Thesswiki

This page is a translated version of the page Thesswiki and the translation is 100% complete.
Thesswiki logo.png
WM CUG GR.png

thesswiki е проект за уикиград, който цели дигитализирането на историята на културата на град Солун от самите му граждани, използвайки най-значимата онлайн енциклопедия в света, Уикипедия, и преплитайки цифровите записи с градската среда. thesswiki е кибер-физически проект, който се стреми да въздейства върху културата, образованието, туризма и електронното управление. Проектът е за образователни и културни дейности чрез съпреживяване за интегриране на свободния и лесен достъп до знанието с ежедневието на гражданите и за използване на уикитата в публичното пространство и култура. Специфични дейности, свързани с образователното измерение на проекта, включват обучителни семинари по писане в Уикипедия, уикипедиански срещи от целия свят (уики-лагери), уебинари, работилници и други мероприятия.

Солун: Уикипедиански град

 
Мултинационализмът на Солун: Новата джамия е била построена от италианския архитект Виталиано Позели през 1902 г. за еврейската общност „дьонме“, приела исляма.
 
Солун 1917: Войник от Индокитай, французин, сенегалец, англичанин, руснак, италианец, сърбин, грък и индиец.

Проектът ще започне с отваряне на съдържанието, което текущо се намира в галериите, музеите, библиотеките и архивите в Солун. Целта е да се обхванат значими места, исторически събития, паметници, личности и творци, на колкото се може повече езици. Солунчани от цял свят (включително и от националности, които са имали важни исторически връзки с града, като българи, турци, арменци, руснаци, евреи, французи, украинци, грузински и др.) ще бъдат поканени да подобрят тези статии. Същевременно, един специален вид баркодове, наречени QR кодове, ще бъдат поставени на фасадите на сгради и до паметници, за да даде възможност на хората със смартфони, и по-специално туристи и посетители, да ги сканират и моментално да получат достъп до актуалните статии в Уикипедия относно всички аспекти на живота в Солун на своя роден език.

Проектът е сходен на MonmouthpediA, GibraltarpediA, Freopedia и други проекти за уикиградове по целия свят, които са осъществявани с одобрението и подкрепата на Фондация Уикимедия и довели до чувствително разширяване на използваемостта и влиянието на Уикипедия. Проектът „thesswiki“ е първият и най-голям международен почин за уикиград от този мащаб и историчност, и първият гръцки проект за сътрудничество между уики общността с музеите, галериите, архивите и библиотеките в града. Солун е идеалният град за такъв проект, благодарение на своя мултикултурализъм, виден както от миналата история на града така и от неговото съвременно ежедневние, но също така и благодарение на големия процент млади хора, съставляващи населението. В Солун се намира и голяма и активна уики общност и доброволчески организации, свързани с културния и музеен живот.

Кой е част от проекта?

Проектът се изпълнява под ръководството на Община Солун и се координира от PostScriptum (гръцката водеща консултантска фирма по въпросите на културните организации). Проектът е основан по предложение на Уикимедианската потребителска група в Гърция, активен негов поддръжник, и също така е поддържан от самия кмет Янис Бутарис, избран за осмия най-добър кмет в света от независимата "City Mayors Foundation" през 2015 г. Проектът ще бъде реализиран в сътрудничество с Гръцкото общество за свободен и софтуер и софтуер с отворен код, доброволчески организации (с над 2000 доброволци, които участваха в проекта "Солун: Младежка столица на 2014 година"), платформи и институции за висше образование и всички големи музеи, библиотеки и архиви в града. Всички страни в този проект вече са се анагажирали в дискусии и сътрудничества и планират реализацията на конкретни дейности. След като проектът приключи, натрупаният опит ще бъде предаден и на други съседни и международни уикипедиански организации и потребителски групи с цел публичност на резултатите от проекта.

Фестивал „Димитрия“ 2015

Проектът ще бъде официално обявен на церемонията по откриване на фестивала „Деметрия“ 2015, който е най-значимото ежегодно културно мероприятние в Солун, провеждано през септември 2015. По време на едномесечния фестивал ще бъдат монтирани първите QR кодове на паметниците и уличните табели, и ще се провеждат специфични, свързани с фестивала дейности, като обучения по писане в Уикипедия, международен уики-лагер, отворени дискусии и семинари. Всички дейности ще бъдат реализирани в сътрудничество с неформални и доброволчески групи и ще бъдат координирани от PostScriptum и Уикимедианската потребителска група в Гърция.

Устойчивост на проекта

thesswiki е замислен като продължаващ проект, който има за цел да включи многобройни дейности през 2016 и 2017 година, допринасяйки така ефективно към качественото и количественото обогатяване на Уикипедия, повишавайки видимостта и влиянието на Уикипедия в местната общност, както и пред международните туристи, посетители и уикипедиански потребителски групи. Планът за последващите дейности ще бъде разработен и изпълнен от всички действащи лица в проекти и ще бъде в съзвучие с общинските стратегии за електронно управление и изграждане на „умен град“.

