WQ/2/Wikinews/Nl

< WQ‎ | 2
Wikinews

(Wikinews) is, vooralsnog in het Nederlands, het Engels en het Duits, van start gegaan in november 2004. Eerst in het Engels, waarna het Duits (december) en het Nederlands (januari) al snel volgden. Wikinews is het eerste Wikimedia-project waarbij voor de totstandkoming uitgebreid gebrainstormd en meertalig gemeenschap-breed gestemd is, en waarvoor de expliciete goedkeuring van de Board of Trustees gevraagd (en verkregen) is.

Erik Moeller (gebruikersnaam: Eloquence) bracht lijn in de discussie door een concreet voorstel te doen over de structuur van Wikinews, en de wijze waarop daarover gestemd zou kunnen worden. Hoewel de site die daaruit voortkwam begon als een demoversie, kreeg deze snel aandacht van bloggers, slashdot.org en diverse media.

De grootste vraag was waarschijnlijk of het succes van Wikipedia herhaald kon worden door nieuwsgaring. Veel vrijwilligers waren bang dat de snelheid waarmee nieuws gebracht moet worden, ten koste gaat van de neutraliteit, wat één van de kernwaarden van Wikimedia is. Of deze angst gerechtvaardigd is moet blijken, hoewel de eerste tekenen positief zijn.

Wikinews zit nog in de beta-fase. Het wordt nog opgebouwd, maar het bestaan van Wikinews als een Wikimediaproject is inmiddels breed geaccepteerd. Erik heeft een stuk geschreven over het verleden en de toekomst van het project, en benadrukt dat het proces van goedkeuren van bijdragen nog in ontwikkeling is. Dit proces zal nog de nodige veranderingen ondergaan om eenvoudiger en vanzelfsprekender te worden. Er is een spanningsveld tussen het eenvoudig toegankelijk maken van Wikinews voor iedereen (inclusief nieuwkomers), en het beschermen van de kwaliteit. Onder andere de publicatie van ongecontroleerde en incomplete nieuwsberichten op de hoofdpagina is uitgebreid bediscussieerd. Door enkele actieve vrijwilligers, onder wie IlyaHaykinson, TalkHard en Lyellin, is uitgebreid geschreven over dit onderwerp.

Als je nagaat dat circa de helft van de bijdragen te maken hebben met politiek en conflicten, is het niet verbazingwekkend dat sommigen zich zorgen maken om de objectiviteit en juistheid van de nieuwsberichten. Sommige vrijwilligers zijn van mening dat we ons meer toe zouden moeten leggen op achtergrondartikelen en wekelijkse nieuwspublicatie in plaats van het meest actuele nieuws, waardoor meer tijd besteed kan worden aan kwaliteitscontrole. Calrosar, een van de vele vrijwilligers van Wikinews en actief deelnemer aan de discussies over de neutraliteit van artikelen, merkt op dat Wikinews zich goed ontwikkelt en positieve resultaten laat zien. Desondanks liggen er grote uitdagingen voor Wikinews. Velen hebben aangegeven dat het creëren van een echt vrije en objectieve nieuwsbron moeilijker is dan het creëren van een vrije encyclopedie. Graag willen we alle vrijwilligers van andere Wikimediaprojecten uitnodigen om eens langs te komen, deel te nemen aan discussies, artikelen te schrijven, en te helpen Wikinews op te bouwen.

Links:

Meningen van vrijwilligers van Wikinews

  • Erik Moeller: [1]
  • IlyaHaykinson: [2]
  • TalkHard: [3]
  • Lyellin: [4]
  • Carlosar: [5] (en andere delen van die pagina)

Media en slashdot

  • Wired News Wikipedia Creators Move Into News door Joanna Glasner, 29 november 2004: [6]
  • TechNewsWorld Open-Source News? Wiki Builds a New Kind of Journalism door John P. Mello Jr., 30 november 2004: [7]
  • Slashdot: [8]

Cijfers:
Circa 2.000 pagina's en 150-200 artikelen. 150 categorieën. Meer dan 800 geregistreerde vrijwilligers, circa 8000 wijzigingen.