Wikimedia Foundation elections/Board elections/2009/hu

A választás 2009. augusztus 10-én véget ért. Már nem lehet szavazni.
Az eredményt 2009. augusztus 12-én közzétettük.
2009-es elnökségválasztás
Szervezési feladatok

A 2009-es alapítványi elnökségválasztás július 28. és augusztus 10. között lesz. A Wikimédia-közösség tagjai három jelöltet választanak kétéves mandátummal (ami 2011-ben jár le) a Wikimédia Alapítvány legfelső szintű döntéshozó testületébe, az elnökségbe. Az alapítvány egy Amerikában bejegyzett nonprofit szervezet, amely számos projektet menedzsel, többek között a Wikipédiát és a Commonst.

A választás a Software in the Public Interest szerverein fog zajlani, a szavazatok titkosak, csak a választást ellenőrző és hitelesítő kevesek láthatják őket. A szavazók tetszésük szerint sorrendbe állítják a jelölteket, a szavazatokat a Schulze-módszer szerint értékeljük, vagyis aszerint, hogy hány szavazó részesítette előnyben a jelöltet a többihez képest.

A Választási Bizottság az eredményt augusztus 12-e előtt igyekszik nyilvánosságra hozni. A részletes eredményeket később tesszük közzé. Az ezen a lapon megadott dátumok UTC idő szerint értendőek.

Tudnivalók a szavazóknak edit

Részvételi feltételek edit

Mindenki szavazhat, aki regisztrált valamelyik Wikimédia wikire, és ott megfelel az alábbi feltételeknek:

 • nincs blokkolva
 • nem bot;
 • legalább 600 szerkesztése volt 2009. június 1. előtt bármelyik Wikimédia-wikin (a globális azonosítóval rendelkezők összeadhatják a különféle wikiken tett szerkesztéseiket);
 • és legalább 50 szerkesztése volt 2009. január 1. és július 1. között.

Egy szerkesztő csak egyszer szavazhat, tekintet nélkül arra, hány különböző néven vagy hány különböző wikin regisztrált.

Kivételt képeznek a fenti feltételek alól, tehát minden megszorítás nélkül szavazhatnak:

 • a WMF szerveradminisztrátorai;
 • a WMF azon fizetett alkalmazottai, akiknek 2009. március 1. előtt kezdődött a munkaviszonya;
 • az elnökség jelenlegi és korábbi tagjai.

Hogyan szavazhatsz? edit

Ha van szavazati jogod:

 1. Olvasd el a jelöltek bemutatkozását, és döntsd el, melyiküket kívánod támogatni.
 2. Menj a "Special:Securepoll" lapra azon a wikin, ahol a legaktívabb vagy. Ha például a Metán vagy a legaktívabb, menj a meta.wikimedia.org/wiki/Special:Securepoll lapra. (A lap az adott wiki minden egyes oldalának tetejéről be lesz linkelve.)
 3. Kövesd az ott leírt utasításokat.

Tudnivalók jelölteknek edit

Az elnökségi tagok feladatai, jogai és kötelességei részletesen le vannak írva az elnökségi tagok kézikönyvében.

Az elnökségi tagok feladatai edit

Az elnökség tagjának lenni egy olyan viszonylag kisméretű szervezetben, mint a Wikimedia Foundation, melynek ugyanakkor óriási feladatai vannak, időigényes lehet. A tisztség önkéntes, és nem jár érte tiszteletdíj. Az elnökségi tagoktól természetesen senki sem várja el, hogy saját pénzüket áldozzák a szervezet működésére, de örömmel vesszük, ha segítenek adományokat gyűjteni.

Az elnökségi tagoktól elvárjuk, hogy legalább évente 3-4 alkalommal személyesen vegyenek részt az elnökség ülésein, jelen legyenek éves konferenciánkon, a Wikimánián, és részt vegyenek az előre egyeztetett online megbeszéléseken és szavazásokon. Az elnökség sokat kommunikál e-mailek, wikik és IRC segítségével. A tagok olykor egyedül tárgyalnak más szervezetekkel, cégekkel, megbeszéléseik eredményéről beszámolnak az elnökségnek és az alapítvány stábjának.