Статии от интерес

Следният (неизчерпателен) списък съдържа статии, които бихме искали да бъдат разширени и преведени на колкото се може повече езици, тъй като към тях ще сочат информационни табели с QR-кодове, поставени на сгради и паметници.

С маратон по редактиране на 18 юни ще се опитаме да създадем мъничета и да разширим статиите във версиите на Уикипедия на гръцки, английски и френски.

Table

Color Meaning
green new articles created after Thesswiki start (2015-06-11)
grey old articles
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q20830610 Βελλίδειο Йоанис Велидис (конгресен център) ru:Конференц-центр имени Иоанн Вэлидис
Q20653003 Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου uk:Статуя Александра Великого (Салоніки)
Q18692021 Γλυπτό ΔΕΘ Sculpture Cor-ten Skulptaĵo Cor-ten
Q20732492 Ομπρέλες (γλυπτό Ζογγολόπουλου) Zongolopoulos Şemsiyeleri uk:Парасолі (скульптура Зонґолопулоса)
Q6936124 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Municipal Art Gallery Selanik Belediye Sanat Galerisi Солунска общинска художествена галерия Муниципальная картинная галерея Салоник Municipa Arta Galerio (Tesaloniko) hy:Քաղաքային պատկերասրահ (Սալոնիկ)
Q20747219 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Thessaloniki History Centre Солунски исторически център Historia Centro de Tesaloniko
Q20850965 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Q12878304 Ιωάννης Βελλίδης Йоанис Велидис
Q16977248 Λαδάδικα Ladadika Лададика Лададика Лададика
Q2632945 Ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης History of the Jews in Thessaloniki Histoire des Juifs à Salonique Selanik'teki Yahudilerin tarihi יהדות סלוניקי Historio de Judoj en Tesaloniko Историја на Евреите во Солун
Q1504607 Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης Church of Saint Panteleimon Свети Пантелеймон Церковь Святого Пантелеимона Kirche des Heiligen Pandeleimon (Thessaloniki) Храм святого Пантелеймона (Салоніки)
Q20083845 Βίλλα Αλλατίνι Villa Allatini Вила Алатини Вила Алатини
Q20551811 Συναγωγή Μοναστηριωτών Синагога на битолчаните
Q20850967 Μονή Λαζαριστών Лазаристки манастир (Солун)
Q20646095 Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Q962846 Μονή Βλατάδων Monastère des Vlatades Влатадон Манастир Влатадон Vlatades-Kloster
Q21011496 συλλογή Κωστάκη Збирка „Костаки“
συλλογή Ιόλα
συλλογή Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη
συλλογή Τέλλογλου Teloglion Stiftung für Kunst
Q4796835 Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Art Gallery of the Society for Macedonian Studies
Athens Video dance
Q488074 Σωματικό θέατρο Corporeal mime Mime corporel dramatique
Q16062061 Κωνσταντίνος Ρήγος - χοροθέατρο Οκτάνα
Q4851093 Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Θεσσαλονίκης Balkan Wars Museum Balkan Savaşları Müzesi (Selanik) Музей на Балканските войни (Топчиево) Музей Балканских войн Muzeo de Balkanaj Militoj
Q1558160 Βουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης Bulgarian Men's High School of Thessaloniki Солунска българска мъжка гимназия Солунская болгарская мужская гимназия Солунска бугарска мушка гимназија Св. Кирил и Методиј Солунська болгарська чоловіча гімназія Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“
WD el en fr tr bg ru sr he eo de uk mk sq hy
Q16327180 Δημήτρια Димитрия
Q12875325 Γιώργος Ζογγολόπουλος Georges Zongolopoulos Йоргос Зонголопулос Зонголопулос, Йоргос
Q16328059 Σάκης Παπαδημητρίου
Q16168502 Γιώργος Χριστιανάκης
Q7783471 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Concert Hall Selanik Konser Salonu Концертна зала (Солун) Дворец музыки (Салоники) Koncerta Halo de Tesaloniko Концертна сала Солун hy:Սալոնիկի համերգասրահ
Q12294165 Μπεζεστένι Θεσσαλονίκης Selanik Bedesteni Солунски безистен Bezesteni (Thessaloniki)
Q3891634 Ανάκτορα του Γαλέριου
Q753756 Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης Atatürk Museum Atatürk Evi Müzesi Музей „Ататюрк“ (Солун) Atatürk Muzeo (Tesaloniko) Atatürk-Haus (Thessaloniki)
Q16330288 Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Q2658285 Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Archaeological Museum of Thessaloniki Musée archéologique de Thessalonique Selanik Arkeoloji Müzesi Солунски археологически музей Археологічний музей Салонік
Q730019 Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Hagios Demetrios Hagios Demetrios (Thessalonique) Aya Dimitri Kilisesi (Selanik) Свети Димитър (Солун) Базилика Святого Димитрия Crkva Svetog Dimitrija (Solun) כנסיית האגיוס דמטריוס Hagios Demetrios Базиліка святого Дмитрія Црква Свети Димитрија (Солун)
