WQ/2/chapter-de/nl

< WQ‎ | 2‎ | chapter-de

Wikimedia Deutschland ([1]) is bezig geweest met veel administratieve zaken. Het Duitse chapter heeft nu officieel de status van niet-BTW-plichtige non-profit organisatie. Om antwoorden te krijgen op enkele veelgestelde vragen over de impact van auteursrechten en de GNU FDL op Wikipedia, heeft Wikimedia Deutschland een Duitse jurist ingeschakeld die gespecialiseerd is in licentie-issues rond Open Source en Open Content.

Sinds eind september neemt Wikimedia Deutschland, samen met de Wirtschaftsförderung Region Stuttgart (WRS, Regionale Wetenschapsbevordering Stuttgart) en Prof. Deborah Weber-Wulff van de Fachhochschule für Technik und Wirtschaft Berlin (FHTW, Hogeschool voor Techniek en Wetenschap) in Berlijn, deel aan het onderzoek "Neue Medien in der Bildung [2]" ("Nieuwe media in het onderwijs"). Dit onderzoek gaat uit van het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF, het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek). Twee aanvragen zijn inmiddels ingediend; de selectie zal aan het eind van dit jaar afgerond zijn.

Begin oktober heeft Wikimedia Deutschland contact opgenomen met de OSCE, die de "OSCE Human Dimension Implementation Meeting [3]" in Warschau organiseerde. Jimbo Wales gaf hier een lezing over Wikipedia in het panel "Guaranteeing Media Freedom on the Internet." Later die maand vertegenwoordigde een groep van het Duitse chapter Wikimedia bij Berlinux, een Linux-congres in Berlijn van 22 tot 23 oktober, met een stand en een lezing. Het gerucht gaat dat John "maddog" Hall daar gezien is terwijl hij een Wikipedia t-shirt droeg. Tijdens meerdere ontmoetingen zijn de contacten met uitgever Brockhaus versterkt, en met Directmedia, een Berlijns bedrijf dat de CD-versie van Wikipedia geproduceerd heeft. De uitgave van de Wikipedia-CD ontving meerdere positieve reacties in de Duitse media en is verspreid op de omslag van het computertijdschrift Chip. Directmedia verwacht in de lente een DVD-versie van Wikipedia uit te brengen, en heeft ons uitgenodigd om hun stand te delen tijdens de boekenmarkt van Leipzig.

In december was Wikimedia Deutschland aanwezig bij de 21C3, het jaarlijkse congres van de Chaos Computer Club. Jimbo Wales gaf hier een presentatie over Wikipedia. Tevens heeft Wikimedia Deutschland twee belangrijke ontwikkelaars van de MediaWiki-software, Brion Vibber en Tim Starling, uitgenodigd voor een Mediawikiconferentie.

De afgelopen maanden is veelvuldig melding gemaakt van Wikipedia in de Duitstalige pers. Zo had Tagestzeitung een artikel gewijd aan Wikipedia, en publiceerde Bild-Zeitung, de grootste tabloid van Duitsland, een artikel over "hoe-en-wat" Wikipedia. De start van de Duitstalige versie van Wikinews is goed ontvangen door Duitse journalisten, hoewel de:Wikinews nog in de kinderschoenen staat.