Tin cậy và An toàn

This page is a translated version of the page Trust and Safety and the translation is 24% complete.
Outdated translations are marked like this.
 Trust & Safety Resources Programs and Processes 

Đánh giá và báo cáo:

Dự án Phabricator: Tin cậy và An toàn

Tin cậy và An toàn (tiếng Anh: Trust and Safety, viết tắt: T&S, trước đây là Cộng đồng Vận động, SuSa, Hỗ trợ và An toàn) xác định, xây dựng - và khi thích hợp - các quy trình nhân viên đảm bảo an toàn cho người dùng của chúng ta; thiết kế, phát triển và thực hiện chiến lược tích hợp pháp lý, sản phẩm, nghiên cứu và học tập & đánh giá để chủ động giảm thiểu rủi ro cũng như quản lý sự an toàn chung của cộng đồng trực tuyến và ngoại tuyến của chúng tôi khi xảy ra sự cố. Niềm tin và sự an toàn là một phần của cánh Cộng đồng và Khả năng của chúng tôi đang gặp gỡ Luật pháp. Chúng tôi mong muốn cung cấp các dịch vụ Tin cậy và An toàn từ bi, đáng tin cậy và toàn diện cho Quỹ và các cộng đồng tình nguyện và các chi nhánh mà nó hỗ trợ nhưng phần lớn thời gian của chúng tôi cũng chỉ dành cho "chữa cháy".

Chúng tôi làm gì

Nhóm Tin cậy và An toàn hỗ trợ nhân viên, công chúng và tình nguyện viên trong cộng đồng của chúng tôi thông qua khoảng 11 quy trình làm việc trong ba lĩnh vực rộng lớn. Nhóm này bao gồm hai nhóm phụ: Chính sách và Hoạt động. Bạn có thể tìm thêm chi tiết trong kế hoạch hàng năm hiện tại của chúng tôi.

Niềm tin và sự an toàn

Wikimedia Foundation nhằm mục đích trì hoãn các quy trình cộng đồng địa phương và toàn cầu để chi phối các tương tác trên wiki. Tuy nhiên, đôi khi, chúng ta phải can thiệp để bảo vệ sự an toàn và toàn vẹn của người dùng, những người đóng góp và công chúng. Chúng ta hỗ trợ một môi trường lành mạnh cho các dự án của chúng tôi thông qua một số lĩnh vực làm việc. Trong số các biện pháp khác, chúng tôi nhận và xử lý các báo cáo về các vấn đề an toàn chính trong các dự án Wikimedia, bao gồm các mối đe dọa tự tử, đe dọa bạo lực và khiêu dâm trẻ em. Chúng tôi cũng sở hữu các chính sách liên quan đến Wikimedia Foundation cấm người dùng từ các dự án và từ các sự kiện do Quỹ tài trợ hoặc hỗ trợ, và chúng tôi làm việc với các nhóm Foundation khác để giải quyết mối lo ngại về quyền riêng tư và quyền tự do của người dùng không nhất thiết tăng lên đến mức cấm.

Là một phần trong cam kết của Quỹ nhằm tôn trọng quyền tự chủ của cộng đồng, nhóm Trust & Safety không xử lý các tranh chấp chung của cộng đồng hoặc thành viên cộng đồng có thể được giải quyết thông qua các quy trình cộng đồng, cũng không phải là địa điểm kháng cáo cho các chính sách và quyết định của cộng đồng. . Mặc dù chúng tôi rất sẵn lòng hỗ trợ các thành viên cộng đồng cần sự giúp đỡ, nhưng nhiều lần sự giúp đỡ đó sẽ bao gồm hỗ trợ người đó tìm địa điểm cộng đồng phù hợp để giải quyết vấn đề của họ.

Lưu đồ chi tiết quy trình công việc điều tra khi đánh giá yêu cầu hành động Office

Regular workflows include:

 • Evaluation and reporting:
  • General Trust and Safety inquiries and reports of abuse can be submitted through: ca(_AT_)wikimedia.org, in line with the Office actions policy.
  • Threats of imminent physical harm can be submitted to: emergency(_AT_)wikimedia.org, according to the Threats of harm protocol.
  • Assessment of child protection concerns including reports of child pornography filed through: legal-reports@wikimedia.org, as per Child protection.
 • Global and Event bans: Requests, inquiries, investigations and maintenance. (See also log of global bans by Trust and Safety.)
 • AffCom support: Assist the Affiliations Committee as appropriate in relation to Trust and Safety matters
 • Identification and access rights for community: see access to nonpublic personal data noticeboard
 • Trust and Safety database management: mandatory and best-practice record-keeping
 • Trust and Safety Disinformation: The Trust and Safety Disinformation team focuses on supporting communities in identifying and countering disinformation campaigns in line with the Disinformation Attribution model, on Wikimedia Foundation platforms. The team supported the evaluation of long-standing community concerns about the disinformation issue on Croatian Wikipedia and collaborated closely with English language Wikipedia functionaries ahead of the US presidential election 2020 following the VP incident study.

Direct community support

In close collaboration with Product and other parts of the Legal department, the team lead several trust engineering initiatives.

Other regular workflows include:

Internal support

We provide guidance, advice and support to Foundation staff, the Board, and committees. We assist staff routinely with community and content-related concerns, including processing DMCA takedown and notification requirements and, where necessary, responding to search warrants and legally valid subpoenas. We manage requests for advanced user rights required for staff members to do their work by assessing needs and liaising with the stewards.

Regular workflows include:

 • Supporting Executives: the Executive Director, the Executive Office, Jimmy Wales.
 • Liaison work: to the cross-wiki Ombuds Commission, the Code of Conduct Committee, and other Wikimedia Foundation teams.
 • Supporting the staff: Advanced privileges and user rights for staff.
 • Legal support: DMCA takedown and notification requirements, search warrant and subpoena compliance, and comparable workflows

Office actions workflow

Flowchart detailing how to report a Wikimedia-related incident
More information: Office actions

Part of the Trust and Safety team's responsibility within the Wikimedia Foundation is to implement office actions. These articles are rare, and performed pursuant to the Terms of Use, typically as a last resort. Office actions are used to handle privacy violations, child protection, copyright infringement, systematic harassment, and other violations of the Terms of Use that cannot be handled through community-governed processes.

The process leading up to an office action varies considerably based on the action and the circumstances surrounding it. The strongest actions in common use are those taken against users of the websites, typically in the form of global or event bans. These actions are the result of user conduct investigations undertaken by Trust and Safety Specialists, which go through a rigorous review cycle as documented in the flowchart to the right.

Other office actions can include deletions of illegal material. This typically consists of sensitive images of minors which violate the laws of the United States. Trust and Safety also performs deletions to satisfy the Wikimedia Foundation's DMCA Policy, an archive of which is maintained on Foundation wiki.

Appeals

The case review committee enables directly involved community members to request review of a community committee of Trust and Safety behavioral investigation outcomes. This committee is equipped to review certain office actions on appeal from individuals directly involved in the case (as the requesting or sanctioned party). For more information, see Office actions#Appeals.

Tham khảo