Az elnökségi tagoktól elvárjuk, hogy aktivizálják magukat egyes programokban (mint például adománygyűjtés, Wikimánia, auditálás), és hogy segítsenek az ezekkel kapcsolatos szabályzatok, alapító okiratok és határozatok kidolgozásában.

Az olyan jelölteknek, akik jelenleg a WMF alkalmazottai állnak, fel kell mondaniuk, ha az elnökségbe szeretnének kerülni. Erre a kikötésre a lehetséges érdekütközés miatt van szükség.

A jelöltség feltételei edit

Jelölt lehet mindenki, akinek

 • legalább 600 szerkesztése volt 2009. március 1. előtt bármelyik Wikimédia-wikin (a globális azonosítóval rendelkezők összeadhatják a különféle wikiken tett szerkesztéseiket);
 • legalább 50 szerkesztése volt 2009. január 1. és július 1. között;
 • nyilvánosságra hozza valódi nevét a jelölési anyagban (minthogy az elnökségi tagok személyazonossága a nyilvánosságra tartozik, az anonim vagy álnév alatti tagság ki van zárva);
 • és 18 évesnél idősebb, továbbá szülőhazájában a törvény előtt nagykorúnak minősül.
Kivételt képeznek a fenti feltételek alól, tehát minden megszorítás nélkül jelöltethetik magukat az elnökség jelenlegi tagjai.

Hogyan jelölheted magadat? edit

Ha választható vagy a tisztségre, a következőképpen jelölheted magadat:

 1. Írj egy rövid összefoglalót (max. 1200 karakter) arról, mik a terveid, mihez kezdenél tisztségeddel az elnökség tagjaként, mik a terveid, tárgyhoz tartozó vélekedéseid, korábbi tapasztalataid. Az összefoglalóban ne linkelj támogató nyilatkozatokra, részletesebb programra vagy egyéb kampányjellegű anyagra, és ne indulj közösen más jelöltekkel.
 2. küldd el jelentkezésedet 2009. július 6. 00:00 és 2009. július 27. 23:59 között (UTC). Július 27-e után kisebb (helyesírási/stilisztikai) korrekcióktól és fordításoktól eltekintve egyéb módosítás nem lehetséges. Minden más, a határidő után eszközölt bővítést külön időbélyeggel látunk el, és elkülönítve mutatjuk be, illetve csak akkor fogják látni a szavazók, ha legalább annyi nyelvre lefordítják, mint az eredeti nyilatkozat.
 3. Küldd el a személyazonosságodat igazoló anyagokat Cary Bassnek (az önkéntesek koordinátorának) 2009. július 27-ig. A Választási Bizottság egy tagja magánúton meg fog keresni, és közli veled a személyazonosság igazolásához szükséges további teendőket.

Azokat a jelölteket, akik e fenti feltételeknek és határidőknek nem tesznek eleget, kizárjuk.

Lebonyolítás edit

Naptár edit

 • 2009. június 1–30. – fordítási fázis 1.; az illetékes albizottság aktívan ügyködik a fordításon, és szorgalmazza mások részvételét, illetve terjeszti az eredményt.
 • 2009. július 6–27. – jelöltek jelentkezése.
 • 2009. július 27. – a személyazonosság igazolásának végső határideje (aki ezt lekési, vagy egyáltalán nem igazolja személyazonosságát, nem indulhat a választáson).
 • 2009. július 28. – augusztus 10. – választás.
 • 2009. augusztus 10–12. – szavazatok ellenőrzése.
 • 2009. augusztus 12. – eredmény nyilvánosságra hozatala.

Fordítók edit

Ahhoz, hogy a Wikimédia-közösség reprezentatív arányban képviselhesse magát a választáson, nagyon fontos, hogy minél több nyelvre lefordítsuk a tájékoztató oldalakat és a jelöltek nyilatkozatait. Ha tudsz segíteni a fordításban, menj a fordítást koordináló oldalra.