Sr.wikinews Извештаји са лица места

Ово је предложено правило. На вама је да ли ћете га поштовати. Уколико се велики део комуне слаже са њим и сви га прате, онда ће лако постати и правило. Молим вас да дате своје коментаре на страници за дискусију, или измените сам чланак.


Ако мислите да сте у могућности, било би добро да пружите оригинално извештавање, интервјуишете особе или организације у питању или да на други начин дођете до необјављених информација. Можете и да унесете информације сведока о неком догађају.

ЕтикаEdit

Новинари треба да прате новинарску етику, која је често важна у контактирању трећих особа. Неке ствари су овде документоване, али не објашњавамо сва етичка правила којих треба да се придржавате у интервјуу.

Разговори са онима који пружају извор информацијаEdit

Покушајте да добијете информације из различитих извора, нарочито о контраверзним темама.

Представите се особи којој постављате питања и напомените им ако имате укључен диктафон или нешто слично.

Сви чланци на Викивестима се објављују као јавно власништво, па питајте све које интервјуишете за дозволу да информације које вам пруже објавите под тим условима.

Уколико се ваш извор не сложи са овим условима, објавите само делове и наводе онога што су вам рекли. Србија и Црна гора имају проблема са ауторским правима, али за сада поштујмо неке основне међународне принципе.

Такође ћете морати да их питате за статус ауторских права уколико желите да објавите неку фотографију или сличан материјал.