Tumpuan Utama Wikimedia, April 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, April 2013 and the translation is 100% complete.

Tumpuan Utama dari Laporan Yayasan Wikimedia dan laporan kejuruteraan Wikimedia untuk Julai 2012, dengan pemilihan beberapa peristiwa daripada gerakan Wikimedia yang penting.

Tumpuan utama Yayasan Wikimedia

 
Paparan: Pengguna ini telah mendapat empat pemberitahuan baru

Sistem pembeeritahuan baru dilancarkan di Wikipedia Bahasa Inggeris

Pada 30 April, Penyunting Pasukan Penglibatan Yayasan mengaktifkan sistem Pemberitahuan itu (atau pun dikenali sebagai Echo) di Wikipedia Bahasa Inggeris. Ia memaklumkan penyunting tentang aktiviti baru di wiki yang memberi kesan kepada mereka, contohnya apabila mereka menerima mesej pada laman pengguna mereka, atau apabila salah satu suntingan mereka dikembalikan, atau apabila pengguna lain berterima kasih mereka untuk edit. Sistem Pemberitahuan masih diuji dan diubahsuai berdasarkan maklum balas masyarakat. Kemudian, ia akan disediakan pada versi bahasa lain Wikipedia, dan projek-projek Wikimedia lain.

 
Pokok keluarga komposer Johann Sebastian Bach, dihasilkan daripada Wikidata oleh alat "GeneaWiki"

Kandungan Wikidata kini boleh digunakan pada semua Wikipedia

Wikidata kini telah mula memberi perkhidmatan kepada semua versi bahasa Wikipedia sebagai sumber biasa data berstruktur yang boleh digunakan mana-mana artikel Wikipedia, contohnya dalam kotak info. Pangkalan data pengetahuan yang boleh dibaca mesin Wikidata ini sudah mengandungi lebih 11 juta item. Mereka juga boleh disoal, dinilai dan disunting dengan bantuan daripada koleksi alat yang semakin meningkat.

Wikimedia Commons mengumumkan aplikasi untuk IOS dan Android

Aplikasi mudah alih Wikimedia Commons telah officially diumumkan pada April, membolehkan muat naik imej dengan cepat dan mudah terus dari peranti mudah alih. Ia boleh didapati untuk kedua-dua peranti iOS dan Android. Pengguna telefon bimbit yang tidak mempunyai aplikasi yang dipasang masih boleh memuat naik imej dari versi web mudah alih di kesemua projek Wikimedia.

Jawatankuasa Penghebahan Dana (FDC) menerbitkan cadangan-cadangannya untuk $1.2 juta

Dilancarkan pada tahun 2012, Jawatankuasa Penghebahan Dana ialah satu kumpulan sukarelawan Wikimedia yang ditugaskan untuk membantu menentukan kegunaan dana gerakan ini. Pada 28 April, setelah penilaian dijalankan oleh staf-staf sokongan dan ulasan umum oleh komuniti, FDC menerbitkan saranan-saranan kepada Badan Pemegang Amanat Wikimedia tentang pusingan kedua permintaan-permintaan dana oleh empat organisasi: Wikimedia Republik Czech (meminta: $14,084.15, mencadangkan: $0), Wikimedia Hong Kong (meminta: $211,660.26, mencadangkan: $0), Wikimedia Norway (meminta: $235,715, mencadangkan: $140,000), dan Wikimedia Perancis (meminta: $747,259, mencadangkan: $525,000).

Garis panduan konflik kepentingan baru

Dengan tarikh berkuatkuasa serta-merta, Lembaga Pemegang Amanah yang diluluskan Wikimedia garis panduan mengenai pendedahan yang berpotensi dan sebenar konflik kepentingan dalam meminta dan memperuntukkan sumber-sumber pergerakan (seperti geran kewangan). Input yang diberikan oleh masyarakat semasa tempoh rundingan enam minggu bertambah baik versi asal.

Data dan Trend

Pelawat unik global untuk Mac:

517 juta (7,17% berbanding dengan bulan Februari; 5,76% berbanding dengan tahun sebelumnya)
(data comScore bagi semua projek Yayasan Wikimedia, comScore akan menyiarkan data April pada Mei nanti)

Permintaan laman untuk April:

20 0,8 bilion (-3.4% berbanding dengan Mac; 20,1% berbanding dengan tahun sebelumnya)
(data log Server, semua projek-projek Yayasan Wikimedia termasuk akses mudah alih)

Aktif Editor Berdaftar bagi Mac 2013 (>= 5 suntingan ruang utama per bulan, tidak termasuk bot):

82,105 (5,67% berbanding dengan bulan Februari / 2,15% berbanding dengan tahun sebelumnya)
(data Pangkalan Data, semua projek-projek Yayasan Wikimedia. )

Kad Laporan (mengintegrasikan pelbagai data statistik dan trend tentang projek WMF) bagi Mac 2013:

http://reportcard.wmflabs.org/ (Definisi)

Kewangan

 
Pendapatan dan Perbelanjaan Yayasan Wikimedia (YTD) lawan Rancangan pada 31 Mac 2013
 
Perbelanjaan Yayasan Wikimedia (YTD) menurut Fungsi pada 31 Mac 2013

(Maklumat kewangan hanya tersedia bagi Mac 2013 pada waktu laporan ini.)

