Sr.wikinews Мисија

Желимо да направимо сајт који је ажуран, релевантан, с вредним новостима и занимљив, а није субјективанEdit

15. јануара 2001. група људи је започела изазован експеримент: Дозволили су 10% планете (онима с приступом Интернету) да направе енциклопедију на свим језицима која је бесплатно и слободно доступна свима са приступом интернета, заувек. Следећих година ово је и постигнуто коришћењем отвореног, еволуционог процеса уз веровање у концензус, жељом за напредовање и љубав према људском духу.

Идеја Викивести је такође веома изазовна. Викивести су слободне вести и део Викимедија фондације. Желимо да направимо бесплатан и слободан извор вести где, ако премостимо дигиталну поделу, свака особа може да допринесе извештавању о малим и великим дешавањима, или из личног искуства или коришћењем других извора. Викивести су засноване на идеји да желимо да направимо нешто ново, а не да уништимо старо. Засновано је на идеји да заједно можемо да направимо уникатни ресурс који ће обогатити данашње медије.

Викивести ће бити корисне и ако започнемо са релативно малим бројем оригиналних репортажа зато што ћемо пружти бесплатне, слободне, неутралне, интегрисане вести користећи друге изворе.

Док Викивести желе да једног дана буду од користи, то ће такође бити и добра алтернатива агенцијама као што су АП и Ројтерс. Тј. то ће дозволити независним медијима да добију бесплатне вести високог квалитета. Захваљујући либералним ауторским правима, свако може да направи медиј на основу наших вести. Чак и ако чланака у почетку буде мало, биће бесплатни, константно доступни неће захтевати никакву регистрацију.

Иако пред нама стоји пуно препрека, Викивести ће прихватити неке основне принципе које су допринеле да Википедија има статус који данас има: оличје неутралност и слободног садржаја.

Ми хоћемо да промовишемо идеју грађанског новинарства, зато што верујемо да свако може да допринесе стварању велике слике онога што се дешава у свету. Дошло је време да се направе бесплатне и слобоне вести, од људи за људе. Позивамо Вас да се прикључите!

Викивести ће бити извор и чисто информативних и забавних вести. Желимо да нам се што више људи придружи и волели би да покушају да презентују информативне и ажурне чланке на различите начине.