Wikimédia Alapítvány választások/2022/Társszervezetek részvétele/jelöltekkel kapcsolatos kérdések

A 2022-es kuratóriumi választások során a társszervezetek képviselőinek lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a jelölteknek.

Olvasd el ezt az oldalt a Mozgalmi Stratégiai Fórumot.

Folyamat

A társszervezeti képviselők szavazatukkal választották ki azt a 15 kérdést, melyre a jelöltek válaszolni fognak. A folyamat során az új Mozgalmi Stratégiai Fórumot használták, ami a Discourse nyílt forráskódú platformon alapul. Az üzeneteket a felhasználók e platform segítségével automatikusan lefordíthatják a kívánt nyelvre.

A társszervezeti képviselőknek és a jelölteknek alternatív lehetőségeket kínáltak a fórum használatára. A társszervezetek képviselői és a jelöltek e-mailben küldhették el kérdéseiket és válaszaikat, hogy azokat a nevükben a Fórumon tegyék közzé. A kérdéseket közvetlenül a jelölteknek küldték el e-mailben, és itt tették közzé. A jelöltek a válaszokat a Mozgalmi Stratégiai Fórumon és/vagy a Meta-wikin tehetik közzé. Az összes jelölt válaszai mindkét helyen szinkronban lesznek.

A kérdéseket június 18-án bocsátották a jelöltek rendelkezésére. A jelölteknek június 24. 18:00-ig (UTC) van idejük a válaszokon dolgozni. Ez az időkorlát úgy lett meghatározva, hogy a jelölteknek legyen elég esélyük arra, hogy átgondoltan válaszoljanak a kérdésekre, és ne érezzék úgy, hogy sietniük kell a válaszadással, csak azért, hogy a válaszaik hamarabb rendelkezésre álljanak, mint másoknak. Ez a "várakozási idő" csökkenti az angolul nem anyanyelvi szinten beszélő/író jelentkezők esetleges hátrányait, akiknek hosszabb időbe telhet, amíg angolul válaszolnak a nekik feltett kérdésekre. Hasonlóképpen ez lehetővé teszi a jelöltek számára, hogy ne aggódjanak amiatt, hogy nem tudnak gyorsan válaszolni, ha történetesen az életük más területein elfoglaltak, amikor a kérdések elérhetővé válnak.

Társszervezeti kérdések

Az alábbiakban a 15 javasolt és a társszervezetek által kiválasztott kérdést mutatjuk be, a kapott szavazatok száma szerint rendezve.


 1. Milyen tapasztalataid vannak a Wikimédia projektek befogadóbbá és igazságosabbá tételében?
 2. Mely, jelenleg központilag a Wikimédia Alapítvány által betöltött szerepek és felelősségi körök decentralizálását támogatnád más mozgalmi egységekhez?
 3. Hogyan képzeled el a Wikimédia Alapítványt 5-8 év múlva? Hogyan néz ki, mi a szerepe, mit csinál és mit nem csinál?
 4. Milyen kulcsfontosságú képesítéseket és tapasztalatokat hoznál a szerepkörbe egy olyan nagy szervezet vezetése, irányítása és stratégiai tervezése terén, mint a WMF?
 5. Hogyan szeretnéd, hogy a következő öt évben változzon a társszervezetek szerepe?
 6. Hogyan közelítenéd meg a Mozgalmi Stratégia számos, még el nem indított kezdeményezését?
 7. Egyéni kurátori tagként hogyan fogod összehangolni a szervezet iránti lojalitási kötelességedet a mozgalomban érdekelt felek elvárásainak sokféleségével?
 8. Sikerekből és kudarcokból egyaránt tanulunk. Milyen döntő módon vallott kudarcot a Wikimédia-mozgalom, és mit tanulhatunk ezekből a kudarcokból?
 9. Hogyan látod a más szabad tudásprojektekkel, például az OpenStreetMap-pal és az Internet Archive-val való együttműködés szerepét?
 10. Mit kellene rövid távon tenni annak érdekében, hogy az erőforrások elosztása és a társszervezetek finanszírozási protokolljai méltányosabbak legyenek?
 11. Hogyan lehet kezelni a kisebb vagy alulreprezentált nyelvek nyelvi akadályait?
 12. Hogyan képzeled el a technológiai infrastruktúránkat érintő változásokat, melyek a következő öt évben javítják a hozzáférést és az elmaradott közösségek részvételét a projektjeinkben?
 13. Szerinted mit kell tennie a Wikipédiának, hogy javítsa a közvéleményben kialakult képét és megítélését?
 14. Támogatnád-e azt az elképzelést, hogy a WMF olyan szabad tudásprojekteket szponzoráljon, melyekből hasznot húz, mint például az OpenStreetMap Foundation vagy az Internet Archive?
 15. Hogyan látod, hogy a mozgalom stratégiája a helyi közösségeken belül megvalósítható?

A többi kérdést a A Wikimédia Alapítvány 2022-es kuratóriumi választására javasolt és nem kiválasztott társszervezeti kérdések oldalon olvashatod.