2016-os WMF-stratégia/Folyamat GYIK

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2016/Process FAQ and the translation is 100% complete.


Ez a mozgalom vagy az Alapítvány stratégiája?

Ez a leírás a Wikimédia Alapítvány stratégiájára vonatkozik. 2010-ben a közösség és az Alapítvány közösen kidolgozták a teljes mozgalom stratégiáját, amely mind a célpontokat, mind a taktikákat (a célpontok elérésének módját) tartalmazza. Úgy gondoljuk, hogy a 2010–15-ös stratégia továbbra is érvényes. 2016-ban a Wikimédia Alapítvány számára dolgozunk ki stratégiát, melyben meghatározzuk a tágabb közösségben való szerepét. A 2016–2017-es stratégia lépései az éves tervben lesznek olvashatóak.

Mi alapján vannak a célterületek kiválasztva?

A három kiválasztott terület (elérés, közösség, tudás) a Wikimédia mottójából („Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez!”) ered.

  • Elérés: mindenki hozzáférhet a tudásbázisunkhoz és ahhoz akarata szerint hozzájárulhat.
  • Közösség: a fő erősségünk, a tartalom és projektjeink alapja.
  • Tudás: amit megosztunk a világgal; törekszünk a magas minőségre, jó lefedettségre és -hozzáférhetőségre.

Ezek a területek esnek egybe a 2010–2015-ös stratégiai tervvel, amelyet a Wikimédia-mozgalom és az egyes területek partnerszervezeteinek készítettünk; a tervezet a konzultáció alatt pontosításra került a személyzet, közösség és támogatók által.

Mi értelme a folyamatnak?

Szeretnénk a statisztikai folyamatunkban jobban együttműködni az értékeinkkel és gyakorlatunkkal összhangban, továbbá gyorsan véglegesíteünk kell az Alapítvány stratégiáját, így betarthatjuk a 2016-os éves terv határidőit és előállhatunk a végleges stratégiára. Az itt ábrázolt megközelítések széles látókört igényelnek. Habár éves tervünknek csak bizonyos pontjait tehetjük közzé, szeretnénk, ha elmondanád, szerinted melyek a fontosabb témakörök. Reméljük, hogy ez a folyamat mindenkinek lehetőséget biztosít a hozzászólásra, és a korábbi konzultációk eredményei hozzájárulhatnak a végső anyaghoz.

Mik a további lépések?

Az első, konzultációs folyamat január 18-tól február 15-ig tart; az ekkor beérkezett visszajelzéseket az Alapítvány és a stratégiai tanácsadó rendszerezik, a legrelevánsabbakat pedig február 26-án közzétesszük a közösség számára. Március 4-én elérhetővé tesszük a tervezet piszkozatát, amelyet március 18-ig lehet véleményezni; ezután legkésőbb április elsejéig éves tervünket a finanszírozási bizottság elé tárjuk.