Research:Wikimedia France Research Award/nominated papers/DBpedia: A Nucleus for a Web of Open Data/nl

DBpedia: een kern voor een web van Open Data

DBpedia: A Nucleus for a Web of Open Data werd in 2007 voorgesteld door Sören Auer, Christian Bizer, Georgi Kobilarov, Jens Lehmann, Richard Cyganiak en Zachary Ives.

Een video van de presentatie

De volledige tekst.

Samenvatting

DBpedia (zie blog ) is een inspanning van de gemeenschap om gestructureerde informatie uit Wikipedia te halen en deze informatie beschikbaar te maken op het web. De Engelse versie van de DBpedia knowledge base beschrijft nu 3,77 miljoen dingen, waarvan er 2,35 miljoen zijn geclassificeerd in een consistente Ontologie, maar er zijn ook gelokaliseerde versies van DBpedia in 111 talen.

DBpedia stelt u in staat om geavanceerde vragen te stellen tegen datasets afgeleid van Wikipedia en om andere datasets op het web te koppelen aan Wikipedia-data. Het document beschrijft de extractie van de DBpedia-dataset en hoe de resulterende informatie op het web wordt gepubliceerd voor menselijke en machineconsumptie. Vervolgens worden enkele opkomende toepassingen van de DBpedia-gemeenschap gepresenteerd en wordt getoond hoe webpagina's auteurs DBpedia binnen hun sites kunnen faciliteren. Ten slotte wordt de huidige status van het koppelen van DBpedia met andere open datasets op het web gepresenteerd en ook hoe DBpedia als kern kan dienen voor een opkomend web van open data.

Opmerkingen jury

DBpedia: A Nucleus for a Web of Open Data is het artikel met de meeste citaties op de shortlist van de Wikimedia Award, en een opening om de toekomst van wikidata en semantische data te bespreken, een belangrijk onderwerp voor het komende jaar. Sinds 2007 heeft het de tand des tijds doorstaan met vele ontwikkelingen zoals Wikidata, Sémanticpédia, een overzicht gerelateerde literatuur.

Het gaat minder om het analyseren van Wikipedia dan om het aanboren van de bronnen om (op zijn minst) een gezamenlijke kennisbank op te bouwen. Het wordt veel gebruikt, dus we moeten beslissen wat hier wordt beoordeeld: het resultaat van dat project (dat centraal staat in de Linked Data Cloud), de invloed ervan, of de paper zelf?

Hoewel ze verschillende taken vervullen, hebben DBpedia en het Wikidata-project veel gemeen. Er is ook een gelijkaardig Frans DBpedia project : Sémanticpédia - http://lab.wikimedia.fr

Het is een beschrijving van de stappen die leiden tot het maken van een dataset die is gegenereerd vanuit Wikipedia. Als deze dataset eenmaal op de juiste manier is geproduceerd, weerhoudt niets iemand ervan om het te gebruiken om een beter begrip van Wikipedia te krijgen (dit is wat er gebeurde met de Franse versie, hoewel het organisatorische proces heel anders was dan wat hier wordt beschreven, WMF was vanaf het begin een partner).

Petermr (overleg) 16:49, 18 februari 2013 (UTC)

Vote for this paper

Vote

  1. Taha Yasseri (talk) 08:44, 18 February 2013 (UTC)
  2. Bien sûr puisque sur la wikipédia francophone des contributeurs ont réfléchi à la question depuis longue date. GLec (talk) 16:12, 18 February 2013 (UTC)
  3. Karima Rafes (talk) 08:36, 22 February 2013 (UTC)
  4. --Rudloff (talk) 11:47, 26 February 2013 (UTC)
  5. Johnbreslin (talk) 15:36, 6 March 2013 (UTC)
  6. Asaf Bartov (WMF Grants) talk 00:26, 8 March 2013 (UTC) superb contribution that keeps on giving. Validated even further by Wikidata.
  7. DBpedia is a valuable resource and especially interesting in relation to the recent development of Wikidata. Finn Årup Nielsen (fnielsen) (talk) 14:01, 11 March 2013 (UTC)