WQ/2/Founder/Nl

< WQ‎ | 2‎ | Founder
Jimbo Wales in France.jpg

Het afgelopen jaar is bijzonder enerverend geweest voor Wikimedia, maar het komende jaar wordt nog enerverender!

Het lijkt al jaren geleden dat we gedurende drie dagen vrijwel geheel offline waren omdat twee van de drie servers het begaven. Maar dat is nog maar net een jaar geleden. Nu, een krap jaar later, hebben we 40 servers en er komen er meer.

In het afgelopen jaar zijn we gegroeid van een website die half bang was om in de schijnwerpers gezet te worden door de nieuwssite Slashdot omdat we het extra verkeer niet aankonden, tot een website die het nauwelijks merkt als we "geSlashdot" worden.

Maar onze groei is niet verminderd en versnelt misschien zelfs. We zijn met iets unieks bezig, dat mensen wereldwijd meeneemt in de eerste dromen over wat het Internet zou kunnen zijn: het delen van kennis, kennis gratis weggeven, samenwerken om de benodigdheden te creëren om van deze een betere wereld te maken.

Niemand kan precies aangeven wat het nieuwe jaar ons zal brengen, maar sommige ontwikkelaars voorspellen dat als we de huidige groei volhouden, we tot de top 100 of zelfs de top 50 van meest bezochte websites zullen zijn aan het eind van dit jaar. Deze groei zou spannend zijn voor iedereen, maar voor ons is het extra spannend vanwege de manier waarop we het bereikt hebben: op een manier die niemand voor mogelijk had gehouden... honderden vrijwilligers die samenwerken op een losse en anarchistische manier om iets te bereiken waar we echt in geloven.

Hoe gaan we om met deze groei? Op dezelfde wijze als we in altijd al gedaan hebben: door zorgvuldig en veelvuldig te overleggen met degenen die de beste ideeën hebben op het specifieke gebied. We moeten de punten benoemen waarop we hulp het hardst nodig hebben, en vervolgens die hulp bewust zoeken.

Zo wordt bijvoorbeeld de druk op de tijd van ontwikkelaars steeds groter, en zullen we nieuwe ontwikkelaars moeten aantrekken. Dit is moeilijker dan het vinden van nieuwe auteurs, omdat nieuwe ontwikkelaars veel meer moeten leren voordat ze maximaal productief kunnen zijn. Een ander voorbeeld is dat we weten dat er lacunes zijn in de kennisgebieden die Wikipedia bestrijkt, wat betekent dat we op zoek moeten naar auteurs die geïnteresseerd zijn in andere onderwerpen dan de huidige leden van onze gemeenschap.

Ik wil iedereen vragen om voor 2005 het goede voornemen te maken om na te denken over hoe om te gaan met deze groei, en in het bijzonder hoe we de hulp kunnen vinden die we nodig hebben. Als elke vrijwilliger één persoon aan kan dragen die iets nieuws toe kan voegen aan onze gemeenschap, zou dat een grote positieve invloed hebben op ons vermogen om te groeien terwijl we gelijkertijd verbeteren.