanyadora (dreta) mostra dos aus de l'espècie Merops apiaster (Abellerol). El fotògraf va explicar que mostra un ritual d'aparellament: l'ocell mascle, a la dreta, està a punt d'alimentar amb l'abella a la femella, a l'esquerra. La fotografia va ser proporcionada pel Projecte Phoebus, una col·laboració entre el museu de Toulouse i Wikimedia França.

Nova comissió d'inspectors de privacitat (ombudsmen)

Els membres de la Ombudsman van ser anunciats:

La comissió d'inspectors de privacitat (ombudsmen) investiga denúncies sobre violacions dde la política de privacitat (en particular en relació amb l'ús d'eines de CheckUser) en els projectes Wikimedia per al consell dadministració.

Base de dades oberta sobre art públic a Suècia

Wikimedia Suècia ha començat a treballar en una base de dades sobre art públic a Suecia de llicència lliure, formada per dades d'institucions públiques i municipalitats. El projecte serà subvencionat per l'agència governamental de Vinnova. La base de dades va ser impulsada pel concurs internacional de fotografia Wiki Loves Public Art, planificat per a maig de 2013.