Semua maklumat kewangan yang dibentangkan adalah untuk 31 Mac 2013.

Pendapatan RM125,490,129
Perbelanjaan:
Kumpulan Kejuruteraan RM31,904,084
Kumpulan Pengumpul Dana RM8,801,852
Pemberian dana & Program Kelompok RM13,780,618
Kumpulan Pentadbir RM1,678,096
Kumpulan Perundangan/Penyokong Masyarakat/Perhubungan RM6,832,305
Kumpulan Kewangan/Perjawatan/Pentadbir RM12,638,806
Perbelanjaan Penuh RM75,635,762
Lebihan penuh RM49,854,367
  • Pendapatan untuk bulan Mac ialah RM18M berbanding pelan RM16M, kira-kira RM195.3M atau 12% berbanding pelan.
  • Pendapatan tahunan adalah RM125.5M berbanding pelan RM107.9M, kira-kira RM17.6M atau 16% daripada pelan.
  • Perbelanjaan untuk bulan Mac ialah RM9.3M berbanding pelan RM12M, kira-kira RM2.85M atau 23% di bawah pelan, terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan kakitangan, perbelanjaan modal, internet hosting, dan perbelanjaan geran yang lebih rendah diimbangi oleh yuran bank yang lebih tinggi.
  • Perbelanjaan tahunan kini ialah RM75.6M berbanding pelan RM90.46M, kira-kira RM14.9M atau 16% di bawah pelan, terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan kakitangan, perbelanjaan modal, internet hosting, pelaksanaan geran FDC, geran projek WMF dan perbelanjaan perjalanan diseimbangkan separa oleh perbelanjaan sah dan yuran bank.
  • Kedudukan tunai RM123M setakat 31 Mac 2013.
Video bulanan metrik Yayasan Wikimedia dan aktiviti yang meliputi mesyuarat bulan April (2 Mei 2013)

Sorotan pergerakan lain

Cabang acara persidangan dan GLAM-Wiki

Dari 18 hingga 21 April, persidangan tahunan cabang-cabang Wikimedia telah diadakan di Milan, Itali, dengan lebih daripada 100 ahli. Wakil-wakil cabang disatukan oleh Badan Pemegang Amanat, Jawatankuasa Penghebahan Dana dan pelbagai majikan Yayasan Wikimedia. Cabang-cabang dan organisasi gerakan lain telah memberikan pembentangan pendek berkenaan aktiviti terpenting mereka.

Pada hujung minggu berikutnya, lebih 150 orang telah menghadiri GLAM-Wiki 2013 di Perpustakaan British di London, satu acara yang diabdikan kepada pertukaran antara ahli Wikimedia dan institusi kebudayaan (GLAM). Pada akhir bulan itu, GLAM Boot Camp yang pertama telah diadakan di Arkib Negara AS di Washington D.C., iaitu satu bengkel tiga hari bagi ahli Wikipedia yang berminat untuk membantu kerjasama dengan GLAM.

 
Logo Wiktionary Bahasa Serbia

Pelajar mencipta kamus atas talian Arab-Serbia pertama

Di Wiktionary Serbia, sekumpulan enam orang pelajar pengajian Timur telah berusaha mewujudkan kamus Arab-Serbia atas talian pertama. Projek ini secara simbolik dinamakan "1001 perkataan". Ia telah dimulakan oleh Wikimedia Serbia dan disokong oleh pusat kebudayaan tempatan di Belgrade.

 
Artis muzik elektronik Belanda Machinefabriek (Rutger Zuydervelt) telah merakamkan persembahan secara langsung menggunakan bahan-bahan hanya daripada Wiki Loves Sound.

"Wiki Loves Sound" memperkaya Wikipedia dengan rakaman audio

"Wiki Loves Sound" adalah satu inisiatif baru untuk menggalakkan penggunaan bunyi dalam projek-projek Wikimedia, disokong oleh Wikimedia Belanda. Pada bulan April, fail-fail audio 1838 telah dimuat naik ke Wikimedia Commons, daripada lebih 2300 rakaman bunyi yang disumbangkan oleh Institut Bunyi dan Penglihatan Belanda.