This page is a translated version of the page Vandal and the translation is 57% complete.
Outdated translations are marked like this.

Вандал е некој што го намалува општоприфатениот квалитет на статиите, најчесто од забава, и вметнува очигледни глупости во разговорите, целосно брише статии, или на некој друг начин се однесува со непочитување кон поделотворните учесници . Ова поттикнува маѓепсан круг што ги тера примерните корисници да си заминат.

Поклопување со сродни класификации

Троловите може, но не мора да важат за вандали. Некои сметаат дека тие се друштвени вандали. Овие обично се истите што сметаат дека Википедија е некаква заедница.

Спамерите се вид на вандали кои во викистраниците ставаат непосакувани надворешни врски за да си ги промовираат нивните страници (или на нивните клиенти) во пребарувачи. МедијаВики има извесни функции против спам. Највеќето нови инсталации го користат атрибутот „rel=nofollow“ за сите надворешни врски, што значи дека спамирањето на тие викија е сосема бесмислено и бесцелно!

Поврзано