Training modules/dashboard/slides/11107-what's-on-public-domain/sq

This page is a translated version of the page Training modules/dashboard/slides/11107-what's-on-public-domain and the translation is 100% complete.

Çfarë është domeni publik?

Ju gjithashtu mund të ndani veprat që gjeni në domenin publik.

Një vepër në domenin publik nuk mbulohet nga e drejta e autorit e askujt. Zakonisht, këto janë vepra të krijuara dhe të ndara pa asnjë kufizim, për shembull, nga disa agjenci qeveritare, ose ato janë vepra ku afatet kohore për të drejtat e autorit kanë skaduar (në SH.B.A., veprat e botuara para vitit 1923 janë në domenin publik).

Si dhe kur veprat hyjnë në domenin publik ndryshon nga vendi. Për një udhëzues referimi, vizitoni Help:Public domain, ose futni atë term në shiritin e kërkimit të Wikimedia Commons.

Disa këshilla për domenin publik:

  • Vetëm për shkak se nuk shihni njoftim për të drejtat e autorit nuk do të thotë se nuk është nën të drejtën e autorit.
  • Vetëm për shkak se diçka është më e vjetër se interneti nuk do të thotë se nuk është nën të drejtat e autorit.
  • E drejta e autorit transferohet, kështu që edhe nëse autori ka vdekur, vepra mund të jetë ende nën të drejtat e autorit.
  • Nëse vepra është në dispozicion lirisht, kjo nuk do të thotë se është falas për t'u përdorur.
  • Shkrepjet e publicitetit, për shembull, të personave të famshëm, zakonisht nuk janë në pronësi publike.