Sr.wikinews Неутрална тачка гледишта

Правило Викивести је да сви чланци имају неутралну тачку гледишта. Према речима оснивача Викимедије Џимбо Вејлса, неутрална тачка гледишта је "апсолутна и недискутибилна".

УводEdit

Неутрална тачка гледишта подразумева писање чланака без нагињања на једну страну, већ фер приказивањем свих погледа.

Неутрална тачка гледишта се често погрешно разуме. То не значи да треба да пишете вести из само једног, неутралног, објективног угла, већ да треба да прикажете све погледе на ствар. Никако не треба да прикажете једну страну као тачну.

Неопходно је да сви заједно радимо на Викивестима да би постигли неутралну тачку гледишта.

Основни концепт неутралностиEdit

На Викивестима користимо реч неутралност на веома прецизан начин:

Чланци без нагињања на једну страну описују дебату, а не заступају ни једну страну. Пошто све чланке пишу људи, ово је тешко, јер су сви људи ипак субјективни.

Оригинална дефиниција неутралне тачке гледиштаEdit

НТГ је приказивање информација тако да се и они који се и слажу и не слажу са тим питањем ипак сложе да је чињеница тачна. Наравно, стопроцентно слагање је немогуће, јер неки имају уверења која нису у складу с било чиме осим с насилним гурањем става, али сви они са рационалним ставовима који се можда не слажу међусобно треба да мисле да је чињеница тачна. -- Џимбо Вејлс.

Зашто Викивести треба да буду објективнеEdit

Викивести су општи извор вести, што значи да приказују чињенично стање. Ипак, људи се често не слажу око неких ствари. За сваку тему о којој постоје разна виђења шта је тачно и та виђења доносе закључак да је нешто друго погрешно. Када постоји неслагање око тога шта је тачно, постоји и неслагање око тога шта је знање. Викивести функционишу јер је у питању колаборативни пројекат, али док сарађујемо, како да решимо проблем "рата измена". Једна особа тврди А, док друга особа тврди ~А.

Ми нудимо решење: људи имају различите погледе на то шта је тачно и могли би да направимо субјективно чланке које садрже само чињенице. Ипак, имајте у виду да су Викивести међународни, колаборативни пројекат. Готово сваки поглед ће бити репрезентован барем код једног аутора или читаоца. Да би показали објективно стање ствари, треба да прикажемо сваки поглед, без промовисања, па да припишемо тај поглед ономе ко га заступа.

Шта је неутрална тачка гледиштаEdit

Оно о чему причамо није очигледно и лако се погрешно протумачи.

Оно што ми сматрамо објективним и неутралним су информације које показују конфкилтна гледишта без промовисања.

Као прво, неутрално писање не укључује приказивање само најпопуларнијег погледа, нити подржавање најпопуларнијег погледа као истинитог, нити подразумева да је неки поглед који је између различитих ставова тачан. Неутрално писање је чисто приказивање чињеница и различитих погледа. На пример, група А мисли на један начин, док група Б мисли на други и постоји несугласица међу њима. Викивести не покушава да одлучи ко је у праву.

Такође, писање о несугласицама подразумева да се несугласице објасне и дефинишу, а не да се стане у одбрану једног става. Међутим, уколико мањина која процентуално има мали број поклоника има неки став, он обично не треба да се прикаже детаљно као остали ставови. Треба да прикажемо различите ставове у сразмери њихових поклоника.

Ми не треба да сакријемо неки поглед, већ да прикажемо да постоји велики број погледа на ту ствар. Чињенице су, саме по себи, неутралне, али ако покажемо само одређене чињенице, сакривамо друге ставове.

Последица: писање за непријатељаEdit

Они који константно пишу само једну страну вести крше правило о објективности. "Писање за нерпијатеља" је у ствари када се чини да намерно гурамо неку страну, што свакако није у нашем интересу. Али, боље је да видимо ову појаву као најбоље презентовање "друге стране".

Англо-америчка субјективностEdit

Викивести често изгледају као да су написане из Англо-америчке перспективе. Зар ово није против правила Викивести о објективности?

Енглеска верзија Викивести је и највећа. Због тога је велики део вести (који су често преведени на остале језике) управо о дешавањима у земљама где се говори енглески. Ово једноставно одсликава чињенично стање да имамо највише контрибутора који говоре енглески. Ми препознајемо овај проблем и мислимо да се може решити тако што ћемо привући писце из других земаља. Многи чланци са српске Википедије ће бити преведени на енглески!

Како се опходити према новинарима који су увек субјективниEdit

Осим ако је проблем заиста велики, најбољи начин да га решите је да истакнете да одређени чланак заступа само једну страну и замолите друге да помогну. Али, будите пристојни!

Избегавање константих несугласицаEdit

Најбоље је да увек прихватимо да смо сви ми интелигентни људи који могу да се договоре. Када дођемо у несугласицу, не треба да размишљамо како да промовишемо свој став, већ како да решимо саму несугласицу.