Q3563158 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Museum of Byzantine Culture Musée de la culture byzantine Bizans Kültürü Müzesi Музей на византийската култура Музей византийской культуры Muzeo de Bizanca Kulturo Thessaloniki Museum für Byzantinische Kultur Музей візантійської культури Музеј на византиската култура
Q643773 Κέντρο Ιστορικής Διαδρομής Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης Jewish Museum of Thessaloniki Selanik Yahudi Müzesi Солунски еврейски музей Еврейский музей (Салоники) המוזיאון היהודי של סלוניקי Jüdisches Museum Thessaloniki Єврейський музей в Салоніках
Q7968493 Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης War Museum of Thessaloniki Musée de la guerre de Thessalonique Солунски военен музей Военный музей Салоник Milita muzeo de Tesaloniko Kriegs Museum Thessaloniki
Q3052315 Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ Zeitenlik Zeitenlik Зейтинлик Союзные кладбища Зейтенлик Српско војничко гробље на Зејтинлику
Q1954602 Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης Museum for the Macedonian Struggle Musée de la lutte pour la libération de la Macédoine Музей на македонската борба (Солун) Музей борьбы за Македонию Museum des Makedonischen Kampfes (Thessaloniki) Музей боротьби за Македонію
Q247518 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης State Museum of Contemporary Art Държавен музей на съвременното изкуство Staatliches Museum für Zeitgenössische Kunst (Thessaloniki) Државен музеј на современата уметност (Солун)
Q1584841 Ροτόντα Rotunda of Galerius Sultan Hortaç Camii Свети Георги קשת גלריוס והרוטונדה Rotunda (Thessaloniki)
Q20089958 Βίλλα Μορντώχ Вила Мордох Villa Mordoch
Q15711710 Αγορά Μοδιάνο Modiano Market Пазар Модиано Modiano Markt
Q12297917 Χαμζά Μπέη Τζαμί Hamza Bey Mosque Hamza Bey Camii Хамза бей джамия
Q667472 Πλατεία Αριστοτέλους Aristotelous Square Аристотел (площад) Площа Аристотеля Плоштад Аристотел (Солун) Sheshi Aristotel
Q1572213 Επταπύργιο Heptapyrgion Еди куле Едикуле (Салоники) Heptapyrgion
Q7963249 Βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης Walls of Thessaloniki Selanik Surları Солунски стени Солунски ѕидини
Q5004690 Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης Byzantine Bath Bains byzantins de Thessalonique Bizans Hamamı Византийска баня (Солун)
Q12271333 Αλατζά Ιμαρέτ Alaca Imaret Mosque Alaca İmaret Camii Аладжа имарет Аладжа Имарет (Салоники) Alaca Imaret uk:Аладжа Імарет (Салоніки)
Q3556658 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Macedonian Museum of Contemporary Art Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi Македонски музей на съвременното изкуство Македонский музей современного искусства Makedonisches Museum für zeitgenössische Kunst Մակեդոնիայի ժամանակակից արվեստի թանգարան
Q2331186 Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Museum of Photography Солунски фотографски музей Museum für Fotografie (Thessaloniki) Салонікський музей фотографії
Q3563137 Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Folk Art and Ethnological Museum of Macedonia and Thrace Фолклорен и етноложки музей на Македония-Тракия Volkskundliches und Ethnologisches Museum von Makedonien und Thrakien in Thessaloniki
Q7697790 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Teloglion Foundation of Art Teloglion Fondaĵo pri Arto
Q4333880 Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Thessaloniki Olympic Museum Олимпийски музей (Солун) Thessaloniki Olympisches Museum
d: Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Q21197382 Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Q20668827 Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας Makedonya Tarih Arşivi Историски архив на Македонија (Солун)
Q5193203 ΜΙΕΤ - Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Selanik Kültür Merkezi Солунски културен център на Националната банка на Гърция
Q16932289 Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης Roman Forum (Thessaloniki) Римски форум (Солун) Римски форум (Солун)
Q20970646 Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης Солунски кралски театър Кралски театар (Солун)
Q550576 Λευκός Πύργος White Tower of Thessaloniki Tour blanche (Thessalonique) Beyaz Kule Бяла кула Белая башня (Салоники) Бела кула המגדל הלבן (סלוניקי) Weißer Turm (Thessaloniki) Біла вежа (Салоніки)
Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