Translation requests/PR-1mil/Da:

Status: 14:19, 13 Sep 2004 (UTC)

Wikipedia har nået en million artikler

edit

{date}, 2004 (Tampa, Florida): Wikimedia Foundation annoncerede i dag, at artikel nummer én million er blevet oprettet i Wikipedia, som er dets projekt til udarbejdelse af en frit tilgængelig online-encyklopædi (Wikipedia.org). Encyklopædien Wikipedia blev påbegyndt i januar 2001 og i skrivende stund er den både verdens største encyklopædi og den hurtigst voksende; der arbejdes på artikler på over hundrede forskellige sprog. Næsten 2.500 nye artikler tilføjes dagligt til Wikipedia, foruden ti gange så mange opdateringer til eksisterende artikler.

Wikipedia skrives udelukkende af frivillige, der bidrager til, opdaterer og redigerer artikler i en samarbejdsproces. "Idéen med at dele viden er effektiv," sagde Jimmy Wales, Wikipedias grundlægger.

Processen med at bidrage til Wikipedia styres af den officielle politik om at bidrag skal skrives fra en neutral synsvinkel, hvilket kræver at bidragyderne samarbejder for at undgå at artiklerne bliver farvet af bestemte synsvinkler. Selv artikler, som dækker kontroversielle emner, kan skrives ved hjælp af denne proces. Bidragyderne bygger på hinandens redigeringer i samarbejde, og fejlagtige redigeringer bliver hurtigt rettet til. "Alle ændringer gennemgås af andre bidragydere uden forsinkelser," sagde Wales.

Wikipedia er nu blandt de ti mest populære opslagsværker på internettet ifølge Alexa.com. Wikipedia anvendes i stigende grad af studerende, journalister og alle andre, der har behov for at slå noget op i dagligdagen. Wikipedia er også blevet citeret tusindvis af gange i et bredt udvalg af dokumenter og udgivelser, blandt andre nyhedsbreve, bøger, akademiske studier og sågar juridiske dokumenter.

Med sit trofaste brugerfællesskab har Wikipedia også opnået anerkendelse som et websted, der fokuserer på samarbejde. Det har været medvirkende til, at Wikipedia har vundet to internationale priser i 2004, Prix Ars Electronica for "digitale fællesskaber" og en Webby Award for "bedste fællesskab".

Wikipedia anvender en form for wiki-programmel kaldet MediaWiki, der tillader, at alle og enhver kan redigere en side når som helst, og ændringerne vil med det samme kunne ses (wiki betyder "hurtig" på hawaiiansk). De besøgende kan også kigge på ældre udgaver af siderne, for at se hvordan en artikel har udviklet sig.

Desuden er statiske udgaver af Wikipedia under forberedelse til udgivelse på cd eller dvd. En tysk-sproget udgave vil snart blive udgivet af Directmedia Publishing, og en to-sproget fransk/engelsk udgave vil indgå som en del af Mandrakesofts Linux-distribution.

Al tekst på Wikipedia udgives under betingelserne i GNU Free Documentation Licence (GFDL), der gør det muligt for bidragydere at udvide og ændre hinandens arbejde baseret på princippet kaldet "copyleft." Dette betyder at licensen giver tredjepart retten til at genbruge Wikipedia-artikler, så længe de også videregiver denne rettighed til andre. MediaWiki-programmellet er tilgængeligt under en lignende licens beregnet til software.

Wikipedia bliver i stigende grad flersproget; i det forgangne år har størstedelen af væksten været på andre sprog end engelsk. Blandt de mere end hundrede sprogudgaver af Wikipedia har 14 i øjeblikket over 10.000 artikler hver (engelsk: 343.000, tysk: 137.000, japansk: 70.000, fransk: 51.000, svensk: 39.000, polsk: 37.000, hollandsk: 35.000, spansk: 29.000, italiensk: 23.000, dansk: 20.000, portugisisk: 15.000, esperanto: 14.000, kinesisk: 13.000 og hebraisk: 10.000).

Foruden Wikipedia, understøtter "non-profit"-organisationen Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org) også flersprogede søsterprojekter, blandt andre Wiktionary (en ordbog og begrebsordbog på wiktionary.org), Wikiquote, (en omfattende samling af berømte citater og bevingede ord på wikiquote.org), Wikibooks (en samling af elektroniske bøger på wikibooks.org) og Wikisource (et arkiv indeholdende "public domain"-dokumenter på wikisource.org). Alle disse projekter udgives under den samme licens og kører på MediaWiki-programmellet. Som støtte til disse projekter har Wikimedia Foundation indsamlet mere end €80,000 siden sin oprettelse. På wikimediafoundation.org/fundraising kan man få flere oplysninger og donere.

Med redigeringer hvert eneste minut hver eneste dag, er det umuligt at forudsige, hvor Wikipedia og dets søsterprojekter vil være om et år. Men Wikipedias vækst har været stigende, også i de seneste måneder og med den nuværende hastighed vil Wikipedia være fordoblet igen til næste forår.

Yderligere oplysninger

edit

For spørgsmål og interviews, kontakt:

Malene Thyssen, dansk Wikipedia-pressekontakt
Telefon:
E-mail: wikipedia@wikipedia.dk

Brian Hansen, dansk Wikipedia-pressekontakt
Telefon:
E-mail: wikipedia@wikipedia.dk

Jimmy Wales, bestyrelsesformand for Wikimedia Foundation (taler kun engelsk)
Telefon: (+1)-727-644-3565
E-mail: jwales@wikimedia.org

For flere baggrundsoplysninger, se: