Visuele tekstverwerker/Nieuwsbrief/2015/Oktober

This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/October and the translation is 100% complete.

In een andere taal lezenInschrijflijst voor deze meertalige nieuwbrief

Visuele tekstverwerker

Wist je dat?

Je de visuele tekstverwerker op smartphones en tablets kunt gebruiken.

Schermafbeelding van het menu voor het wisselen van wikitekst naar de visuele tekstverwerker.

Klik op het potloodicoon om de pagina te bewerken. Klik dan op het tandwielicoon in de rechterbovenhoek en kies "Switch to visual editing".

Het systeem onthoudt welke bewerkomgeving je voor het laatst gebruikt hebt, en geeft je automatisch diezelfde omgeving als je weer een pagina bewerkt. In de komende maanden zal de desktopsite ook op een dergelijk systeem overgaan.

Voor meer informatie over de visuele tekstverwerker kunt u de gebruikershandleiding lezen en helpen vertalen.

Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het team achter de visuele tekstverwerker veel bugs gefixt, nieuwe mogelijkheden toegevoegd, en kleine veranderingen in het ontwerp gemaakt. Het team publiceert wekelijks een rapport op mediawiki.org. Een overzicht van hun huidige werkzaamheden is beschikbaar in Phabricator. Het team werkt er momenteel aan de ondersteuning voor talen als Japans en Arabisch te verbeteren, het bewerken op mobiele telefoons en tablets makkelijker te maken, en uitgebreide bewerkingsmogelijkheden voor formules, grafieken, galerijen en uploaden te bieden.

Recente verbeteringen

Gebruikerseducatie: De eerste keer dat je de visuele tekstverwerker gebruikt, wordt je aandacht gevestigd op de knoppen voor "Link" en "⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽". Als je op deze knoppen klikt, wordt uitgelegd waar ze voor zijn.(T108620) Hiernaast is de welkomstboodschap voor nieuwe gebruikers eenvoudiger gemaakt, om nieuwe gebruikers zich meer welkom te doen voelen. (T112354) Er zijn plannen om nog meer gebruikerseducatie in de software op te nemen.

Koppelingen: Het is nu makkelijker om te zien of de tekst die je typt wordt toegevoegd aan een koppeling, of dat het buiten de koppeling terecht komt. (T74108T91285) De visuele tekstverwerker heeft nu volledige ondersteuning voor koppelingen op basis van ISBN-, PMID- en RFC-nummers. (T109498, T110347, T63558) Er is een speciale interface voor het bewerken van deze "magische koppelingen".

Uploaden: Geregistreerde gebruikers kunnen afbeeldingen en andere media nu naar Commons uploaden tijdens het bewerken. Klik op de nieuwe tab onder "Insert -> Images and media". Je wordt door het uploadproces geleid zonder dat je de visuele tekstverwerker hoeft te verlaten. Aan het einde van het proces wordt de afbeelding in de pagina ingevoegd. Dit proces ondersteunt maar één bestand tegelijk, de gebruiker moet er zelf de rechten op hebben, en het bestand moet worden vrijgegeven onder de standaardlicentie van Commons. Voor minder eenvoudige gevallen wordt de gebruiker doorverwezen naar meer geavanceerde uploadmethoden. Je kunt ook een afbeelding rechtstreeks de pagina inslepen. Dit zal in de toekomst ook in de broncodemodus mogelijk gemaakt worden.

Mobiele telefoons: Binnen de mobiele Wikipedia site was de visuele tekstverwerker voorheen alleen voor tablets beschikbaar. Nu kan het op alle mobiele apparaten, zoals smartphones, gebruikt worden. (T85630) Voorheen konden bewerkingsconflicten niet afgehandeld worden op de mobiele website. Dit werkt nu, zowel in de broncodemodus, als in de visuele tekstverwerker. (T111894) Soms konden sjablonen en dergelijke dingen niet verwijderd worden op de mobiele website. Als ze geselecteerd waren, verdween in sommige browsers het toetsenbord. Er is nu een nieuwe knop met "Delete", zodat deze objecten ook verwijderd kunnen worden als het toetsenbord buiten zicht is. (T62110) Cellen in tabellen kunnen nu ook op de mobiele website bewerkt worden.

Uitgebreide bewerkingsmogelijkheden: Je kunt nu bladmuziek toevoegen en bewerken in de visuele tekstverwerker.(T112925) Er zijn aparte tabs voor geavanceerde opties, zoals MIDI- en Ogg-audiobestanden. (T114227, T113354) Tijdens het bewerken van formules en andere blokken worden eventuele foutmeldingen al tijdens het bewerken getoond. Het is ook mogelijk om sommige soorten grafieken te bewerken; ondersteuning voor het toevoegen van nieuwe grafieken, en ondersteuning voor nieuwe soorten grafieken, komt nog.

Op de Engelse Wikipedia is de visuele tekstverwerker nu automatisch beschikbaar voor iedereen die een nieuwe account aanmaakt. De optie om de visuele tekstverwerker aan of uit te zetten is verplaatst naar de normale locatie, onder Speciaal:Voorkeuren.

Toekomstplannen

Het zal binnenkort mogelijk zijn om van wikitekst naar de visuele tekstverwerker over te schakelen nadat je begonnen bent met bewerken. (T49779) Momenteel is het alleen mogelijk om in de omgekeerde richting te wisselen, van de visuele tekstverwerker naar wikitekst. Als het eenmaal mogelijk is om in beide richtingen te wisselen, maakt dat een gecombineerde bewerkingsknop mogelijk. (T102398) Dit project zal de knoppen "Edit" en "Edit source" combineren tot één knop met "Edit" erop, net als nu al het geval is op de mobiele website. Deze knop zal de laatst gebruikte bewerkingsomgeving openen.

Laten we samenwerken

  • Deel je ideeën en stel vragen op VisualEditor/Feedback. Flow wordt gebruikt voor discussies op deze feedbackpagina.
  • Kun je Koreaans of Japans lezen en typen? David Chan werkt aan de taalondersteuning en heeft mensen nodig die weten welke programma's mensen gebruiken om in sommige talen te typen. Als je Japans of Koreaans spreekt, kun je hem helpen om de ondersteuning voor deze talen te testen. Als je kunt helpen, zie dan de instructies voor wat je kunt testen, en meld problemen in Phabricator (Koreaans - Japans) of op Wikipedia (Koreaans - Japans).
  • Lokale beheerders kunnen automatische bronvermeldingen via Citoid opzetten voor hun wiki. Als je hulp nodig hebt, stuur ons dan een verzoek in het Citoid-project op Phabricator, met links naar de TemplateData voor de belangrijkste bronvermeldingssjablonen op je wiki.
  • De wekelijkse triagevergaderingen staan open voor vrijwilligers. Zie mw:VisualEditor/Weekly triage meetings voor instructies voor het deelnemen aan deze vergaderingen en het nomineren van bugs. Je hoeft niet deel te nemen aan de vergadering om een bug te nomineren: je kunt naar Phabricator gaan en het "hoofdproject" voor VisualEditor toevoegen aan de bug.

Als je dit niet in je voorkeurstaal leest, help ons dan alsjeblieft met vertalen! Schrijf je in voor de mailing list voor vertalers of neem rechtstreeks contact met ons op, zodat we je het kunnen laten weten als de volgende nieuwbrief klaar is. Dankjewel!