WikiWomen Erasmus+ Project/nl

This page is a translated version of the page WikiWomen Erasmus+ Project and the translation is 100% complete.

Toolkit voor leerlingen

Welkom bij de WikiWomen toolkit voor studentenmateriaal. Deze toolkit bevat een verzameling bronnen en materialen die rechtstreeks door de docent kunnen worden gebruikt of dienen als inspiratie voor het vinden en maken van verschillende materialen die aansluiten bij de onderwerpen in de toolkit. Net als Wikimedia Commons is deze verzameling open-source en gratis te gebruiken en aan te vullen met andere relevante en bruikbare materialen.

De toolkit bestaat uit elf stappen, waarvan er twee optioneel zijn (peer review en presentatie). Elke stap is te vinden in een aparte map, waarin een uitleg van het doel van de stap wordt gegeven. Elke map bevat ook voorbeelden van te gebruiken bronnen en oefeningen die passen bij het onderwerp of thema van de betreffende stap. Elke stap is beschikbaar in het Engels als een lingua franca: de Engelse versie dient als voorbeeld om mee te werken. De materialen in de Engelse versie kunnen worden vertaald naar je eigen (minderheids)taal, afhankelijk van het Engelse taalniveau van de studenten. Naast de Engelse versie zijn er drie minderheidstaalversies beschikbaar, namelijk versies in het Baskisch, Fries en Iers, inclusief bronnen in de respectieve minderheids- en meerderheidstalen.

Inhoud

Beoordeling en cijfers

Om ervoor te zorgen dat het WikiWomen-materiaal in elke (minoriteit) taalcontext op elke middelbare school kan worden gebruikt, zijn de volgorde van lesplannen en beoordelingsprocedures flexibel.

Docenten hebben de vrijheid om de volgorde van de lesplannen te bepalen en te kiezen welke categorieën het meest geschikt zijn voor hun studenten. Hierdoor wordt het beoordelingsproces bepaald door de gekozen lesplannen, en is het aan de docent om te beslissen hoe de beoordelingsprocedure zal verlopen. Hier zijn enkele suggesties voor hoe de beoordelingsprocedures kunnen plaatsvinden:

  • Tijdens de stappen genderkloof en minderheidstalen, Wikipedia-essentials, Wikipedia-bewerkingsbasis, onderzoeksvaardigheden en onderzoeksnormen kunnen toetsen worden ontwikkeld waarin studenten vragen beantwoorden nadat ze bepaalde bronnen hebben bestudeerd.
  • Het onderzoeksuitje kan worden beoordeeld door de studenten een kort verslag over de reis te laten schrijven. Het eindproduct kan worden beoordeeld op schrijfvaardigheid.
  • Ten slotte zijn de stappen peer review en presentatie optionele stappen die vooral geschikt zijn voor beoordeling.